Jak prodloužit život vašeho automobilu aneb tipy, jak pečovat o váš vůz

 

Automobil je krásná, ale poněkud nákladná věc. Samotnou koupí totiž výdej peněz nekončí, ale naopak začíná. Ne nadarmo se říká, že se do auta „rvou“ neustále peníze. My vám teď ukážeme několik tipů, jak se o své auto starat, aby dlouho vydrželo.

Na jeden automobil připadají v Česku zhruba dva občané. Nejoblíbenější značkou je u nás Škoda a v počtu registrovaných automobilů na 1000 obyvatel porážíme dokonce i USA. To jen tak na úvod pár zajímavých statistik, abyste mohli svými motoristickými znalostmi překvapit třeba souseda nebo kolegu v práci. Jenže, aby vám auto dlouho vydrželo, potřebujete hlubší znalosti o způsobech péče o automobily. Čtěte dál a prodlužte vašemu plechovému oři  život.

Kontrolujte olej a pravidelně ho měňte

Olej v automobilu se většinou průběžně spotřebovává, takže je potřeba ho dolévat. Většinou platí, že čím starší auto a motor máte, tím rychleji se tekutina ztrácí. Nezapomeňte, že ho nesmí být ani málo, ale ani hodně. To poznáte podle rysky na měření, která se nachází v prostorách, kde olej doléváte. Vězte, že zadřít motor není nic příjemného. Sledujte stav olejové nádrže pravidelně. Časem poznáte, jak moc velkou má váš automobil žízeň. A nezapomeňte olej jednou ročně vyměnit úplně

Ohlídejte si i další tekutiny, jako jsou brzdová a chladicí kapalina. Brzdová vám vydrží zhruba 3 roky a chladicí by se měla měnit po každém druhém roce.

Přezouvejte

Dělejte to a nebuďte líní. Pro některé možná samozřejmost, ale nevěřili byste, kolik lidí se chlubí tím, že ještě nemá přezuto. Pokud jezdíte celou zimu na letních pneumatikách, tak jste zaprvé sebevrazi a zadruhé si je úplně zbytečně opotřebováváte. To samé platí u zimních v létě. Neřiďte se u přezouvání pouze datumem, ale také momentální situací na silnicích.

Hlídejte tlak v pneumatikách

Jezdit po špatně nafouklých kolech je opruz a navíc to pěkně leze do financí. Pokud budete jezdit na nesprávně nahuštěných pneumatikách, zvýší se vám spotřeba a opotřebení. Správná hodnota tlaku se navíc může vpředu a vzadu lišit. Hodnoty pro svého „miláčka“ naleznete na karoserii vozu. Nebuďte lajdáci, zajeďte k pumpě a přeměřte si tlak.

Navštěvujte pravidelně kvalitní servis

Vyměnit pneumatiku zvládne každý, ale jsou věci, které byste měli nechat na profesionálech. Třeba diagnostiku motoru, kontrolu elektroniky, klimatizace, výfukové soustavy a tak dále. To jsou věci, které si v garáži uděláte jen těžko. Nechte to na profesionálech, tedy lépe řečeno autorizovaných servisech vaší značky.

Tankujte u kvalitních dodavatelů

Nízká cena za litr benzínu nebo nafty je lákává, ale pozor. Radši si připlaťte a tankujte na ověřených benzínových stanicích. Navýšíte si tím počet ujetých kilometrů na jednu nádrž, a hlavně zvýšíte životnost motoru. Všechno má své plusy a mínusy. Myslete na to, až budete příště tankovat.

Možná si smutně pomyslíte, že váýš rozpočet rozhodně není tak vysoký, abyste si mohli dovolit pumpovat drahé pohonné hmoty. Víme, jak si na ně vydělat během pár minut! Díky srovnání cen povinného ručení můžete díky pár klikům ušetřit až 3900 Kč ročně!

Nejezděte příliš mnoho krátkých jízd

Potřebujete si skočit do supermarketu pro pár věcí k večeři? Šup do auta a odřídit těch 500 metrů, které vaše bydliště dělí od obchodu. Krátké cesty jsou sice pohodlnější než šlapání po chodníku, vašemu motoru příliš neprospívají. Motor totiž potřebuje čas, než se zahřeje, což během tak krátké jízdy nestihne, tudíž krátké vzdálenosti jsou pro něj silně zatěžující.

Čištění a mytí především

Nezapomínejte ani na takovou banalitu jako je čistý interiér a exteriér. To, že nemáte luxusní automobil, ale „pouze“ rodinný vůz, neznamená, že se o něj nemusíte starat. Se zanedbaným exteriérem by se většina řidičů styděla vyjet na veřejnost, avšak interiér auta bývá často podceňován. Vnitřek pravidelně vysávejte a pořiďte si podložky pod nohy. Pár minut péče každý týden vám ušetří hodiny času v budoucnu, kdy se budete marně snažit vylepšit omšelý vnitřek auta, který jste roky zanedbávali.