Známe tajemství, jak královsky nakupovat za pár korun. Snižte rapidně své výdaje

Není to dávno, kdy mělo téměř každé město asijskou tržnici. Chodili jsme si tam pro umělohmotné pantofle, neoriginální džíny, jednorázové budíky či hračky. Dnes se trend ubírá novým směrem. Tržnice se začaly digitalizovat a asijský obchod se přesunul na internet. Vítejte v pestrém světě čínských e-shopů.

Proč byste vůbec měli nakupovat z Číny přes internet?

Ze tří pádných důvodů. Setkáte se s nekonečně rozmanitou nabídkou jako na každém správném tržišti, zaplatíte méně než u nás a dopravu máte většinou zdarma.

Ceny na čínském e-shopu jsou tak šokující, že nepřestanete žasnout nad pestrou nabídku smartphonů za méně než 2000 Kč, elegantně vypadajícími kabáty za 500 Kč či atraktivními šperky doslova za pár korun.

Posuďte sami. Tyto skvosty jsme objevili na e-shopu Aliexpress.

 

To zní skvěle, ale možná vám už teď na mysli vytanula otázka, kde že se ta „sleva“ bere? Jak je možné, že když k vám zásilka putuje několik tisíc kilometrů, za dopravu neutratíte ani korunu?

Doprava zdarma je zapříčiněna štědrými dotacemi od čínské vlády, která na tento obchod přispívá. A důvodem pro levnou cenu jsou nižší mzdové náklady, než v Evropě.

Těm z vás, kterým leží na srdce ochrana lidských práv, se možná vztyčil nůž v kapse a už už se do nás chcete pustit, jak tento systém využívá nebohé čínské dělníky, kteří pracují za směšnou hodinovou mzdu. Avšak zamyslete se. Pokud nenakupujete zboží výhradně evropské výroby (které se většinou pohybuje v řádu tisícikorun), vaše tričko, mobil, boty či hodinky byly rovněž vyrobeny rukama nízkonákladového asijského zaměstnance. Akorát vy zaplatíte výrazně vyšší cenu, protože k tomu ještě dotujete nájem české prodejny, mzdu českého prodavače a náklady na marketing.

Kde nakupovat?

V posledních letech se čínské e-shopy vyrojily jako houby po dešti. Zabrousit můžete třeba na Aliexpress, který má neuvěřitelně široký sortiment zboží, takže tam seženete prakticky cokoliv, od módních doplňků po sprchovou hlavici či autodíly.

Dobrou volbou je rovněž Ebay, které sdružuje nejen asijské obchodníky, ale i prodejce z USA a dalších zemí.

Na oblibě rovněž získávají DealExtreme, Coolicool či Tinydeal.

Jak zrealizovat výhodný nákup?

Pokud nechcete skončit s hromádkou bezcenných cetek, řiďte se několika pravidly, které vám pomůžou zorientovat se v e-shopové džungli.

  • Dejte na recenze

Jak poznáte, zda ten luxusně vypadající kabát je skutečně kvalitní kousek a nikoliv podvrh, který vykutálený obchodník spíchl ze starého ubrusu? Napoví vám sekce s recenzemi, ve které si můžete přečíst, jak s tímto prodejcem pochodili předešlí kupci.

  • Ujistěte se o všech parametrech produktu

Fotky dokáží divy. A to doslova, například ty nádherné splývavé šaty ve skutečnosti nemůžou splývat ani kdyby chtěly, protože jsou vyrobeny ze lnu. A věděli byste to, pokud byste si důkladně pročetli produktový popisek. Rovněž si dejte pozor na rozměry tašek a zavazadel – spousta klientů je překvapena, když jim namísto vytoužené kabelky přijde taštička o velikosti peněženky.

  • Dejte si pozor na clo

Objednáte-li si výrobek, převyšující hodnotu 22 eur, bude vám navíc naúčtováno 21% DPH. Převýší-li hodnota balíčku 150 eur, bude vám naúčtováno stejné DPH a 15% celního poplatku navíc. Prodejci také nezřídka zkouší reálnou hodnotu nepřiznat či maskovat, což vede celníky k vlastnímu cenovému odhadu.

Při pochybách podrobí váš balíček bližšímu zkoumání a i za pomocí rentgenu se pokusí reálnou hodnotu vašeho balíčku zjistit. Tato operace pak vede k dalším poplatkům a zdržování. Pokud je váš balíček celníky zachycen a následně jeho cena odhadnuta na částku 22 eur a nižší, platíte téměř stokorunu české poště za uskladnění a ověření zásilky.

V případě, že je jeho hodnota je podle celníků vyšší než deklarovaná, tedy přesahuje 22 eur, platíte další dvě stovky za to, že vás bude česká pošta v celním řízení zastupovat.

Řešení? V případě, že kupujete více položek, rozdělte si je do několika objednávek tak, aby hodnota každé z nich nepřesáhla výše zmíněných 22 nebo alespoň 150 eur.

  • Najděte e-shop se sklady v Evropě

V současné době existuje několik čínských e-shopů se sklady v Evropě. Jedná se například o obchody DealExgreme nebo ClooliCoola jiné. Jestliže nakoupíte zde, můžete na zmíněné extra poplatky i reklamačí cestu balíku na dálný východ zapomenout, protože startuje z prostoru EU. Týká se to však jen konkrétního zboží, u kterého najdete příslušnou poznámku.

I v případě, že objednáváte ze skladu v Evropě, dejte pozor na deklarovanou záruční lhůtu i podmínky pro uznání reklamace. Obojí může být jiné než v ČR.

Publikováno