Jak se vyznat v „bankovštině,“ aneb jazyková příručka do světa půjček

praktiky realitních kanceláří

Také máte někdy pocit, že jakmile vstoupíte do nablýskaných bankovních prostor, všichni kolem vás začnou překotně mluvit cizím jazykem, proti kterému i elfština působí jako srozumitelná řeč? Zasvětíme vás do významu bankovních termínů.

Přiznejme si, že je poněkud obtížné působit erudovaně při žádosti o půjčku, když nerozumíte každému druhému slovu, které bankovní zaměstnanec řekne. V takovém případě se i tomu nejserióznějšímu žadateli ve tváři usadí výraz venkovského balíka, jenž neví, která bije.

Rozhodli jsme se osvětlit nejčastějši používané termíny.

  • Bonita

Jedná se o schopnost splácet úvěr. Pokud budete o půjčku žádat, bankovní instituce si vaši bonitu pořádně proklepne a zaměří se na to, jak vysoký je váš příjem a hlavně zda máte pravidelný, či pouze příležitostný výdělek. Nemějte jim to za zlé, pro ně je půjčení peněz naprosto neznámému člověku obrovským rizikem a chtějí si prověřit, zda nemáte finanční potíže.

  • Úroková sazba

Zadarmo ani kuře nehrabe a banka vám finance nepůjčí jenom z čistě nezištného přátelství. Úroková sazba je cena, kterou si za poskytnutí peněz stanovuje. Je vyjádřena v procentech, tudíž pokud si půjčujete 50 000 Kč a úroková sazba je 5%, ve výsledku zaplatíte 52 500 Kč.

  • RPSN

Úroková sazba sice vyjadřuje cenu za půjčku, avšak neukazuje, kolik ve skutečnosti zaplatíte. Trochu se v tom ztrácíte? Hned vám to přiblížíme. Představte si sami sebe v obchodě, kde kupujete koberec. Cenovka na koberci je 2000 Kč, ale to není konečná částka. Ještě musíte zaplatit ořezání požadovaného rozměru, poplatek za obal a popřípadě za odvoz do vašeho bytu.

Stejně je to i u půjčky. Úroková sazba sice vyjadřuje cenu za její poskytnutí, ale RPSN bere v potaz i nejrůznější poplatky. Je uváděna ve formátu procentuální částky, kterou bance zaplatíte za rok. Tudíž pokud uvidíte RPSN 8%, znamená to, že za rok bance zaplatíte 8% z vypůjčené částky.

  • Fixace

S tímto pojmem se většinou setkáte u půjček na vyšší peněžní částky, které splácíte po delší dobu. Představte si situaci, kdy si půjčíte velký finanční obnos, který budete splácet po sedm let. Fixace vám garantuje počet let, kdy úroková sazba zůstane nezměněna. Pokud třeba uvidíte půjčku s úrokovou sazbou 6% po dobu 5 let, znamená to, že banka vám ručí za to, že minimálně pět let vašeho splácení se úroková sazba nezvýší.

  • Finská půjčka

Nejedná se o zapůjčení peněz na nákup finské sauny, sobího spřežení či jiné severské výstřednosti. Finská půjčka je rychlé poskytnutí malého finančního obnosu (většinou do 10 000 Kč) na krátkou dobu, zpravidla do 1 měsíce. Spousta klientů ji využívá jako financování před výplatou. Její výhodou je bleskové poskytnutí (peníze může klient mít i do jedné hodiny), nevýhodou jsou většinou vyšší poplatky.

  • Zajištěná půjčka

V některých případech může banka požadovat ručení majetkem, nejčastěji nemovitostí. Je to její pojistka pro případ, že byste půjčku nebyli schopni splácet. Zajištěná půjčka představuje vyšší riziko pro dlužníka – v případě, že nebudete moct půjčku splatit, můžete přijít o váš dům, byt či chalupu. Nemějte však strach, že by po vás někdo chtěl ručit nemovitostí, když si půjčujete dvacet tisíc – nižší částky jsou většinou nezajištěné, ručení banky vyžadují spíš u částek v řádech statisíců.

  • Kontokorentní účet

Věděli jste, že existuje i „půjčka,“ díky které nemusíte chodit se žádostí do banky? Pokud si pořídíte bankovní účet, který umožňuje povolené přečerpání, můžete si elegantně přijít k půjčce, kterou vyřídíte automaticky, bez čekání na schválení od bankovního institutu. Určité typy bankovních účtů umožňují při placení zajít i do mínusu a přijít si k půjčce automaticky, bez nutnosti navštívit banku.