Poznejte výhody peer to peer služeb aneb půjčky levněji a lidsky

Více, co jsou to P2P služby? Jedná se o Peer-to-peer řešení, která se dají v tomto případě přeložit jednoduše – od člověka k člověku.Třeba půjčky bez bankovní instituce a bez úvěrové společnosti. Nebo P2P pojištění, které je transparentní a v případě nevyužitého pojistného vrací dokonce i peníze.

Představte si, že zajdete za sousedem, jestli by vám náhodou nepůjčil peníze na nové auto nebo bydlení. Na cokoliv! Takhle nějak by se jednoduše dal definovat Peer-to-peer princip. Na jedné straně stojíte vy, jakožto člověk, který potřebuje peníze a na druhé straně váš soused, investor, který jich má moc a chce je rozmnožit.

Výhoda těchto služeb spočívá v tom, že jsou levnější než velké instituce. Navíc transparentnější a osobnější. Když na chvíli odbočíme od finančních služeb, dobrým příkladem P2P fungování je třeba UBER nebo AirBNB. Pokud tyto dvě služby neznáte, děláte chybu. Ta první funguje jako alternativa k TAXI službě a ta druhá k hotelům. Akorát vás obsluhují „obyčejní“ lidé, kteří si třeba jen chtějí ke své práci ještě přivydělat.

 

Zpátky ale ke službám finančním. Fungující P2P firmou je u nás Zonky. Ta stojí mezi vámi a vaším sousedem, protože někdo do toho půjčování musí vnést trošku pořádku a nějaká ta pravidla. Lidé vám přes Zonky půjčí minimálně 20 a maximálně 500 tisíc korun. Celá služba je velmi transparentní a postavená na upřímnosti. Pokud sháníte například půjčku na otevření své nové kavárny, sepište svůj příběh, stanovte si délku splácení a vyvěste poptávku na Zonky.cz. No a teď přichází ta chvíle, kdy čekáte, jestli do toho s vámi někdo půjde, jestli seženete investora.

Transparentnost především

Ptáte se, z čeho žijí zaměstnanci Zonky.cz? Lidé, kteří si půjčují, platí 2 % z vypůjčené částky a ti, kteří investují, platí 1 % ročně z proinvestované částky. Další výhodou je přátelský režim. Ten funguje po celou dobu komunikace, protože tohle prostě není banka, tohle je „user friendly“ služba, která vám pomůžu třeba i s tím, když nejste schopni splácet dohodnutou částku. Chcete splatit půjčené peníze ihned? Ani to není problém.

P2P princip se u nás uplatňuje také v pojištění třeba u První klubové pojišťovny a zase je to, kupodivu, o lidech. Pojištěncem se stanete buď díky známosti, která už je členem nebo pomocí formuláře přímo na webu. Tady vkládáte své peníze do společné pokladny, ze které se poté hradí vaše pojistka. Pojistit si můžete automobil, majetek, odpovědnost, zdraví a uzavřít se dá samozřejmě i pojištění cestovní. Vše je navíc levnější než u konkurence. Proč? Nepřeplácí se zde za marketingové aktivity, pobočky a ani agenty. Navíc si pojišťovna bere pouze 17 % z vybraného pojistného na provoz. Další výhodou totiž je, že pokud uzavřená pojištění vůbec nevyužijete, První klubová pojišťovna vám vrátí určitá procenta z pojistného. Kolik? To si spočítáte jednoduše pomocí kalkulačky přímo na webu První klubové pojišťovny.

Pokud si například uzavřete povinné ručení auta za 3 000 Kč ročně, pojištění domácnosti za 2 000 Kč ročně a neuděláte žádnou škodu, přičte se vám 100 bodů. Poté pojistíte svého kamaráda, který bude též bez nehody, a máte 20 bodů. Dohromady tedy 120 bodů. Bod je určitá částka, která se vypočítává podle toho, kolik škod bylo v daném roce napácháno. Pokud byl špatný rok a pojišťovna musela hodně proplácet, vrátí vám za jeden bod buď málo nebo vůbec nic. Pokud je ale škod málo, částka za bod je 16 Kč a dohromady tedy dostanete 1 920 Kč nazpět. 

I zde je vše transparentně a velmi pěkně vysvětleno. Opět se zde sází na jasnou komunikaci bez zbytečných poznámek pod čarou, a hlavně zde nejste bráni jako klienti, ale jako partneři. Protože vy všichni se podílíte na fungování firmy. Pokud byste náhodou v některých věcech tápali, nezapomeňte využít záložku Časté dotazy. U obou zmiňovaných subjektů je vše velmi dobře popsáno a vysvětleno.

P2P služby jsou u nás teprve na vzestupu. Pokud jste doteď nevyzkoušeli třeba cestovatelskou službu AirBNB, „taxi“ službu Uber nebo právě Zonky a První klubovou pojišťovnu, určitě tomu dejte šanci. Nejen, že získáte mnohdy lepší ceny než u běžných služeb, ale navíc obdržíte osobnější přístup a plno moderních vychytávek, o kterých možná vůbec nevíte.

Publikováno
V rubrikách Nezařazené Štítky