Jak vyzrát na vysoký nájem

Nedostatek míst k bydlení, raketově rostoucí ceny nájmů a tisíce bezradných zájemců o ubytování. Situace začíná být poněkud vypjatá, ovšem ne neřešitelná. Neutuchající lidská tvořivost si dokáže poradit i s tímto problémem.

Sesbírali jsme několik případů, jak lidé z různých zemí vyřešili rostoucí ceny nájmů a nedostatek bydlení.

Domov ve vlaku

Němka Leonie Müllerová nebyla spokojená s vysokým nájmem a arogantními pronajímateli. Rozhodla se tedy dát klasickému bydlení sbohem a přestěhovala se do vlaku! Spočítala si totiž, že celoroční jízdenka ji vyjde mnohem levněji, než si platit drahý pronájem. V Německu jsou navíc velmi moderní vlaky, tudíž jízda je docela komfortní záležitostí. Nejenže ušetřila spoustu peněz, ale tento styl života jí pomohl ke kvalitnějším vztahům. Dříve svou rodinu a přítele vídala jen jednou za čas, ovšem díky celoroční jízdence je může navštěvovat velmi často. Uvádí, že ve vlaku nepřespává všechny noci v týdnu, nocuje rovněž v bytě svého přítele či rodičů. Přiznává, že bez tohoto občasného zázemí by nemohla svůj kočovný styl života naplno praktikovat, protože jí občas při usnutí vadí hluk jedoucího vlaku. Jinak si pochvaluje, že cestování jí neubírá žádný čas – ve vlaku zvládne všechny činnosti, které by jinak dělala doma – přípravu do školy či sledování filmů.

Hobití domek

Netradiční styl bydlení zvolil rovněž Angličan Simon Dale. Nechtěl se na celý život zadlužit hypotékou, proto si postavil obydlí svépomocí. Jeho dům je napůl zemnice a Simon jej postavil pouze z ekologických materiálů. Dům zvenčí nápadně připomíná hobití bydlení z Pána prstenů. Stavba jej v přepočtu vyšla na necelých 90 tisíc Kč, a přestože se jedná o zemnici, útulnost jejího interiéru je srovnatelná s běžným rodinným domem. Ačkoli posléze měl problém z úřady a musel se z domu odstěhovat, říká, že díky tomu, že po nějaký čas žil se svou rodinou v tomto obydlí, ušetřil nemalou částku peněz za nájem.

Zdroj: www.simondale.net

Život za pakatel v centru Londýna

Čtyřiadvacetiletý Alex Hill měl problém s bydlením v Londýně. Toto město je jedno z nejdražších na světě, a pokud člověk bydlí poblíž centra, pořádně si připlatí. Běžný Angličan má dvě možnosti – buď bydlet ve výhodné lokalitě a dát astronomickou částku za nájem, nebo platit méně, ale dojíždět obrovskou vzdálenost do centra. Alex chtěl levné bydlení v centru, a to se mu také podařilo. Předělal si svou dodávku na obydlí a parkuje přímo v srdci města. Jeho dodávka má vše, co mladý člověk k žití potřebuje – postel, místo k sezení a úložný prostor. Jedinou nevýhodu představuje absence sociálního zařízení. Tento nedostatek řeší tím, že se sprchuje v práci a ve večerních hodinách nekonzumuje žádné tekutiny.

Zdroj: www.mirror.co.uk

Američan, který žije bez peněz

Poněkud extrémním případem je příběh Daniela Suelo, poustevníka z Utahu. Od roku 2000 žije bez peněz, ubytovaný v malé jeskyni. Živí se prošlým zbožím, které vyhodí supermarkety, či jídlem, kterým jej podarují kolemjdoucí. Daniel je přesvědčen, že peníze jsou pouhá iluze, proto se konzumního života rozhodl vzdát. O svém životě píše blog, pro jehož tvorbu využívá veřejný internet v knihovně.

Češi v jurtě

Pro příklady lidí, kteří dali sbohem nájmu, nemusíme chodit až do ciziny. Mladý pár Libor Macek a Veronika Hajníková si postavili v zahrádkářské kolonii poblíž Brna jurtu. Jedná se o tradiční příbytek Mongolů. Cena takového příbytku se odvíjí od jeho velikosti a pohybuje se mezi 180 až 350 tisíci korunami. Mladí lidé si pochvalují, že jeho provoz vyjde velmi levně. Za vytápění a další výdaje dají mnohonásobně méně, než by zaplatili za nájem klasického bytu. Přestože jurta připomíná větší stan, Libor a Veronika v ní žijí velmi pohodlný život. Kamna dokáží příbytek vytopit na příjemnou teplotu a rovněž mají veškeré moderní vybavení v podobě elektrospotřebičů.

Zdroj: www.nazeleno.cz

Toužíte ušetřit na nájmu, ale výše popsané způsoby vám připadají jako bláznovství? Pořiďte si vlastní bydlení. Díky srovnání hypoték můžete ušetřit až 150 000 Kč a navíc máte jistotu, že vkládáte peníze do vlastního.

Další způsoby, jak ušetřit za nájem:

  • Odstěhujte se dál od centra, ovšem zvolte místo, které má dobrou dopravní dostupnost. Čím dále od centra města, tím levněji, ovšem ne nutně déle, co se týče dojíždění. Mnohé vesnice poblíž velkých měst mají dobré vlakové spojení, díky kterým jste v centru dříve, než kdybyste se trmáceli tramvají z druhého konce města.
  • Najděte ubytování výměnou za protislužbu. Občas na portálech o bydlení narazíte na nabídky, nabízejících velmi levné ubytování, pokud se majiteli budete starat o zahradu/zvíře/nemocného člena rodiny.
  • Pronajměte část bytu. Pokud máte nějaký nevyužívaný prostor, zkuste jej třeba na několik nocí v měsíci pronajmout přes Airbnb. Díky tomu se vám část nájmu pokryje.
  • Sníte o kariéře v turismu? Některé hotely nabízí svým zaměstnancům ubytování zdarma.