Dálniční známky v roce 2018: Jaké změny čekají české motoristy?

dálniční známky 2018

Ať už si o tuzemské dálniční síti a jejím stavu myslíte cokoliv, placení za její využívání se, pokud nechcete riskovat pořádně tučnou pokutu, nevyhnete ani v roce 2018. I v příštím roce si tak budete muset na okénko svého vozu nalepit další dálniční známku. Kolik za ni zaplatíte? A chystají se v příštím roce na českých dálnicích nějaké změny, nebo vše zůstane při starém? Aby vás na cestách nic nezaskočilo, rozhodli jsme se zásadní novinky vypátrat za vás.

Ačkoliv si během jízdy po některých úsecích českých dálnic možná říkáte, že by vzhledem k jejich stavu měl stát za jejich používání platit vám, opak je bohužel pravdou. I v následujícím roce zůstane jízda na stovkách kilometrů dálnic zpoplatněna, a tak si opět budete muset poslušně koupit nalepovací kupón, díky němuž se vyhnete potížím při případné silniční kontrole.

Povinnost pořídit si dálniční známku mají již od roku 1995 všechna vozidla s hmotností do 3,5 tuny, větší dodávky a kamiony pak podléhají systému elektronického mýtného. Výjimku představují motocykly, jejichž majitelů se povinnost vlastnit platnou dálniční známku v České republice prozatím netýká.

Kupón je třeba vylepit do předem stanoveného místa na čelním skle vozidla, přesné instrukce vždy naleznete na podkladu samolepky. Kromě toho musíte na samotnou známku i její ústřižek vypsat registrační číslo vozidla, a to propisovací tužkou, aby byl údaj čitelný.

Zároveň s nalepením nové známky je třeba odstranit starý kupón. Pokud míváte se sundáváním prošlé lepkavé viněty potíže, vezměte si na pomoc překvapivého, ale účinného pomocníka – škrabku na čištění sklokeramické varné desky, s níž tento úkon provedete celkem snadno. Zbylého lepidla se pak zbavíte odmašťovačem, který navíc usnadní správné přilnutí nové známky.

Cenová revoluce se nekoná

Pokud nechcete nic ponechat náhodě, můžete si dálniční známku na rok 2018 pořídit už nyní, v prodeji je od začátku prosince. Konkrétní prodejní místa v blízkosti vašeho bydliště naleznete zde, platí ovšem, že byste měli uspět na každé pobočce České pošty. Roční kupón má tentokrát kruhový tvar, oranžovo-zlatou barvu a stejně jako další dvě krátkodobé známky ho nově chrání speciální bezpečnostní prvky, které zabraňují jeho zfalšování.

Cena za dálniční známky zůstává pro rok 2018 stejná jako letos – za roční variantu, která zpravidla platí až do konce ledna roku následujícího, zaplatíte 1 500 Kč, měsíční viněta tmavě růžové barvy vás bude stát 440 Kč a cena modrého trojúhelníku značícího známku na 10 dní bude činit 310 Kč. Měsíční a desetidenní kupón ovšem seženete až od nového roku. Pozor – ať už si známku koupíte hned v lednu, nebo třeba v listopadu, vždy platí pouze do konce následujícího ledna.

dálniční známky 2018

Zdroj: Ministertvo dopravy

Kontrolovat vás mohou policisté i celníci

Kupón, který vás opravňuje k využívání zpoplatněných dopravních úseků, mohou kontrolovat jednak příslušníci Policie České republiky, ale stejně tak také hlídka Celní správy. Řidiči tak mají povinnost uposlechnout výzvu k zastavení od policistů i celníků. Pokud jde o dálniční známky, nebývá policie nikterak shovívavá a kontroly provádí hned od prvního dne platnosti nových vinět.

V případě absence dálniční známky mohou policisté řidiči udělit blokovou pokutu ve výši 5 000 Kč, ve správním řízení se ovšem postih může vyšplhat až k astronomickým 100 000 Kč. Důvodem k postihu ovšem nemusí být pouze úplná absence kupónu na čelním skle, ale právě i neodstraněná neplatná známka nebo nesprávně vyplněné údaje na ústřižku aktuální známky.

dálniční známky 2018