Povinné ručení 2018 — co řidiče čeká a nemine?

povinné ručení 2018

Autopojištění je živý produkt, který prochází neustálými změnami. Běžného řidiče zřejmě nejvíce zajímá, jak se bude vyvíjet cena a zdali přibudou nějaká legislativní pravidla. Zjistili jsme, jakými změnami povinné ručení v roce 2018 projde.

Neplatiči si sáhnou hlouběji do kapsy

Možná jste se doslechli o zpřísněných podmínkách, týkající se neplatičů povinného ručení. Od 1. 1. 2018 opět vešel v platnost příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Řidičů, kteří nemají sjednané povinné ručení, se bude týkat placení příspěvku za každý nepojištěný den.

Cílem tohoto předpisu je, aby souhrn denních příspěvků řidiče vyšel finančně nákladněji, než nejdražší povinné ručení na trhu. Jen pro představu — řidič automobilu se zdvihovým objemem válce do 2500 cm3 bude povinnen uhradit denní poplatek ve výši 65 Kč. Za rok to dává 23 725 Kč.

Zde uvádíme denní poplatky i u dalších typů vozidel:

Typ vozidla Výše denního poplatku
motocykl se zdvihovým objemem válců motoru do 50 cm3 4 Kč
motocykl se zdvihovým objemem válců motoru nad 50 cm3 do 350 cm3 8 Kč
motocykl se zdvihovým objemem válců motoru nad 350 cm3 do 500 cm3 21 Kč
motocykl se zdvihovým objemem válců motoru nad 500 cm3 25 Kč
osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1 000 cm3 30 Kč
osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 1 000 cm3 do 1 350 cm3 35 Kč
osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 1 350 cm3 do 1 850 cm3 47 Kč
osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 1 850 cm3 do 2 500 cm 65 Kč
osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 2 500 cm3 93 Kč

povinné ručení 2018

Vývoj ceny povinného ručení

Povinné ručení je pro pojišťovny už několikátým rokem ztrátovým produktem — výše finančních škod u autonehod každým rokem narůstá, stejně jako ceny za náhradní díly. Ovšem kvůli ostrému konkurenčnímu boji si firmy nemůžou dovolit cenu výrazně navýšit a riskovat, že přijdou o klienty.

Povinné ručení v roce 2018 tedy plošně nezdraží, ovšem bude pokračovat snaha pojišťoven o podrobnější segmentaci – tzn. vyšší cenu pocítí rizikoví řidiči. Zejména mladí řidiči, majitelé silných vozů a řidiči, kteří v minulých letech bourali, můžou očekávat výraznější zdražení.

Světlou výjimku představuje pojišťovna Generali, která umožňuje o 50 % levnější pojištění těm řidičům, kteří měli po 24 měsíců bezeškodný průběh.

V první polovině roku by měly některé pojišťovny začít segmentovat i podle hmotnosti – čím těžší vůz, tím vyšší cena.

Tip: Vyzrajte na plánované zdražení díky srovnání cen povinného ručení. Ušetřit můžete až 50 %.

Před rokem a půl přišla Allianz s revoluční novinkou, založenou na výpočtu ceny dle počtu ujetých kilometrů. Tímto způsobem nacenění se posléze inspirovala i pojišťovna Uniqa. Je velmi pravděpodobné, že jej bude zavádět stále více firem.

Nejen v oblasti povinného ručení, ale i havarijního pojištění pojišťovny učinily krok směrem k tomu, aby na autopojištění zbytečně nepřepláceli ti řidiči, kteří jezdí málo, či mají starší vůz. Například Kooperativa zlevňuje havarijní pojištění těm řidičům, kteří mají automobil ve stáří 8 až 15 let. Podobný postup aplikuje i Česká pojišťovna.

Moderní vychytávky

Do budoucna bude přetrvávat snaha pojišťoven své produkty „okořenit“ formou moderních benefitů. Drtivá většina pojišťoven poskytuje k povinnému ručení nějakou zajímavou mobilní aplikaci. Například u Axy je to aplikace k vyhodnocení jízdy řidiče, Slavia nabízí mobilní pomůcku, umožňující pohodlné nahlášení dopravní nehody. Je pravděpodobné, že budou nadále vznikat vychytávky, usnadňující řidiči běžné úkony, spojené s automobilovým provozem. Například u Directu je již možné uzavřít havarijní pojištění přes internet. Očekává se, že v brzké době si budou moct řidiči online formou nejen sjednat autopojištění, ale i rovněž dokupovat připojištění či posílat informaci o najetých kilometrech.

povinné ručení 2018