6 typů nejhorších řidičů, které potkáte na silnicích

Silniční provoz občas připomíná nepřehlednou džungli, která je schopna probudit zvířecí instinkty i v tom nejserióznějším člověku. Potkali jste už některého z těchto řidičů?

Přinášíme vhled do situace na silnicích, kde se občas setkáte s těmito specifickými exempláři:

Hulvát

Když se mu něco nelíbí, nebude přece své negativní emoce držet pod pokličkou a rád se o ně podělí s ostatními účastníky dopravy. Často jej uvidíte, jak hrozí ostatním pěstí, každou chvíli hbitě vztyčí prostředníček, či se neváhá vyklonit z okénka a ohodnotit jízdu ostatních řidičů slovně. Samozřejmě pořádně hlasitě.

Starší ročník

Jedná se o řidiče seniorního věku, někdy přezdívané jako „kloboučníky.“ Mnozí z nich na vozovku vyrážejí jen příležitostně o víkendech, většinou tehdy, když jedou na návštěvu k příbuzným. Pro tu příležitost se pořádně vyfiknou – často jsou vídáni v kloubouku (odtud označení kloboučník). Jejich jízda je otravně pomalá a občas mají nepředvídatelné reakce. Vzhledem k jejich vyššímu věku jim však většina řidičů tyto nešvary ráda odpustí.

Pan všestranný

Cestu autem bere jako příležitost dohnat své resty. Bývá spatřován s telefonem vmáčknutým mezi tvář a rameno, v horším případě dokonce s notebookem na klíně. Pokud je řidič ženského pohlaví, občas cestu využívá k nanesení svého make-upu v zrcátku, úpravě svého účesu či textování si s přáteli na mobilu. Netřeba připomínat, že tento typ řidiče je nejnáchylnější k přehlédnutí důležitých momentů na vozovce a způsobení dopravní nehody.

Diskžokej

Pouhé vrčení motoru za jízdy mu přijde příliš nezáživné, proto se snaží cestu oživit hudebním doprovodem. Nemluvíme ovšem o decetním zapnutí rádia, ale o decibelech, které otřásají celým autem a jejichž nedobrovolnými posluchači jsou řidiči i chodci široko daleko. Tento král disco rytmů sice umí pobavit sebe i okolí, ovšem dle psychologů může vliv rychlé taneční hudby způsobovat ukvapené reakce na vozovce, což může vést k zapříčinění nehody.

Závodník

Když už nasedne do auta, nechce se jen ploužit, ale uhánět po silnici jako nezkrotný jezdec s adrenalinem v krvi a větrem ve vlasech. Jeho jízda je tak ďábelská, že až budí zdání, že mu přestaly fungovat brzdy. Sám sebe by zřejmě popsal jako nespoutaného a dobrodružného, ovšem řada naštvaných řidičů, kolem kterých se tento zázrak mihne jako žíznivá čára, by na jeho popis zřejmě použila méně lichotivé přívlastky.

Mstitel vybržďovač

Tento člověk je většinou agresivní a rád se v běžném životě vrhá do konfliktů. Ovšem ví, že na silnici má v tomto ohledu poněkud omezené možnosti a většina jeho nadávek a napomínání by se nemusla přes skla automobilů dostat až k uším ostatních řidičů. Proto volí jiný způsob pomsty – vybržďování. Pokaždé náhle zastaví před nějakým vozem. Netřeba připomínat, že toto jednání může vést ke srážce.

Tip: Jak vidíte, i ten nejopatrnější řidič, který dodržuje všechny předpisy a jezdí velmi obezřetně, se může stát účastníkem autonehody. Zvláště, pokud se na vozovce střetne s některým z výše popsaných typů řidičů.

Chraňte se před případnými finančními škodami, způsobenými autohavárií, díky kvalitnímu povinnému ručení. U nás si můžete srovnat ceny povinného i havarijního pojištění a najít pojištění, které bude nejen levné, ale zároveň vás kvalitně ochrání.