Ovoce zdarma a další netradiční tipy, jak ušetřit v létě

Léto bývá pro většinu rodin hned po Vánocích tím nejdražším obdobím. Kdo by v horkém počasí odolal častým návštěvám koupaliště, zmrzlině, ovocným koktejlům či žadonění potomků o výlety? Tyto letní kratochvíle se můžou celkem prodražit, vy se však letos nemusíte strachovat o peníze. Poradíme vám, jak si léto užít na maximum za málo peněz.

Rodinný rozpočet se může výrazně prohnout právě kvůli výdajům, za které dáváme malé částky, ale dopřáváme si je často. Ilustrujme si to na příkladu vstupného na koupaliště. Dejme tomu, že se čtyřčlenná rodina dvakrát týdně vypraví na koupaliště, kde se platí vstupné za dospělého 80 Kč a 50 Kč za dítě. Při každé návštěvě si ještě dopřejí zmrzliny či nápoje za zhruba 100 Kč. Za měsíce červen, červenec a srpen tedy za koupání utratí celkem 8640 Kč.

Existují však způsoby, jak si užít koupání, zmrzlin, ovoce i kulturních akcí zcela zdarma.

Bezplatné koupání

Ti, kteří by se rádi v parném dnu zanořili do osvěžující vody, ale nechce se jim platit předražené vstupné na koupaliště, můžou vyzkoušet webovou stránku Kdesekoupat.cz. V přehledné mapě koupališť a rybníků si můžou vyfiltrovat místa, kde nemusí za vstupné dát ani korunu. A není jich málo, třeba jen na území Středočeského kraje jich lze vyhledat desítky.

Ovoce zdarma

Ne každý je příznivcem drahého ovoce ze supermarketů, u kterého navíc kupující nemá jistotu, zda dozrálo přirozeným způsobem. Přitom na území Česka se nachází spousta ovocných stromů, které nikomu nepatří a jejichž ovoce každoročně opadá a přijde nazmar. Právě z toho důvodu vytvořila skupina nadšenců webovou stránku, která mapuje stromy a keře, ze kterých si lze natrhat ovoce zadarmo. Na www.na-ovoce.cz můžete snadno zjistit, kde ve vašem okolí můžete získat ovoce zadarmo. Webová stránka mapuje nejen výskyt ovocných a ořechovitých stromů, ale rovněž bylinek a keřů (maliníky, ostružiníky, atd.)

Díky ovoci zdarma můžete ušetřit i za nákup zmrzlin. Z ovocných plodů si totiž snadno připravíte svěží zmrzlinový sorbet. Stačí, abyste měli:

500 gramů ovoce (nejlépe lesního – jahody, borůvky, maliny)

500 ml sladké tekutiny (vznikne smícháním 250 ml vody a 250 g cukru, které přivedeme k varu, načež zchladíme)

vymačkaná šťáva z citronu

Ovoce rozmixujeme a smícháme se sladkou tekutinou, načež přidáme citronovou šťávu. Vzniklou tekutinu dáme zamrazit, čímž vznikne osvěžující sorbet.

Zábava, za kterou se neplatí

Letní večery, kdy je světlo až do devíti, přímo vybízí k nějakému kulturnímu vyžití. Kde se však pobavit a příliš (anebo raději vůbec) neutratit? Dobrou zprávou je, že ne na všechny události potřebujete placenou vstupenku. V mnoha českých městech a vesnicích můžete narazit na letní kina, festivaly, umělecké výstavy či koncerty, které jsou zcela zdarma, či se na nich platí dobrovolné vstupné. Jejich seznam snadno vyhledáte na vstupzdarma.cz nebo kalendarakci.cz. Pražáci můžou využít portál Citybee.cz, který se zaměřuje na události v hlavním městě.