Jak poznat špatného finančního poradce

Máte obavy svěřit rozhodování o vašich financích úplně cizímu člověku? A dobře děláte, protože můžete skončit s prapodivnými pojistkami, ze kterých záhadně mizí spořicí složka, nebo s tak bizarně zvolenými investicemi, že nad nimi budete kroutit hlavou ještě několik let poté. Vašeho finančního poradce si raději pořádně proklepněte. Poradíme vám, na co si dát nejvíc pozor.

Sál finanční společnosti je naplněn k prasknutí. Na náborovém školení se tísní mladíci v polyesterových oblecích, kteří před nedávnem dokončili maturitu i lidé ve středním věku, nadějně upírající pohled k přednášejícímu, který hřímá mocným hlasem: „Luxusní byt, nejmodernější auto a jachta v Karibiku. To a mnohem víc si budete moct dopřát. Být naším poradcem znamená splnit si všechny vaše sny! Jděte za svým bohatstvím, jděte klidně přes mrtvoly, protože vy na to máte!“
Po pár dnech školení se do světa vyhrnou poradci, kteří nemají o světě financí valné znalosti a jediným jejich cílem je….no přece ta jachta v Karibiku!

I vy můžete na takového poradce narazit. A naopak můžete potkat na zkušeného odborníka, který vám několika dobře promyšlenými radami ušetří desítky tisíc korun a na jehož profesionální přístup budete vzpomínat po zbytek života.

Finanční poradce tudíž může být zachráncem pro váš rodinný rozpočet. Může vám pomoct například s těmito záležitostmi:

  • Kam uložit vaše úspory, aby se co nejlépe zhodnocovaly
  • Jak zajistit vaši rodinu pro případ nenadálých událostí
  • Jakým způsobem se co nejefektivněji zabezpečit na stáří
  • Vytvořit finanční plán, aby vám zbývalo více peněz na dovolenou a volnočasové aktivity

Jak rozeznat dobrého poradce od toho nekvalitního? Klíčem k rozpoznání skutečného profesionála je množství spokojených zákazníků, kterým pomohl s rodinným rozpočtem a kteří ho vřele doporučují dál. Jak tuto skutečnost poznat? Pokud vám daného poradce nedoporučili vaši přátelé, kteří s ním měli dobrou zkušenost, nebývá snadné tuto skutečnost zjistit.

To, zda je daný poradce u zákazníků oblíbený, však můžete snadno vypozorovat z jeho chování a přístupu k vám. Pokud u daného člověka zpozorujete tyto znaky, měli byste zpozornět – ten člověk to s vámi nemusí myslet dobře.

4 věci, podle kterých poznáte špatného finančního poradce

1.) Vytváří časový nátlak

Máte ze schůzky s poradcem pocit, že vás do podpisu smluv tlačí? „Ale pane Nováku, proč byste si to chtěl rozmýšlet? Pokud pojištění neuzavřete dnes, přijdete o tu unikátní slevu, která je platná jen dnešní den.“

To je velká chyba. Pojistné, spořicí a investiční produkty nejsou pomeranče v supermarketu, které jsou jeden den ve slevě, a další den už ne. Poradce by měl počítat s tím, že některá závažná rozhodnutí si budete chtít pořádně promyslet a třeba i probrat s manželem či manželkou (koneckonců, je to váš společný rodinný rozpočet).

Pokud finanční poradce na uzavření smlouvy tlačí, může to být příznakem toho, že zřejmě u klientů moc úspěšný není a je nucen mermomocí sjednat nějakou smlouvu, aby měl vůbec co jíst. Naproti tomu profesionální poradce chápe, že na některá rozhodnutí je potřeba více času. A proto vám jej dá, pokud o něj požádáte. Obchody se mu totiž daří, tudíž není existenčně závislý na vás a na tom, zda si produkt sjednáte.

Pokud vás poradce dostává do nepříjemného časového skluzu, na rovinu mu své pocity sdělte:  „Na rozhodnutí potřebuji jeden den. Pokud se vám to nelíbí, můžu si produkt sjednat u jiného poradce.“

Nenechte se zviklat ani trikem, který svého času používala jedna nejmenovaná finanční společnost. V klientech se snažila vzbudit falešný dojem, že vlastně do ničeho tlačeni nejsou. „Dobře, pane Nováku, dám vám čas na promyšlenou. Nyní odejdu na 15 minut do vedlejší místnosti a vy si to můžete v klidu promyslet.“ Tato taktika je ale rovněž (byť odloženým) časovým tlakem. Není to poradce, ale vy, kdo by měl rozhodovat o tom, kolik minut či dní budete na dané rozhodnutí potřebovat.

2.) Je to váš známý z dávné minulosti

Čau Franto, vzpomínáš si na mě? Chodili jsme spolu dva roky do jedné třídy. Teda, je to možné že už je to patnáct let? Napadlo by mě, že bychom se mohli po čase setkat a zavzpomínat na staré časy.

Možná už jste slyšeli o neprofesionálních poradcích, kteří v zoufalství nad tragickým počtem kontaktů obvolávají kdekoho. Zpozorněte, pokud vám po dlouhé době zavolá či napíše s žádostí o schůzku někdo, s kým jste nebyli v kontaktu po dlouhou dobu. Sice můžete mít štěstí a váš dávný známý vám může kvalitně poradit, s větší pravděpodobností se však bude jednat o amatéra, který s finančním poradenstvím nedávno začal.

Zkušení poradci totiž získávají kontakty profesionálnějším způsobem, než obvoláváním bývalých spolužáků. Chodí často do společnosti či na networkingové akce, kde se přirozeným způsobem potkávají s novými lidmi. A hlavně – k těm nejlepším poradcům se kontakty dostávají samy přes spokojené klienty, které je dále doporučují svým známým.

3.) Hra na city

Ale pane Nováku, přece byste svoji rodinu nepřipravil o takovou možnost zajištění! Vám nezáleží na budoucnosti vašich dětí?“ Takových neprofesionálních citových výlevů se dopouštějí většinou amatéři, kteří nemají v rukávu jiné trumfy, než hru na city. Většinou se své argumenty snaží směřovat na skutečnost, že neuzavřením produktu klient připraví svou rodinu o nezměrné bohatství, nebo prošvihnou investiční příležitost, která se už nikdy nebude opakovat.

Profesionální poradce toto nedělá. Profesionální poradce bude věcně argumentovat grafy, propočty a konkrétními výhodami daného produktu, aby si klient mohl udělat obrázek o tom, co uzavřením produktu vlastně získá.

Neskočte na lep ani dalšímu triku, který někteří neprofesionální poradci používají. V případě, že odmítnete další schůzku, vytasí se na vás s jedinečnou nabídkou: Ale pane Nováku, to je škoda. Zrovna na příští schůzku jsem přizval vedoucího naší divize, který v oboru už působí přes deset let – skutečný profesionál. Udělal si ve svém nabitém kalendáři čas přímo na vás, aby vám poskytl cenné rady. Určitě ho nechcete takto zklamat, že ne? Takovou nabídku s díky odmítněte – kdybyste nakonec přišli, váš poradce by se pravděpodobně vymluvil na to, že pan vedoucí měl poruchu na autě a musel to na poslední chvíli odřeknout.

4.) Jeho výkladu nerozumíte

V předchozím textu jsme sice zmínili, že profesionální poradce se na schůzce vytasí s grafy a propočty. Ovšem s těmi občas může přijít i nezkušený poradce – s tím rozdílem, že jeho grafy a propočty profesionální rozhodně nebudou.

Lidé, kteří měli s amatérskými poradci zkušenost, většinou popisují, že poradce jim na schůzce neuměle načrtl grafy, jejichž osám chyběly popisky. Rovněž jim vykalkuloval výnos, ke kterému přišel pro klienta nepochopitelným způsobem.

Na dotazy klienta většinou neprofesionální poradce zareaguje slovy: Ale vždyť to tady vidíte – co na tom nechápete? nebo ještě hůře: „Podívejte, pane Nováku, tomuto nemusíte do hloubky rozumět, nejste investiční odborník. Důležité je vědět, že to vám a vaší rodině přinese profit.“

Naproti tomu profesionální poradce má snahu vám vše dopodrobna vysvětlit, abyste odcházeli s pocitem, že jste si uzavřeli produkt, kterému na 100 % rozumíte.

Tip! Věděli jste, že mnozí poradenští odborníci pro svou práci využívají i náš cenový srovnávač? Buďte o krok napřed a získejte přehled o trhu pojištění, finančních produktů a energií.