Co dnes lidem nejvíce komplikuje cestu k vlastnímu bydlení?

Sníte o momentu, kdy dáte sbohem nejistému bydlení v podnájmu a přesídlíte do domu či bytu, který bude s každou zaplacenou hypoteční splátkou přecházet stále více do vašeho vlastnictví? Zjistěte více o úskalích, která vás nyní můžou při cestě k vlastnímu bydlení potkat.

Na realitním trhu se neprojevuje pouze říjnové zpřísnění hypoték, ale i rostoucí ceny nemovitostí v kombinaci s dřívějším opatřením, týkajícím se nutnosti mít naspořeno alespoň 20 % z ceny nemovitosti. Jak se tyto vlivy promítají do života běžných zájemců o vlastní byt či dům?

Problémy s odhadem nemovitostí

Vlivem předražených cen nemovitostí zvláště ve větších městech (Praha, Brno) se žadatelům o hypoteční úvěr stává prekérní situace. Banky provedou odhad nemovitosti dle reálné hodnoty, nikoliv tržní.

Ilustrujme si to na příkladu člověka, který má zálusk například na byt za 3 miliony Kč a má našetřených 20 % z této ceny a očekává, že banka mu půjčí zbývajících 80 %. Ovšem banka vypracuje odhad nemovitosti založený nikoliv na aktuální (a předražené) tržní ceně, ale na reálné hodnotě domu či bytu.

Tudíž se může stát, že banka hodnotu bytu vyhodnotí například na pouhých 2,7 milionu Kč a půjčí žadatelovi pouhých 80 % z této hodnoty. Zbytek musí žadatel doplatit.

Kvůli tomu řadě žadatelů nestačí 20 % vlastních zdrojů, které si na bydlení našetřili.

Překotný růst cen nemovitostí

Cestu k vlastnímu bydlení lidem ztěžuje i nepoměr mezi cenou nemovitostí a růstem mezd. Nemovitosti ve velkých městech vzrostly za posledních 8 let o více než 40 %, přičemž průměrná mzda za stejnou dobu vzrostla přibližně jen o 23 %.

Nejvýrazněji se růst cen nemovitostí projevuje v Praze a Brně, ovšem cenového nárůstu se dočkaly i další města – například Olomouc či Karlovy Vary.

Říjnové zpřísnění hypoték

Od října začalo platit opatření České národní banky. Měsíční splátka za hypotéku nesmí přesáhnout 45 % měsíčního příjmu žadatele a celková výše úvěru nemůže být vyšší než devítinásobek čistého ročního příjmu. Toto opatření se dotklo jen určité skupiny lidí. Na hypotéku kvůli němu nedosáhnou například lidé z nízkopříjmových skupin, nebo samostatní žadatelé bez partnera.

V přehledné tabulce uvádíme orientační příklady čistých příjmů a limity s nimi spojené.

Čistý měsíční příjem Maximální výše měsíční splátky Maximální výše úvěru na bydlení
16 000 Kč 7200 Kč 1 728 000 Kč
20 000 Kč 9000 Kč 2 160 000 Kč
25 000 Kč 11 250 Kč 2 700 000 Kč
30 000 Kč 13 500 Kč 3 240 000 Kč

Tip! Nechcete se snu o vlastním bydlení vzdát? Pokud vám nedali hypotéku v jedné bance, můžou vám vyhovět v té další! Porovnejte si nabídky jednotlivých bank a vyberte tu nejvýhodnější variantu.