6 neuvěřitelných způsobů, jak ušetřit na službách a poplatcích

Řada lidí každý měsíc dobrovolně odevzdává nemalé peníze jiným lidem, aby za ně udělali různé služby. Nechcete ze svého platu živit množství bankéřů, pekařů a kadeřníků? Zjistěte, jak se těmto výdajům vyhnout.

Existuje jedna kniha. Její název je Nejbohatší muž v Babyloně a shrnuje poznatky o tom, jak zbohatnout. V knize zazní jedna věta: „Cestu k bohatství jsem objevil, když jsem se rozhodl, že část peněz, které si vydělám, mi patří.“

Možná namítnete, že svůj plat nikomu nedáváte. Je to skutečně pravda? Na tuto otázku vám možná odpoví další postřeh z této knihy.

Neplatíš krejčímu, že ti ušije šaty? Neplatíš ševci, co ti šije boty? Neplatíš za jídlo? Platíš všem, kromě sebe.

Zajímalo by vás, jak snížit své výdaje za služby? Inspirujte se těmito tipy, jak je získat zadarmo, nebo alespoň výrazně zlevnit.

1.) Kadeřnické a fotografické služby zdarma

Dnes je populární chodit do stylových kadeřnictví a hipsterských barber shopů, aby člověk díky důmyslnému střihu prokoukl a zvýraznil svoje neodolatelné lícní kosti,velké oči, nebo ze sebe jen získal dobrý pocit, že pro svůj vzhled dělá to nejlepší. Nový vzhled je samozřejmě potřeba zvěčnit na fotkách  – a ne jen na nějaké neprofesionální selfie fotce, ale při fotografování u někoho, kdo tomu skutečně rozumí.

Obě výše zmíněné služby stojí nemalé peníze a mnohého zřejmě napadne, jak na nich ušetřit. Řešením můžou být kadeřnická učiliště, z nichž mnohá provozují kadeřnictví, ve kterých se můžete za zlomek ceny nechat ostříhat či nabarvit vlasy. A co se týče fotografování, to můžete mít úplně zadarmo. Mnozí začínající fotografové získávají zkušenosti formou focení TFP – tzn. focení zdarma. Existuje zde sice riziko, že narazíte na neprofesionálního patlala, ale stejně dobře můžete potkat talentovaného profíka.

2.) Levnější poštovné

Nechat si doručit balík až do domu je sice pohodlné, ale ne zrovna nejlevnější. Jak na tento výdaj vyzrát? Na e-shopech vždy objednávejte ve větším množství. Pokud například víte, že pravidelně objednáváte ponožky, nakupte si je na několik měsíců dopředu.

Některé asijské e-shopy (například Aliexpres) umožňují bezplatnou dopravu – kvalita jejich zboží je ovšem diskutabilní. Mnohé české e-shopy nabízí možnost vyzvednutí v určitém výdejním místě, které jsou zvláště ve velkých městech celkem hustě rozesety. Možná objevíte, že je jedno z nich poblíž vašeho domu, nebo vašeho zaměstnání, tudíž si nebudete muset nikam zbytečně zacházet. Vyzvednutí na takových místech vychází mnohem levněji, než nechat si zboží poslat poštou.

3.) Nižší výdaje za bankovní poplatky

Věděli jste, že i v dnešní době můžete narazit na tak obstarožní opatření, jakým jsou poplatky za vedení účtu a za odchozí platby? Nenechte si tahat peníze z kapsy za tak paradoxní věci – banky by měly naopak platit vám, když se rozhodnete své finance uložit právě u nich. Zajímá vás, kde by se vaše peníze měly lépe? Srovnejte si poplatky u jednotlivých bankovních účtů.

Srovnat běžné účty

Chcete si bankovní služby zpohodlnit co nejvíce a zajímají vás i takové parametry, jako je pobočková síť nebo míra zhodnocení vašich uložených peněz? Více se dozvíte v článku zde.

4.) Opravy zdarma

S nadsázkou se dá říct, že samotné shánění kvalitního řemeslníka může být těžší, než daný obor vystudovat a získat výuční list. Kvalitních fachmanů je nedostatek, a když už na nějakého takového narazíte, většinou se setkáte s dlouhými čekacími lhůtami a vysokými cenami.

Věděli jste, že spoustu oprav si můžete v domácnosti udělat sami? Nenabádáme vás sice k tomu, abyste se směle vrhli do elektroinstalací či oprav potrubí, ale méně náročné opravy, jako je třeba zaseknuté plastové okno, ucpaný dřez či zaražený ventil u radiátoru si můžete opravit sami.

Jak na to? Youtube doslova přetéká užitečnými tutoriály na domácí opravy. Stačí si daný problém zadat do vyhledávače (nejlépe v angličtině, protože tehdy máte šanci najít větší množství videí a tím pádem i informací).

 

5.) Levné pečivo

Možná jste si všimli, že v poslední době se rozmohla móda domácí výroby pečiva a lidi se na sociálních sítích předhánějí v tom, kdo se pochlubí nejlákavěji vypadajícím chlebem či kynutými buchtami.

 

Nemyslíme si, že by se jednalo jen o krátkodobý módní výstřelek hipsterů. Vždyť vlastnoruční pečení vám dá možnost volby, co si do pečiva přidat a navíc vyjde mnohem levněji, než nakupovat každý den pečivo v pekárně. Vždyť komu by se chtělo každodenně kupovat pečivo a platit v jeho ceně nejen použité suroviny, ale i náklady na pronájem pekárny a mzdové náklady pekařů a prodavačů?

Na trhu seženete nejlevnější domácí pekárny už od od 1500 Kč.

6.) Bezplatné vzdělání

Toužíte po tom, zlepšit se v cizím jazyce nebo online marketingu? Nemusíte hned cpát tisíce korun do lekcí a seminářů. Spoustu užitečných kurzů najdete i na inernetu, a mnohdy úplně zadarmo. Užitečné vzdělávací kurzy najdete například na Seduo.cz.

Pokud se chcete zlepšit v cizím jazyce, vyzkoušejte Duolingo – bezplatnou aplikaci na učení jazyků.