Půjčka na Vánoce: spásný pomocník, nebo cesta do pekel?

půjčka na Vánoce

Nechcete trávit Vánoce u laciného plastového stromku, obklopeni pofidérními dárky z vietnamské tržnice? Spousta lidí touží po štědrých svátcích, a proto neváhá sáhnout po nějaké té finanční injekci. Jaké nebezpečí může obnášet půjčka na Vánoce a jak při jejím výběru nesáhnout vedle?

Vyznat se na trhu úvěrů nebývá snadné. Fungují na něm seriózní firmy i neféroví poskytovatelé, jejichž služby hraničí s lichvou.

Pokud nechcete skončit s půjčkou s RPSN 1250 % (ano, i takové firmy se na trhu vyskytují), srovnejte si u nás ceny jednotlivých úvěrů. Díky našemu porovnání okamžitě zjistíte, za kolik vám různé firmy půjčí.

Srovnat ceny půjček

Proč se vyplatí být při výběru úvěru otražitý? Půjčka na Vánoce může být spojena s riziky, která popíšeme níže.

Předražené poplatky

Mezi cenami jednotlivých úvěrů můžou být propastné rozdíly. Při výběru úvěru se dívejte nejen na výši úroku, ale i celkových poplatků (RPSN). Pročesali jsme trh a zjistili, že můžete sehnat úvěr s RPSN 10 %, nebo klidně i 1450 % – což je celkem výrazný rozdíl.

Jak velké částky můžete na půjčce přeplatit? Ilustrujme si to na příkladu pana Pavla, který se rozhodl půjčit si na vánoční dárky částku 20 000 Kč s dobou splatnosti 2 roky. Tabulka ukazuje, jak velké rozdíly jej můžou potkat u různých firem.

  Výše měsíční splátky Kolik celkem přeplatí
Firma A 909 Kč 1186 Kč
Firma B 1656 Kč 19 774 Kč

Znamená to, že pan Pavel by přeplatil skoro celou částku. Půjčil si 20 000 Kč, ale vrátit by musel téměř 40 000 Kč.

Ustanovení ve smlouvě

Zájemce o půjčku musí většinou podepsat několikastránkovou smlouvu s množstvím podmínek a ustanovení.  Ne vždy však klient dokument dočte až do konce, což je velká chyba. Ve smlouvě se může dočíst i takové věci, jako jsou sankce za pozdní splácení úvěru. Některé firmy mají sankce v řádu stokorun denně. Pokud si klient třeba půjčí 7 000 Kč, ve smlouvě má sankce za pozdní splátku 500 Kč/den a se splátkou se zpozdí se o 15 dnů, jenom na pokutách zaplatí 7500 Kč, což je ještě více, než si půjčil.

Poplatek za poskytnutí půjčky

Někteří méně féroví poskytovatelé můžou za poskytnutí půjčky vyžadovat poplatek předem. Člověk ve finanční nouzi například uvidí reklamu na výhodnou půjčku. Chce si půjčit například 20 000 Kč, a firma žadatelovi sdělí, že jeho žádost o půjčku proběhla úspěšně. Aby ji však mohl získat, musí poslat poplatek v řádu několika set korun (v případě vyšších půjček i více). Důvěřivý klient má radost, že mu konečně nějaká firma vyšla vstříc a peníze ochotně zašle.

Jedná se ovšem o podvod, a klient se většinou nesetká ani s půjčkou, ani s poplatkem. Seriózní firma totiž nikdy žádný poplatek předem nechce – poplatky za poskytnutí úvěru si automaticky započítá do výše svých splátek.

Půjčka až do domu

Výhrou nemusí být ani doručení peněz až do domu. Mnohé firmy nabízí tento komfort, díky kterému klient může získat půjčku, aniž by musel osobně chodit na pobočku. Solidní firmy nechají klientovi dostatek času, aby si důkladně přečetl smlouvu. Ty méně férové mívají tendenci klienta pobízet, aby co nejrychleji smlouvu podepsal, vždyť „to jsou jen takové formality, pane Nováku.“ Pokud zvolíte půjčku až do domu, neuspěchejte proces podpisu smlouvy a důkladně si pročtěte všechny podmínky smlouvy.

Jak si vybrat bezpečnou půjčku?

Jak zajistit, aby vaše půjčka na Vánoce byla výhodným rozhodnutím a ne chybou, kvůli které si budete rvát vlasy ještě dlouho poté? Řiďte se pravidly bezpečného půjčování:

  • Vždy čtěte všechna ustanovení ve smlouvě. Nepodepisujte smlouvu, pokud nerozumíte všem podmínkám.
  • Získejte přehled o obvyklé výši úroků a RPSN na trhu. Díky cenovému srovnání zjistíte, jaké jsou běžné ceny za poskytnutí úvěru.
  • Prověřte si solidnost úvěrového poskytovatele. Zaměřte se na způsob komunikace směrem ke klientům – zda chápete všechno, co vám na webových stránkách sdělují za informace. Rovněž nezaškodí vyhledat si na internetu názory a zkušenosti lidí, kteří využili služeb této firmy.
  • Nevyužívejte půjčky od soukromých osob. U soukromníka je vyšší riziko neférových podmínek a rovněž způsoby jeho vymáhání peněz můžou být ostřejší, než u solidnách úvěrových firem.

Nemám peníze na dárky a nechci si půjčovat

Co dělat v případě, že nemáte dostatek peněz na vánoční dárky, a zároveň nechcete Vánoce na dluh? Ani v takovém případě nemusíte prožít chudobné vánoční svátky. Stačí zakoupit kvalitní dary v nižší cenové kategorii. Jak na to? Řešením můžou být čínské e-shopy, ve kterých pořídíte zboží doslova za hubičku.

Další možností může být nákup jen pár maličkostí, a příslib nákupu dárků až po Vánocích. Členům rodiny věnujete vlastnoručně vyrobené poukazy například na nový kabát, mobilní telefon či jiný produkt, který s nimi půjdete koupit v rámci povánočních výprodejí. Nejenže ušetříte nemálo peněz, ale zároveň vyberete dárky přesně podle gusta jednotlivých lidí.