Atypické kuchyně – 10 originálních nápadů na řešení v netradičním prostoru

atypické kuchyně

[obsahova-navigace]

Poptávka po atypických bytech roste. Zvláště ve větších městech jsou zájemci o vlastní bydlení nuceni sáhnout po netradičních nemovitostech, protože ceny bytů za posledních několik let výrazně vzrostly. Řada lidí kupuje byty s neobvyklým půdorysem, protože jejich cena bývá nižší.

V netradičním bytě bývá nejtěžší zařídit kuchyňskou místnost, protože se do ní musí vejít velké množství nezbytného vybavení (kuchyňská linka, sporák, lednička, jídelní stůl, spíž). Zařizování atypické kuchyně je sice komplikovanější, ale ne nemožné. Inspirujte se těmito nápady.

Podkrovní kuchyň

Podkrovní kuchyně

Úskalím podkrovní kuchyně bývají zešikmené stropy, což zvyšuje nároky na prostorové uspořádání, abyste se při vaření nebouchali do hlavy. Výhodou je naopak přítomnost střešního okna, díky čemuž bude kuchyňský prostor kvalitně prosvětlený.

Při zařizování kuchyně vsaďte na umístění hranatého nábytku k rovné stěně, zatímco poliček k té zešikmené. Zabroušení poliček vás vyjde levněji, než kdyby musel truhlář vyrábět speciální zešikmené skříňky. Prostoru dodáte luxusní atmosféru zdobeným lustrem nebo klasickými materiály (například kamenným obložením).

Atypická kuchyně

Atypický půdorys kuchyně

Kuchyně nepravidelného půdorysu, a navíc se schody? Ne vždy se musí jednat o neřešitelný problém. Architekti typicky vyzdvihávají přednosti nepravidelného prostoru díky speciálně tvarovaným skříňkám a odkládacímu pultu ve tvaru mnohoúhelníku. Aby prostor nepůsobil fádně, je dobré ho oživit netradičními orientálními lustry.

O kolik dražší je nábytek na míru?

U atypických prostor je nábytek na míru nezbytností, protože potřebujete, aby se vybavení přizpůsobilo vašemu bytu a přesně doléhalo ke stěně či oknům, což je u sériově vyráběného vybavení často nemožné.

Pokud se jedná o kuchyňskou linku atypických rozměrů, ale typičtějších tvarů, cena může být vyšší zhruba o 25 – 30 %. V případě, že se jedná o velmi neobvyklý tvar kuchyně, může se cena ještě navýšit kvůli času navíc, který musí architekt vymýšlením netradičního prostoru strávit. Dobrou zprávou je, že mnohá interiérová studia vám můžou zlevnit či úplně odpustit cenu za návrh, pokud se u nich rozhodnete udělat větší objednávku (například vybavení celé kuchyně, popřípadě i dalších částí bytu.

Kuchyně s trámy

Kuchyně s trámy

Podkrovní kuchyně mívají často trámy, zasahující do prostoru místnosti. Důležité je nebrat je jako nevýhodu, ale dekorační prvek. Podívejte se třeba na tuto kuchyni, kde trámy vyzdvyhávají celý design.

Malá kuchyň

Kuchyňský kout v kostce

U některých bytů nenajdete kuchyň jako samostatnou místnost, ale jen jako kuchyňský kout. Ne vždy to vypadá esteticky. Pokud nechcete mít pocit, že máte sporák kousek od vaší postele, zvolte stavební oddělení. Díky tomu získá vaše kuchyně dojem vlastní místnosti.

Tip! Poradíme vám v otázce financování vaší nové kuchyně. Pokud si na rekonstrukci plánujete půjčit peníze, využijte našeho nezávislého porovnání úvěrů. Na trhu půjček se pohybujeme už šestým rokem a jsme vám schopni poskytnou relevantní informace o jednotlivých úvěrových možnostech.POROVNAT ÚVĚRY 

úzká kuchyň

Úzká kuchyně

Abyste si v úzké kuchyni nepřipadali stísněně, nechte jednu stěnu úplně holou (bez poliček, obrazů a skříněk). Díky tomu prostor získá vzdušnou atmosféru.

kuchyňský bar

Příliš rozlehlá kuchyň

Příliš velká kuchyň je sice snem nejedné hospodyňky, ale má nevýhodu v tom, že může působit neútulným dojmem. Pokud si ve vaší kuchyni nechcete připadat jako v tělocvičně, zaplňte prostor velkým barovým stolem (a to i v případě, že jste malá rodina a jeho kapacitu nevyužijete). Bude se vám hodit nejen pro návštěvy, ale i jako odkládací prostor při vaření.

kuchyň z tmavého dřeva

Kuchyně z tmavého dřeva

Nastěhovali jste se do bytu, který už má zařízenou kuchyni z tmavého dřeva? Na rozdíl od amerických domácností, kde toto není nic neobvyklého, jsou Evropané zvyklí na jasnější odstíny a tmavé interiéry vnímají jako něco ponurého.

To však nemusí být případ vaší kuchyně. Pokud nechcete celou kuchyni předělávat, zesvětlete ji způsoby, které vás vyjdou mnohem levněji.

Majitelé tohoto bytu natřeli stěny velmi světlým odstínem bílé. Přidali také zrcadla, což do této atypické kuchyně přitáhlo ještě více světla.

Tip! Vyzkoušejte nezávislé porovnání hypoték od 11 bank. POROVNEJ HYPOTÉKY 

Kuchyň bez okna

Místnost bez okna

Ne vždy se poštěstí natrefit na byt, v němž mají všechny místnosti okna. Platí to zejména pro suterénní byty, nebo pokoje obrácené do vnitrobloku. Někdy si majitel bytu zvolí kuchyň bez oken dobrovolně kvůli tomu, že kuchyňskou místnost přesune do chodby, aby měl jeden pokoj navíc.

Jak vybavit kuchyň, do které neproudí sluneční světlo? Při zařizování vsaďte na bílou barvu kuchyňské linky a rovněž bodové zářivky, díky čemuž bude světlo vycházet z více zdrojů. Aby tato atypická kuchyně působila živějším dojmem, pořiďte si do ní živé květiny. Pokojové rostliny a absence slunečního svitu se nemusí nutně vylučovat, pokud zvolíte rostliny, které pro svůj život sluneční paprsky nepotřebují. Je to například calathea nebo ledviník.

černo bílá kuchyň

Černá a bílá

Většina českých domácností má bílou, nebo světle hnědou kuchyň. Vystupte z davu a dodejte vaší kuchyňské místnosti více originality. Podlaha nebo stěna v podobě černobílé šachovnice dodá vaší kuchyni originální  retro atmosféru.

rustikální kuchyň

Rustikální kuchyně

Pokud nejste příznivcem laboratorně bílých skříněk a minimalistického stylu, vyzkoušejte pravý opak. Venkovský styl kuchyní se těší stále větší oblibě. Přítomnost masivního dřeva a měkkého světla má totiž pozitivní vliv na lidskou psychiku a působí uklidňujícím dojmem.