Vytápění domu tepelným čerpadlem

tepelné čerpadlo

[obsahova-navigace]

Jak vytápění domu tepelným čerpadlem vlastně funguje? Na podobném pricipu, jako vaše chladnička – její zadní část je teplá, protože odebírá teplo potravinám, které jsou v ní uloženy. Tepelné čerpadlo odebírá teplo ze země, vody či vzduchu, díky čemuž má schopnost zahřívat interiér domu. Funguje jako velmi spolehlivé topení.

tepelná čerpadla

Typy tepelných čerpadel

Pro lepší orientaci na poli tepelných čerpadel si uveďme, na jaké typy můžete aktuálně narazit. I když terminologie, kterou se jednotlivé druhy označují, může neznalému jedinci připomínat vojenskou hantýrku, rychle pochopíte, že je ve skutečnosti poměrně výstižná.

1.) Tepelné čerpadlo země / voda

Tepelná čerpadla země-voda využívají teplo ze zemního vrtu, který může být hluboký 100 až 150 metrů, plošného kolektoru nebo podzemní vody. Teplo se ze země získává pomocí obíhající nemrznoucí kapaliny o nízké teplotě varu, která v plynném stavu shromažďuje teplo v potrubí uloženém do vrtu nebo do kolektoru pod povrchem země. Výkonný kompresor pak zajišťuje dosažení požadované teploty.

Při topení tepelným čerpadlem můžete využívat zvýhodněný tarif D56d pro odběr elektřiny v celém baráku.

2.) Tepelné čerpadlo vzduch / voda

Čerpadlo získává teplo pro ohřev vody z venkovního vzduchu, a tak je jeho výkon závislý na venkovní teplotě. Současná čerpadla účinně pracují přibližně do -15 °C, při nižších teplotách, které ale v Česku panují jen velmi zřídka, musí systému pomoci malý elektrokotel. Výhodou tohoto čerpadla jsou nižší pořizovací náklady i menší náročnost na prostor, ve srovnání s čerpadlem země / vzduch je ale jeho provoz dražší. Jestli se nemůžete rozhodnout mezi čerpadlem země/voda nebo vzduch/voda, důkladně zvažte všechny parametry. Například společnost Veskom o tomto tématu podrobně pojednává na svém webu. Tato firma dodává tepelná čerpadla pro rodinné domy, ale i bytové domy nebo hotely. Zapojila již 3500 tepelných čerpadel.

3.) Tepelné čerpadlo vzduch / vzduch

Tento systém funguje na podobném principu jako čerpadlo vzduch / voda, ale jeho vnitřní jednotka nemá tepelný výměník vzduch / voda, ale trochu větší výměník, který přeměňuje chladivo ve vzduch. Ten se dále po domě rozvádí pomocí vzduchotechniky. Během horkých měsíců lze toto čerpadlo využívat jako klimatizaci, zatímco v chladnějších dnech se hodí jako topení. Nevýhodou je, že jím nelze ohřívat užitkovou vodu.

4.) Tepelné čerpadlo voda / voda

Čerpadlo voda / voda získává, jak napovídá jeho označení, teplo z vody. Vodu „prožene“ výměníkem a poté ji vrátí zpět. Potřebovat tedy budete dvě studny – jednu čerpací a druhou vsakovací, což je samo o sobě poměrně náročné, případně jiný zdroj vody, třeba rybník nebo teplejší vodní tok. Tento systém je u nás nejméně rozšířený kvůli složitější údržbě i vysokým požadavkům na neustálý přísun vody.

tepelné čerpadlo

Kam se tepelné čerpadlo hodí?

Nejčastěji se tato čerpadla umisťují do novostaveb, do nichž se s jejich instalací už předem počítá a kde jim přizpůsobí celý topný systém. Výhodnou volbou je rovněž umístění do starších domů, které prošly rekonstrukcí.

Rada odborníka: V každém případě je nutné, pokud nechcete vyhazovat peníze oknem, aby byl daný objekt dobře zaizolován, a tak nedocházelo k tepelným ztrátám během topení.

Protože tepelné čerpadlo často vyžaduje výraznou počáteční investici (v závislosti na typu čerpadla je to v rozmezí 50 000 Kč až 350 000 Kč), je na místě si dobře propočítat náklady, abyste zjistili, zda se vám toto řešení vyplatí a za jak dlouho se vám vynaložené finance vrátí. Odborník z firmy na tepelná čerpadla by vám kalkulaci měl provést zdarma.

tepelné čerpadlo

Výhody vytápění domu tepelným čerpadlem

  •  Tento systém dokáže radikálně snížit roční náklady na vytápění nemovitosti, a to, v závislosti na její velikosti, až o desítky tisíc korun (v menším rodinném domku ušetříte až 20 000 Kč). Díky sníženým provozním nákladům se vám původní investice v řádu jednotek let postupně vrátí, záleží samozřejmě na konkrétním typu čerpadla.
  • Tepelné čerpadlo je prakticky bezúdržbové, protože se o svůj chod stará prakticky samo. Žádné přikládání do kotle a nákup tuhých paliv.
  • Zapomenout byste neměli ani na ekologickou rovinu vytápění domu tepelným čerpadlem, které do vzduchu nevypouští žádné škodlivé zplodiny, protože kromě elektřiny díky sofistikovanému systému využívá přírodní zdroje tepla.

tepelné čerpadlo

Nevýhody tepelného čerpadla

  • Vysoké vstupní náklady si nemůže dovolit každý.
  • Není vhodné do každého domu, pokud předem nechcete nebo nemůžete zainvestovat do jeho zateplení. Pokud chcete s pomocí čerpadla topit i ohřívat vodu, jeho pořizovací cena ještě stoupne. Pokud tedy při stavbě nebo rekonstrukci domu počítáte každou korunu, může investice do tepelného čerpadla, byť se vám bude postupně vracet, pořádně zatížit váš rozpočet.
  • Tepelným čerpadlům bývá vytýkána také hlučnost a nepříjemné vibrace. Obojí má na svědomí kompresor nebo ventilátor. Hluk může utlumit správná instalace čerpadla a vhodné umístění jeho komponentů. Proto je nutné tyto úkoly svěřit skutečným odborníkům, kteří mají s tepelnými čerpadly dostatek zkušeností, aby vám čerpadlo nepřivodilo permanentní hučení v uších.
  • Dalším omezením je závislost čerpadla na venkovních teplotách, protože skutečně třeskuté mrazy mohou snížit jeho účinnost. Vzhledem k tuzemským klimatickým podmínkám ovšem počasí nepředstavuje příliš velkou komplikaci, neboť zimy v Česku bývají spíše mírné, a tak teploty jen zřídka klesnou pod kritickou hranici -15 °C.

úspory v domácnosti

Další úspory v domácnosti

Pokud nebydlíte v budově, která je pro tepelné čerpadlo vhodná, nebo nemáte možnost vynaložit větší množství peněz z vašeho rozpočtu, ušetřit na energiích můžete i jinak. Porovnáním cen elektřiny a plynu můžete ušetřit nemalé peníze.

Využili jsme našeho online srovnání elektřiny a zjistili, kolik peněz můžou v roce [aktualni-rok] díky porovnání cen ušeřit různé typy domácností:

Typ domácnosti Roční úspora za elektřinu
Malý dům do 150 m2 v Praze s elektrickým bojlerem od 481 Kč
Střední dům do 200 m2 v Moravskoslezském kraji, nepoužívají elektřinu k topení od 2 483 Kč
Velký dům nad 200 m2 na Vysočině s akumulačním vytápěním od 20 247 Kč

Tip! Chcete i vy ušetřit? Porovnejte si u nás ceny elektřiny. Zvládnete to do pár minut online. Porovnej ceny elektřiny

Ušetřit se dají poměrně vysoké částky i na plynu. Podívejte se na srovnání cen z našeho online porovnávače:

Typ domácnosti Roční úspora za plyn
Dům v Praze, kde se vaří na plynovém sporáku od 1 021 Kč
Dům v Moravskoslezském kraji, kde se plynem ohřívá voda od 865 Kč
Dům na Vysočině s plynovým kotlem od 6 430 Kč

Tip! Kalkulačku s porovnáním dodavatelů plynu si můžete zdarma vyzkoušet zde:

Porovnej dodavatele plynu

tepelné čerpadlo

Cenu tepelného čerpadla může snížit i dotace

Protože tepelné čerpadlo představuje ekologický zdroj energie, spadá do dotačního programu Nová zelená úsporám, který spravuje Státní fond životního prostředí. Jeho cílem je podporovat domácnosti, které se rozhodnou pro udržitelné získávání energie z alternativních zdrojů. Ačkoliv vyřízení dotace vyžaduje administrativní kolečko, z peněžního hlediska se to rozhodně vyplatí. Na trhu navíc působí celá řada firem, které nepříjemné papírování vyřeší za vás.

Na kolik peněz si v rámci dotace můžete přijít? Její výše závisí na tom, zda plánujete váš domov rovněž zateplit.

Dotace na tepelné čerpadlo [aktualni-rok]

V tabulce jsou uvedeny výše dotací, na které můžou majitelé rodinných domů dosáhnout. Získat lze až 50 % z celkových nákladů na pořízení tepelného čerpadla. tuto dotaci lze využít až do konce roku 2021.

Tepelné čerpadlo Dotace se zateplením Dotace bez zateplení
Tepelné čerpadlo voda – voda 100 000 Kč 80 000 Kč
Tepelné čerpadlo země – voda 100 000 Kč 80 000 Kč
Tepelné čerpadlo vzduch – voda 75 000 Kč 60 000 Kč