Co dělat při zmeškání letu? Máte nárok na odškodnění?

změškaný let

[obsahova-navigace]

Zmeškání letu je velmi stresující záležitost. Někdy ovšem nemůžeme ovlivnit vnější okolnosti, a tak i to nejlepší plánování může narazit na nepředvídaný faktor. Dojde ke zpoždění autobusu, na dálnici se stane nehoda, která vyústí v dlouhé kolony, zastaví vás pomalé odbavování atd. Situací, které vás mohou zdržet, existuje celá řada. A to včetně vlastního pochybení. Vaše letadlo ale bohužel čekat nebude a v mezičase odletí.

zmeškání letu

Jak postupovat při zmeškání letu?

Pokud dojde ke zmeškání letu, pak jako první vyhledejte zaměstnance vámi zvolené letecké společnosti. Případně ji zkuste zkontaktovat telefonicky. Společně se pak domluvíte na dalším postupu. Letecké společnosti vám mohou nabídnout jiný let, a když budete mít štěstí, bude na vaši původní letenku. U menších společností vás pravděpodobně čeká nákup zcela nové letenky.

Pokud již máte odbavená zavazadla, musíte se s leteckou společností domluvit, aby vám je zachytili v cílové destinaci. V případě přestupů pak v některé mezistanici. Také si zavolejte do hotelu či penzionu, kde jste měli být ubytováni a informujte je, že dorazíte později.

zmeškání letu

Máte národ na odškodnění v případě zmeškání letu?

Bohužel, i když zmeškání letu nezaviníte, nárok na odškodnění nemáte. Letecká společnost má dokonce právo vaši letenku zrušit bez náhrady. A platí i pro letenku zpáteční. Jedinou možností, jak ze vzniklé situace vyjít bez finanční ztráty, je pořídit si pojištění pro případ zmeškání nebo storna letu.

Tip! Pro všechny případy se můžete vždy připojistit v rámci cestovního pojištění. Vyzkoušejte naši kalkulačku cestovního pojištění! Sami si zvolíte, na co chcete být pojištěni, vyberete to nejvýhodnější pojištění a do minuty ho uzavřete online! To vše už od 7 Kč na den.

Spočítejte cestovní pojištění

Ať už budete cestovat kamkoliv, přejeme, ať se vám zmeškání letu vyhne. A váš let proběhne bez nejmenších komplikací.