Všechno, co jste chtěli vědět o otcovské dovolené

otcovská dovolená

[obsahova-navigace]

Nastala ta šťastná událost, narodilo se vám miminko. Maminka je doma na mateřské a tatínek chodí do práce a myslí na ni a své dítě a chtěl by být s nimi. Nebo jste právě adoptovali dítě do 7 let a oba rodiče s ním chtějí být co nejvíce. To je jen výčet případů, pro které je ideální otcovská dovolená.

otcovská dovolená

Co je otcovská dovolená?

Jako otcovská dovolená se označuje součást nemocenského pojištění, která umožňuje otcům, aby si vzali až 7 dní (jeden kalendářní týden) placené dovolené určené k péči o dítě.

Kdy má rodič nárok na otcovskou dovolenou?

  • Nárok na otcovskou dovolenou mají tatínci, kteří jsou před jejím čerpáním alespoň 3 měsíce v zaměstnání.
  • U OSVČ je možné ji využít v případě, kdy si otec platil alespoň 3 měsíce před plánovaným dnem porodu dobrovolné nemocenské pojištění.

otcovská dovolená

Kdy a kde žádat o otcovskou dovolenou?

Otcové, kterým se narodilo dítě, mohou tuto možnost čerpat až do 6 týdnů od narození miminka. Pokud se vás týká osvojení dítěte (adopce), pak se otcovská dovolená musí čerpat od prvního dne osvojení.

Žádost o otcovskou dovolenou předáváte svému zaměstnavateli pomocí speciálního formuláře a ten ji následně předá Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). V případě, že jste OSVČ, pak musíte všechny podklady doručit na svou OSSZ.

otcovská dovolená

Kdy se proplácí otcovská dovolená?

Otcovská dovolená se proplácí zpětně a OSSZ má na její proplacení jeden kalendářní měsíc. Ten se začíná počítat od data, kdy jim byly doručeny všechny náležité podklady. Můžete si zvolit, zda vám budou finance zasílány na účet nebo raději obdržíte složenku. Varianta se složenkou je ovšem zpoplatněna.

Tip! Zatímco si užíváte čas strávený s novým přírůstkem do rodiny, poohlédněte se po tom správném spoření pro děti. Aktuální nabídky bank a spořitelen najdete v našem nezávislém srovnávači.
Podívejte se na spoření pro děti

Otcovská dovolená je tedy způsob, jak strávit čas se svým dítětem a zároveň nepřijít o většinu svého příjmu nebo část dovolené. Další detaily, podmínky a případnou pomoc doporučujeme vyhledat na přímo na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení.