7 tipů, kde nejvýhodněji rozměnit a směnit peníze

kde rozměnit peníze

[obsahova-navigace]

Vybrali jste z bankomatu, vrátili vám moc velké bankovky a přemýšlíte, kde rozměnit peníze? Nebo naopak máte více drobných a chcete je směnit na bankovky? Čtete dále a zjistěte kde nejlépe směnit nebo kde rozměnit peníze.

Tip! Pokud nemáte výběry z bankomatů zdarma, je na čase poohlédnout se po lepším řešení. V našem nezávislém porovnávači do minuty zjistíte, které bankovní účty jsou teď nejvýhodnější a jaké služby zdarma nabízí.
Porovnej účty

kde rozměnit peníze

Kde rozměnit peníze na drobné?

Míst, kde můžete získat drobné, existuje celá řada. Můžete zajít například do obchodu či do banky.

Jak rozměnit peníze v obchodě?

První místo, které můžete zkusit, je obchod či trafika. Problém těchto míst ovšem bývá, že většinou mají spíše větší bankovky a nemusí vám tedy chtít, případně ani nemohou, rozměnit.

Jak rozměnit peníze v bance?

Praktické místo, kde rozměnit peníze, jsou banky. Dejte si ovšem pozor, nad 100 ks musíte platit provizi bance. Často se jedná o 3 %, nebo určenou minimální sazbu, ta se liší banka od banky. Řešením je tedy měnit bankovky postupně.

Vyzkoušejte měničky mincí

Měničky mincí jsou velice praktickou možností, kde rozměnit peníze. Jejich výhodou je, že nemusíte s nikým komunikovat. Tyto automaty na rozměňování bankovek najdete například na parkovištích, ve větších obchodních centrech, u benzinových pump či u samoobslužných myček.

Jejich využití je bez poplatku, navíc je rychlé a anonymní. Před využitím měničky se ovšem ujistěte, že nevrací například speciální tokeny.

kde směnit peníze

Kde směnit peníze?

V případě, že potřebujete směnit peníze, pak platí prakticky stejná pravidla, jako když hledáte místo, kde rozměnit peníze.

Jak směnit peníze v bance?

V bance se dají směnit peníze, podobně jako rozměnit. Tedy do 100 ks je tato služba zdarma a nad 100 ks je potřeba počítat s poplatky. Abyste ušetřili čas a práci člověka v bance, tak své drobné přineste již napřed vytříděné. V opačném případě zaplatíte i poplatek za třídění.

Pokud máte mincí skutečně velké množství a nechcete platit zmíněné poplatky, pak banku navštivte několikrát.

Jednoduchá výměna drobných za bankovky v obchodě

Pokud se za vámi nevytvoří fronta, zkuste nabídnout drobné v obchodech. Většinou je ocení, protože jich mívají nedostatek.

Směnárny

Do směnárny většinou jdeme, když chceme vyměnit valuty. Ale vzhledem k tomu, že směnárny vyměňují i koruny cizincům, je možné, že budou také potřebovat drobné nebo alespoň bankovky.

Tip! Plánujete vyměnit zahraniční měnu? Podívejte se před tímto úkonem na aktuální kurzy.
Kurzy a měnová kalkulačka

Jak funguje mincomat?

Na některých poštách můžete své peníze nasypat do mincomatu. Ten vám vydá stvrzenku a peníze si pak můžete vložit na účet, nebo vybrat v bankovkách. Opět počítejte s tím, že nad 100 ks vás čeká poplatek ve výši 3 %.

Možností, kde můžete rozměnit či směnit peníze, tak máte skutečně několik. Záleží na vás, jaké místo vám vyhovuje nejvíce.