Zvažujete podlahové vytápění? Řekneme vám, s jakými typy podlahových krytin se snese nejlépe

vytápění podlahy

[obsahova-navigace]

Zvažujete i vy, že byste si podlahové vytápění pořídili? V tom případě byste měli vědět, s jakými typy podlahových krytin se snese.

podlahové vytápění v koupelně

Keramická podlaha a vytápění podlahy v koupelně

Keramickou podlahu umisťujeme všude tam, kde je podlaha nejvíce namáhaná, ale i tam, kde je vyšší úroveň vlhkosti (například koupelna či kuchyň). Spousta z nás však volí dlažbu pouze do těchto míst, právě kvůli její chladnosti. Přes to všechno je však údržba keramické podlahy jednoduchá a snese i velmi vysokou zátěž.

V případě, že zvažujete podlahové vytápění, dlažby se bát nemusíte. V kombinaci s vytápěním bude podlaha příjemně teplá. Jedinou nevýhodu můžeme vidět v tom, že dlažba neakumuluje teplo tolik jako jiné typy podlah. Proto je dlažbu vhodné používat třeba tam, kde máte krb či krbová kamna. Podobnou službu udělá také marmoleum, PVC nebo lepená vinylová podlaha.

Tip! Rozhodli jste se pro rekonstrukci podlahových krytin v bytě či domě? Spočítejte si, kde právě teď dostanete na tento úkon nejlepší hypotéku:

Najděte nejvýhodnější hypotéku

podlahové vytápění v obýváku

Vytápění dřevěné podlahy

Pokud přemýšlíte, jaký typ podlah vede, co se oblíbenosti týče, je to jednoznačně dřevo. Velmi dobře se snese také s podlahovým vytápěním. Skvěle akumuluje teplo – proto vás bude hřát i několik hodin poté, co topení vypnete. Nemluvě o blahodárném vlivu dřeva na naši mysl – navozuje v nás pocit pohody, klidu a domova.

Při kombinaci dřevěných podlah s jinými se však mějte na pozoru. Každý typ podlahy potřebuje jiný způsob vytápění. Zatímco dřevěnou podlahu je třeba vytápět pomalu a postupně, u jiných krtin tomu může být jinak. Ačkoliv se bude dřevěná podlaha vyhřívat delší dobu (vyšší spotřeba energií), zvládne v sobě dřevo teplotu také déle udržet.

Dřevo patří mezi přírodní materiály, které jsou schopny přijímat vlhkost ze svého okolí, ale také ji odevzdávat. To znamená, že podlaha může bobtnat, ale i sesychat. To, jak moc budou dřevěné dílce měnit svoje rozměry, závisí na tom, jak je široký a dlouhý. Co se délky týče, tam jsou změny minimální, u šířky se střední hodnota pohybuje na 0,25 %, při změně vlhkosti pak o 1 %.

  • Mezi oblíbené typy dřevěných podlah patří: parkety, palubky či plovoucí podlahy.

Tip! Zajímá vás, jestli můžete ušetřit na energiích? Spočítejte si na kolik vychází ceny od různých dodavatelů. 

Porovnej dodavatele elektřiny

vytápění korkové podlahy

Vytápění korkové podlahy

V posledních letech stoupá na výsluní oblíbenosti také korková podlaha. Ta je velmi odolná, ale také pružná. I proto je vhodné použít ji například v dětských pokojích, kdy si děti při pádu tolik neublíží. Dalším vhodným místem je pak také ložnice.

Korek není vhodný do vysoce zatěžovaných míst – proto jej nepoužívejte v kuchyních nebo v předsíni. Dále jej neumisťujte do míst ve vysokou vlhkostí – tedy koupelen. Korek je dobrý izolant, proto nesmí být podlaha v kombinaci s podlahovým vytápěním tolik silná.

Věděli jste, že… si můžete podlahové krytiny a různé stavební materiály pořídit i přes cashback? Je to bezplatná služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na podlahové materiály právě najdete na:

* Dek.cz – až 6 % z nákupu zpět
* Baumax.cz – 3,5 % z nákupu zpět
* VidaXL.cz – až 8 % z nákupu zpět

podlahové vytápění

Jak by podlaha s podlahovým vytápěním vypadat neměla?

Podlahové vytápění nepoužívejte v místech, kde máte koberec s filcem. Ten funguje jako výborný izolant, který by teplo do pokoje nepropustil.

Nevhodné jsou rovněž koberce s vysokým chlupem. Pokud jste se pro koberec rozhodli, neměl by být tlustší než 10 mm, koberec k podlaze přilepte – stane se z něj lepší vodič. Vyhýbejte se podlahám z dubového masivu.

Před rekonstrukcí bytu nebo domu by vás mohlo ještě zajímat:

Vana nebo sprchový kout? Podívejte se, které řešení je nejlepší pro vás!
Nejčastější chyby, které děláte při zařizování bytu nebo domu
15 chytrých způsobů, jak ušetřit za topení