Nejčastější podvody: Kde všude vás dnes můžou napálit?

podvody na internetu

[obsahova-navigace]

Zdálo by se, že poté, co se nad českou kotlinou proletělo několik letadel a vyskytlo se pár pyramid, budou lidé natolik opatrní, že budou s podezřením hledět i na pokladní, která omylem vrátí o korunu navíc. Opak je však pravdou. Hluboko v lidské mysli je zakořeněn onen naléhavý hlad po snadných penězích. Málokdo dokáže odolat myšlence, že mu někdo dá něco zadarmo. Podvodníci tak čekají nejen na internetu, ale i v českých ulicích.

Do jakých pastí se dnes může běžný člověk chytit? Sesbírali jsme nejčastější novodobé podfuky, a že jich není málo.

nigerijské podvody

1.) Nigerijské podvody

Dokonce i Baron Prášil by zezelenal závistí nad barvitými báchorkami, v nichž hraje hlavní roli aktér z Nigérie. Zde uvádíme několik nejznámějších podvodů:

Pohádkově vysoká provize

Člověku přijde e-mail od manželky nigerijského prince, která zdědila obrovské jmění. Chce se však vyhnout zdanění, tudíž adresátovi nabízí, že štědrou sumu dočasně převede na jeho účet. Přestože jmění bude později požadovat zpět, příjemci slibuje tučnou provizi, nejčastěji ve výši 10% z částky.

Příjemce pod vidinou obrovského zisku na nabídku kývne. Ovšem poté je požádán, zda by podvodnici zaslal částku, která by pokryla transakční poplatek. V porovnání s pohádkovým ziskem se částka zdá nicotná, tudíž člověk oněch pár tisíc zašle. Poté se „první dáma“ odmlčí úplně, tudíž člověk přijde o peníze.

Extrémně vysoké částky za prodej zboží

Známá je i situace, kdy člověk prodává nějaké zboží na Aukru či jiném internetovém tržišti a ozve se mu zájemce z Nigérie, nabízející ještě vyšší cenu, než za jakou prodávající inzeruje. Člověk na výhodnou nabídku přistoupí a pošle zboží, přičemž za ně neobdrží žádné peníze.

Podvodníci z vesmíru

Nigerijské vypravěčství jde někdy až do extrémů a někteří adresáti se setkali i se situací, kdy obdrželi žádost od nigerijského astronauta, kterého zapomněli ve vesmíru. Za tři miliony dolarů prý existuje šance, že jej dostanou zpět na Zem. Žádá o zaslání jakékoliv výše příspěvku, přičemž se dušuje, že po návratu všem dárcům jejich laskavost oplatí, a to vrácením jejich částky v dvojnásobné výši.

parfém zdarma

2.) Parfém zadarmo

Dobře, uznáváme, že na první případ by se nachytali jen ti nejvíc naivní jedinci. Ovšem představte si situaci, kdy spěcháte do práce, myšlenkami už jste u vašeho rozpracovaného projektu a najednou vám někdo nabídne parfém zadarmo. Vzadu v hlavě vám něco říká, že zadarmo ani kuře nehrabe, ale zároveň jste zvyklí, že spousta marketingových kampaní je založena na rozdávání dárečků.

V případě, že po nabídce sáhnete, prodejce změní taktiku a začne po vás požadovat nemalý finanční obnos. Když opáčíte, že přece nabízel parfém zadarmo, začne předstírat, že se jedná o nedorozumění a prý tvrdil, že při koupi jednoho parfému dostanete druhý zdarma. Když odmítnete, prodejce vás začne pronásledovat, tudíž spoustě lidí dojde trpělivost a parfém zaplatí.

Tip! Parfémy vždy nakupujte u prověřených prodejců. Zajistíte si tak jejich originalitu a korektní jednání ze strany obchodníka. Jestli chcete na parfému ušetřit, stačí si ho koupit přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky na parfémy právě teď najdete na:

* Notino.cz – až 10 % z nákupu zpět
* Vivantis.cz – až 11 % z nákupu zpět
* Sephora.cz – 10 % z nákupu zpět

binární opce

3.) Binární opce

Samozřejmě nehodláme tvrdit, že investice do binárních opcí jsou podvodem, jedná se o seriózní způsob investování. Méně seriózní jsou již někteří brokeři a investiční platformy. Na internetu se setkáte se zaručenými návody, jak díky binárním opcím pohádkově zbohatnout. Většinou se jedná o za vlasy přitažené příběhy lidí, doprovázených fotkami drahých automobilů či luxusních dovolených.

Tyto příběhy většinou obsahují návod na velmi jednoduchou metodu investování, díky které prý může člověk již za pár dní dosáhnout závratných zisků.

Zde je nutné vzít v potaz selský rozum – kdyby příběh matky na mateřské dovolené, která si za měsíc vydělala na nové BMW, byl pravdivý, zřejmě by statisíce lidí opustily své zaměstnání a raději se věnovaly této výnosné metodě.

Problémem těchto reklam na snadné zbohatnutí je, že na ně lákají brokeři, kteří se obohatí na úkor investora – můžou manipulovat s cenou podkladových aktiv, či mu dokonce zablokovat účet.

Tip! Pokud přemýšlíte o seriózní investici, vyzkoušejte raději naši investiční kalkulačku. Stačí do ní zadat částku a do minuty zjistit, kde vám ji teď nejlépe zhodnotí. 
Vyzkoušejte investiční kalkulačku

podvod s byty

4.) Příliš lákavý byt

Čas od času se na internetu vyskytne nabídka bydlení, která působí jako zjevení. Luxusní garsonka na pražských Vinohradech jen za 10 000 Kč? Po přečtení takového inzerátu člověk automaticky sahá po myši, aby radostně zaklikl možnost Odpovědět.

V mnoha případech se ozve majitel bytu a zájemci sdělí, že zrovna žije ve Velké Británii, či jiném státě Západní Evropy, tudíž se nemůže na prohlídku dostavit osobně. Zájemci o bydlení navrhne, aby mu poslal zálohu ve výši jednoho nájmu, přičemž přislíbí, že poštou pošle klíč od bytu a zájemce se může ihned nastěhovat. Důvěřivec peníze zašle, ovšem s klíčem se nikdy neshledá.

Tip! Návody, jak najít skutečně levné bydlení bez toho, aby vás někdo obral o peníze, najdete v našich průvodcích:

* Jak sehnat levné bydlení v Praze?
* Ubytování zdarma: 6 tipů na život bez nájmu

podvody na seznamkách

5.) Podvodníci na seznamkách

V bezpečí člověk není ani při hledání vztahu. Podvodníci na nás totiž čekají i na internetových seznamkách.

Placené seznamky

Na spoustě seznamovacích stránkách se vyskytují falešné profily sličných dam, které si začnou dopisovat se seznámení chtivým uživatelem. Konverzace graduje, možnost osobního setkání vypadá velmi pravděpodobně…a pak slečna uživateli sdělí, že si přesouvá profil na jinou seznamku, ať si ji tam najde pod stejným uživatelským jménem. Poté se odmlčí, což zamilovaného nešťastníka přiměje přesunout se na danou seznamku a zaplatit nemalý členský poplatek, aby danou slečnu vyhledal.

Tyto dámy jsou mnohdy pracovnice dražší seznamky a mnohdy ani není jisté, jaká je jejich skutečná identita.

Catphishing z východu

Kapitola sama o sobě jsou ruské dívky. České muže přes e-mail kontaktuje Ruska, hledající vážný vztah. K e-mailu je přiložena fotografie velmi krásné dívky. Následuje dopisování, ve kterém muž obvykle zjistí, že dívka má podobné zájmy jako on a ve spoustě věcí si velmi rozumí.

Muž se obvykle zamiluje a chce se s kráskou setkat. Dívka souhlasí, ovšem poté mu sdělí, že všechny své peníze vydala za letenku do Čech a zdali by jí neposlal peníze na vízum. Když důvěřivec finanční částku pošle, podvodnice pokračuje ve výmluvách, aby jí zaslal ještě další peníze – například na vyřízení dalších administrativních záležitostí.

V současné době existuje nepřeberné množství seznamek na které se můžete registrovat. Pokud se chcete dozvědět které seznamky jsou nejlepší a také jaké jsou jejich výhody i nevýhody využijte portály, které se zabývají srovnáním seznamek.

podvody v hospodách

6.) Nechtěné pivo

Tato finta je v porovnání s předchozími podfuky jako slabý odvar, přesto je však dobré o ní vědět. V případě, že se v hospodě setká skupinka přátel, majitelé restaurace často využívají nenápadné pomůcky, jak zvýšit své tržby. Ve větší skupině lidí většinou lidé nemají přehled, kdo si co objednal.

Taková situace je snadno zneužitelná, tudíž servírka někdy natočí pivo, které si nikdo neobjednal a sklenici přinese ke skupině lidí s otázkou: „Kdo z vás si objednal pivo?“ Samozřejmě jej nikdo nepoptával, ale ve větší skupině převáží provinilý pocit „Je nás tu tolik, že nemáme přehled o svých objednávkách“ a vždycky se najde nějaký dobrák, který se napěněného moku ujme.

podvody na sociálních sítích

7.) Podvodníci na sociálních sítích

Na tyto podvody často naráží především mladší generace. Důvěřivě přepošlou citlivé informace kamarádům nebo kliknou na kvíz, anketu či krátký link, který skrývá nebezpečnou stránku.

Žádost od přátel o zaslání telefonního čísla

Zpráva na Messengeru nebo Instagramu se může tvářit naprosto nevinně. Kamarád ztratil telefon a s ním veškeré kontakty. Teď vás prosí o zaslání vašeho telefonního čísla, aby si ho mohl znovu uložit. Typicky následuje prosba, zda by si k vám na telefon mohl nechat přeposlat pin kód od operátora. Pokud důvěřivě kývnete, přijde sms, kde je jasně řečeno, že se jedná o m-platbu a kód tedy nemáte s nikým sdílet. 

Jakmile varování ignorujete, podvodníci převlečení za „kamaráda“ mohou použít tyto detaily na platby v počítačových hrách, nákup bitcoinů nebo je ve virtuální peněžence smění za hotovost. Vy pak jen spláčete nad odchozími platbami z vašeho účtu.

Podezřelé kvízy na Facebooku

Před dvěma lety se přes 120 miliónů lidí stalo obětmi hackerů, kteří na Facebooku zveřejnili kvíz „Která Disney princezna jsi ty?“ Kvíz se tvářil jako nevinná zábava. V závěru musel ovšem člověk sdílet osobní údaje, aby odkryl výsledky. Co se s citlivými daty konkrétně stalo zatím není jasné.

Pokud tedy chcete zjistit jestli jste Ariel, Pocahontas nebo Sněhurka, vybírejte si pro kvíz takové portály, které z vás netahají osobní údaje.

Toto jsou jen některé z příkladů podvodů, na které denně narážíme. Proto buďte obezřetní. Nikdy nezasílejte peníze neznámým lidem a hlavně nesdílejte citlivá data.