Nejvýhodnější spoření pro seniory: Velké srovnání

nejvýhodnější spoření pro seniory

[obsahova-navigace]

Senioři si na své finance dávají pečlivý pozor a neradi je svěřují jen tak někam bez jistoty, že vložené prostředky ještě uvidí. Zároveň mnohdy panuje představa, že spoření pro seniory nemá smysl, proto peníze nechávají volně ležet na běžném účtu. Jsou ale i možnosti spoření pro seniory, díky kterému si mohou jednou za čas dopřát třeba kvalitní dovolenou. Jaké možnosti jsou k dispozici?

Senioři jsou u bank i jiných finančních institucí oblíbení!

Senioři mívají naspořené finanční prostředky a zůstávají dlouhodobě věrní své osvědčené značce banky. U produktů se obvykle ohlíží na jeho zajištění a nevyhledávají nezajištěné produkty jen za účelem zisku.

stavební spoření pro seniory

Stavební spoření pro seniory

Stavební spoření pro seniory představuje konzervativní produkt, který v průběhu let nijak zvlášť nezměnil svůj účel, ani podmínky poskytování. Po dobu jeho existence nevznikaly žádné zvláštní produktové inovace.

Stavební spoření je ideální produkt pro pravidelné ukládání prostředků. Další výhodou je, že po ukončení alespoň šestiletého spoření mohou klienti vložené peníze využít na jakýkoliv účel. Nemusí jít nutně o stavbu, nebo opravy. Stavební spoření se může samozřejmě využít i pro účel, pro jaké dříve vzniklo. Tedy jako prostředek pro braní úvěru na bydlení.

Nevýhody stavebního spoření pro seniory

  • Není ideální pro jednorázové vyšší vklady. Takto vložené prostředky jsou pak zafixovány na období minimálně šesti let. Úročení této částky je obvykle velmi nízké.
  • Předčasné vypovězení smlouvy také bývá doprovázeno poplatky, rozhodně přijdete o připsanou státní podporu. Poplatek za předčasné splacení některé banky odpouští po několika letech pravidelného placení.

Výhody stavebního spoření pro seniory

  • Stavební spoření bývá často spjato s poplatky. Dají se ale najít i výhodné akce, při nichž je poplatek za sjednání nulový. Pohlídejte si také poplatky za měsíční vedení účtu stavebního spoření. Zaměřte se na jednorázové akce bank.
  • Vklady na stavebním spoření jsou pojištěny, a to až do výše 100 000 eur.
  • Výhodou také je garantovaný úrok a státní podpora. Se stavebním spořením můžete dosáhnout na státní podporu až 2 000 Kč ročně (podmínkou je vložit na stavební spoření ročně 20 000 Kč). Se státní podporou a úroky mohou senioři získat zhodnocení i přes 4 %.

penzijní připojištění

Penzijní spoření pro seniory

Ani penzijní spoření není pro seniory zapovězené. Doplňkové penzijní pojištění slouží opět pro pravidelné vklady. Jednorázový výběr z doplňkového penzijního spoření je možný ve chvíli, kdy je účastníkovi minimálně 60 let a spoření si platil alespoň 5 let (60 měsíců).

Maximální měsíční státní příspěvek je 230 Kč, to je ročně 2 760 Kč. Maximální státní příspěvek získá každý, kdo spoří alespoň 1000 Kč měsíčně. Minimální státní příspěvek je 90 Kč a náleží každému, kdo vloží měsíčně alespoň 300 Kč. Společnost, u které máte penzijní spoření vedené, můžete měnit. Projděte si nabídky a zvažte, co je pro vás nejvýnosnější. Dvě penzijní spoření ale už mít nesmíte.

Příspěvek od státu na penzijní spoření a úspora na daních

V přehledné tabulce naleznete porovnání výše příspěvku od státu a úspory na daních při měsíčních vkladech v různé výši.

Vlastní příspěvek (měsíčně) Úspora na daních (ročně) Příspěvek od státu (měsíčně)
300 Kč 0 Kč 90 Kč
600 Kč 0 Kč 150 Kč
1 000 Kč 0 Kč 230 Kč
1 500 Kč 900 Kč 230 Kč
2 000 Kč 1 800 Kč 230 Kč
3 000 Kč 3 600 Kč 230 Kč

Penzijní spoření si klienti sjednávají hlavně pro zlepšení částky pobírané v důchodu. Při výplatě penze z penzijního spoření na období 9 let a méně je nutné zaplatit patnáctiprocentní daň z výnosů. Při volbě výplaty penze z penzijního spoření na 10 a více let je celá výplata osvobozena od daní a účastník získá celou hodnotu úspor. Pokud by zemřel, připadla by úspora dědicům.

Penzijní pojištění je možné využít také pro snížení daňového základu v ročním zúčtování daní pro případ, že si senior přivydělává. Penzijní připojištění je také možné nechat vyplatit dříve než v šedesáti letech, ale přijdete tak o všechny benefity, protože jste porušili základní princip penzijního spoření, a to spoření na důchod. Přicházíte o státní příspěvek, zaplatíte daň z výnosů a z příspěvku zaměstnavatele, stejně tak i daňová zvýhodnění.

Tip! Chcete si pořídit co nejvýhodnější penzijní spoření? Vyzkoušejte náš porovnávač. Do minuty v něm srovnáte aktuální nabídky trhu:
Najděte nejvýhodnější penzijní spoření

spoření pro seniory

Spoření pro seniory na spořicím účtu

Naprosto klasická podoba spoření je ukládání prostředků na spořicí účet. Nedá se očekávat velké zhodnocení, ale jedná se o konzervativní produkt. Aktuálně by za obzvláště dobrou nabídku mohlo platit zhodnocení 1% ročně. Na trhu se dají najít i krátkodobé nabídky, které umožňují získat např. výnos 3 % z vkladů po dobu půl roku. Chce to jen hledat a vyčkat na správnou příležitost.

Spořicí účty ale mají mnohé výhody. Zřízení a vedení bývá už dnes zdarma, peníze jsou kdykoliv k dispozici. Na spořicích účtech ani není lhůta, po kterou musí peníze zůstat ležet na účtu. Navíc je možné najít banku, která má pobočky v blízkosti bydliště, což je další vítaný argument pro konzervativnější klientelu.

Tip! Zajímá vás, kde teď dostanete nejvyšší úrokovou sazbu? Vyzkoušejte nezávislý srovnávač spořicích účtů:
Porovnejte spořicí účty

spoření pro seniory

Termínovaný vklad a spoření pro seniory

Termínovaný vklad představuje výnosnější alternativu spoření pro seniory než je spořicí účet. Úroky termínovaných vkladů dosahují až 3 %. Termínovaný vklad ale není určený k pravidelnému posílání peněz. Není tak vhodný pro někoho, kdo plánuje ze svého důchodu pravidelně část odkládat. Je to pro někoho, kdo má peníze již předem k dispozici. Na druhou stranu ale není možné peníze z termínovaného vkladu kdykoliv vybrat, peníze budou znovu dostupné až po stanoveném datu (např. pět let).

Tip! Rozdíly mezi jednotlivými termínovanými vklady a spořicími účty můžete porovnat zde:
Porovnejte termínované vklady

Na trhu je poměrně široká škála vhodných spoření pro seniory. Je potřeba rozmyslet si, zda budete schopni peníze na účet pravidelně posílat, nebo vyhledáváte spíše jednorázovou investici. I výnosy v rámci spoření pro seniory nejsou k zahození. Nabídek spoření pro seniory je prostě široké spektrum.