7 neotřelých tipů, jak renovovat starý nábytek

renovace nábytku

[obsahova-navigace]

Jestli vám mainstreamový styl vybavení leze na nervy a zároveň nechcete utrácet desetitisíce korun u designových nábytkových firem, oblečte do nového hávu vaše staré vybavení. Cesta k originalitě totiž může být překvapivě levná. Objevte způsoby, jak renovovat starý nábytek.

Ať už máte na půdě starožitný nábytek po babičce, nebo vaše vlastní bytové vybavení začíná zastarávat, pomocí určitých technik mu můžete vrátit zašlou slávu. Zrenovovaný kus nábytku pak může získat tak originální vzhled, že vaši známí budou při návštěvě přemítat, který návrhář vám tento nádherný kousek zhotovil.

U renovace nábytku se můžete vydat dvěma směry – buď prostřednictvím laků a mořidel zvýraznit jejich původní vzhled, nebo na nich vytvořit povrch úplně nový.

Tip! Než si vyhrnete rukávy a pustíte se do práce, ujistěte se, že máte potřebné náčiní. Případně si ho objednejte online přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky na různé pomůcky k renovaci nábytku teď najdete na:

* Baumax.cz – 3,5 % z nákupu zpět
* Kutil.cz – až 6 % z nákupu zpět

renovace nábytku

Jak renovovat starý nábytek ve 3 krocích

Při zušlechťování starého nabídku vás čekají 3 fáze. Projděte si je dřív, než začnete s novým nátěrem:

1.) Odstranění starého nátěru

Oprýskaná barva, nebo špína, zažraná do dřeva. To vše musí pryč. Povrch můžete ošetřit dvěma způsoby – mechanickým a chemickým. Pro mechanické odstranění se používají nejrůznější nástroje:

  • brusné papíry
  • ocelová vlna
  • drátěné kartáče

Jak vybrat brusný papír?
Číselné označení informuje o jeho zrnitosti, tzn. čím nižší číslo, tím hrubší papír. Pro ošetření dřevěného povrchu zvolte brusný papír hrubšího zrnění (tzn. číselník 36 – 180). Při výběru brusného papíru se možná budete zamýšlet nad volbou jeho materiálu. Výhodné je sáhnout po papíru s drceným granátem, který dřevěný povrch kvalitně opracuje.

2.) Zahlazení nerovností

Starší nábytek v sobě může mít různé prohlubně a spáry. Pokud se nerovností chcete zbavit, můžete je zarovnat pomocí tmelu. V hobby obchodech najdete tmely v různých barevných odstínech, tudíž můžete vybrat ten, který se co nejvíc hodí pro váš nábytek. Prasklinu nebo prohlubeň nejdříve důkladně vyčistěte od prachu a jiných nečistot. Tmel naneste pomocí špachtle do prohlubně, a naneste jej tam tolik, aby mírně přesahoval přes okraj (je to z toho důvodu, že některé typy tmelů, hlavně akrylátové, se po uschnutí propadají).

Pokud je škvíra nebo prohlubeň hlubší než 5 mm, naneste tmel ve vrstvách. Vždy nechte vrstvu uschnout, než nanesete další. Méně hluboké spáry zaplňte tmelem hned napoprvé.

3.) Opatření novým nátěrem

Ve výsledku nábytek přetřete finálním nátěrem. V případě, že povrch má pěknou kresbu, můžete jej opatřit bezbarvým lakem, který zvýrazní dřevěný povrch. V případě, že povrch je ve špatném stavu, nebo toužíte po barevném nábytku, použijete netransparentní nátěr.

Tip! Plánujete rozsáhlejší oživení a rekonstrukci vašeho domova? Zajistěte si to nejvýhodnější financování.
Porovnej půjčky

renovace nábytku

Originální nápady, jak obléct váš nábytek do nového kabátu

Technických návodů, jak renovovat starý nábytek, najdete na internetu spoustu. Vy jste sem však zřejmě přišli kvůli něčemu jinému, a tím jsou konkrétní nápady.

[youtube 52YvgnWZQrk]

1.) Jednobarevný nátěr

Váš starý nábytek může získat úplně nový vzhled díky přetření na novou barvu. Nejmodernějšího vzhledu získáte bílým nebo modrým nátěrem, naopak se vyhněte černé barvě, která působí poněkud zastaralým dojmem.

[youtube UdSOr3r8OXc]

2.) Vícebarevný povrch

Pokud jste v malování zručnější, nebojte se zkombinovat více barev.

[youtube bLbxJCZr7Zc]

3.) Původní povrch

Pokud jste po babičce zdědili krásné starožitné vybavení, byla by škoda přetřít jej a nevyužít autentického starožitného vzhledu. Právě pro tyto případy se hodí průhledný lak, díky kterému vynikne jeho dřevěná kresba.

[youtube 4zPTsi4qk1Q]

4.) Tapetování

Dalším způsobem, jak starému nábytku vdechnout nový život, je otapetovat ho zajímavým vzorem.

[youtube rQYBHts0sns]

5.) Patina

Opotřebovaný styl si stále častěji nachází své místo v bytech lidí. Patina je povrch, který na první pohled působí nesourodým a zastaralým dojmem. Jak jej vytvořit? Tento styl se hodí pro nábytek z masivního dřeva, nikoliv z dřevotřísky. Odstraňte původní nátěr a natřete patinovací barvou. Poté začněte brusnou houbičkou vytvářet odřená místa.

[youtube uC7PlS2DHSU]

6.) Textilní potah

Nejen skříně a stoly, ale i měkký nábytek můžete zázračně omladit. Pokud je váš gauč ještě funkční, ale má opotřebovaný povrch, můžete mu přidat několik let života tím, že necháte u čalouníka vyměnit textilní potah.

[youtube 0V1YUqXW3qs]

7.) Využití nábytku k jiným účelům

Seznam tipů, jak renovovat starý nábytek by nebyl kompletní bez originálních způsobů, jak využít staré kousky k úplně jiným účelům, než pro jaký byly vyrobeny.