Cena elektřiny za 1 kWh

cena za kwh

[obsahova-navigace]

Nejprve trocha velmi zjednodušené fyziky. Kilowatthodina (kWh) je jednotka energie a vyjadřuje množství energie spotřebované během jedné hodiny. Jedna kilowatthodina je rovna 3600 kilojoulům. Jednu kilowatthodinu spotřebuje spotřebič o příkonu 1 000 wattů za jednu hodinu.

S kilowatthodinou se setkáme na vyúčtování za dodávku elektrické energie spotřebitelům. Někteří poskytovatelé elektrické energie uvádějí své ceny za 1 MWh. V takovém případě se vydělí uvedená cena tisícem a dostanete cenu za 1 kWh.

cena elektřiny

Cena elektřiny podle dodavatelů

Cena elektřiny za 1 kWh se liší podle jednotlivých dodavatelů, ale i podle kraje. Na vyúčtování pak najdete také druh sazby, kterou za odběr platíte. Na vyúčtování je i informace o paušální sazbě, kterou platíte za různé jističe, způsob zapojení. Další položkou je pak skutečná spotřeba elektřiny.

Podívejte se na srovnání cen od různých dodavatelů ve Středočeském kraji. V tomto příkladu člověk bydlí v domě do 200 m2 a má elektrický bojler:

Dodavatel elektřiny Produkt Cena za rok
E.ON Energie, a.s. VARIANT PRO 24 – Porovnej24 21 899 Kč
Pražská energetika, a.s. Klasik – KOMFORT AKU 8 22 817 Kč
MND a.s. – Moravské naftové doly Proud – Akumulace 8 22 819 Kč
COMFORT ENERGY, s.r.o. PRIM 2020 24 213 Kč
Stabil Energy s.r.o. Jistota 28 208 Kč

Tip! Na Porovnej24 najdete nejlevnější dodavatele elektřiny. To dokazuje i další srovnání například na webu 5nej.cz Porovnat ceny od jednotlivých dodavatelů ve vašem kraji můžete kdykoliv a zdarma! Stačí zadat pár údajů:

Porovnej dodavatele elektřiny

cena elektřiny

Jednotarifová vs dvoutarifová sazba

Spotřebitel si může vybrat pro vyúčtování elektřiny mezi jednotarifovou sazbou a dvoutarifovou sazbou. Pro většinu domácností je vhodná jednotarifová sazba, tedy po celý den stejná cena za spotřebovanou 1 KWh. Tato sazba je vhodná pro ty, kteří využívají energii ke svícení a pro napájení běžných spotřebičů.

Dvoutarifová sazba je vhodná při využití elektrického vytápění, při nabíjení elektromobilu, ohřev vody. Během dne se střídají dražší a levnější ceny za kWh, v jednotlivých časech se platí nízký a vysoký tarif. V určitou denní dobu se tak čerpá energie za zvýhodněnou sazbu. Obvykle se jedná o noční dobu, nebo čas, kdy bývají lidé v práci či škole. V síti se v takovou chvíli hromadí přebytky, které je potřeba odčerpat.

elektrický sporák

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh

V roce 2018 byla průměrná cena za 1 kWh 4,1 Kč a v roce 2019 už byla v průměru 4,58 Kč. Typická česká tříčlenná domácnost spotřebuje ročně kolem 2 220 kWh.

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh je bez dalších nákladů v roce 2020 odhadována na 1,57 Kč. Cena za odebranou elektřinu tvoří jen 40 % celkové zaplacené částky, zbytek tvoří další paušální poplatky. Průměrně je tak celková cena včetně všech poplatků za 1 kWh v roce 2020 odhadována na 4,69 korun.

Další průvodci energiemi:

* Energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu
* 6 tipů, jak ušetřit za elektřinu, vodu a plyn