Jak zjistit pojištění podle SPZ

povinné ručení

[obsahova-navigace]

SPZ neboli státní poznávací značka neboli espézetka a nebo také registrační značka je unikátní identifikační číslo vozidla, přívěsu nebo návěsu.

I jen informace o SPZ vám pomůže zjistit, zda měl viník nehody zřízené povinné ručení vozidla a u jaké společnosti. Na webu České kanceláře pojistitelů funguje Informační středisko pro poškozené, které po zadání čísla SPZ slouží k vyhledání pojistitele nebo jeho zástupce, u kterého je možné uplatnit škodu. Během chvíle tak zjistíte tovární značku automobilu, pojistitele uvedeného automobilu i počátek pojištění. V dalších krocích už se musíte obrátit na zobrazeného pojistitele.

Tip! Chcete najít nejvýhodnější povinné ručení na trhu? Vyzkoušejte zdarma náš nezávislý porovnávač:

Porovnej povinná ručení

povinné ručení spz

Co s SPZ nezjistíte?

S SPZ zjistíte možná trochu méně, než byste rádi. Rozhodně se nedopátráte jména vlastníka automobilu. V souladu se zákonem ani není možné příjmení řidiče pomocí SPZ zjistit. K těmto citlivým údajům má přístup policie, pojišťovna, nebo úřad, kde se vozidlo přihlašovalo. V souvislosti se silniční daní má k této informaci přístup i finanční úřad.

Čas od času se někdo chlubí, že informaci o příjmení řidiče získal po nahlášení na policii s tím, že ho sami policisté poskytli. Toto jednání je však protiprávní. Policistovi v takovém hrozí vyhazov, případně až vězení. Na vlastní pěst po majiteli vozidla, které vám něco způsobilo, nepátrejte. Vaše první kroky by měly vést na pojišťovnu a policii. S dalšími kroky už si poradí sami.

Pokud má viník na automobilu neplatnou SPZ, nenaděláte s tím však vůbec nic.

Tip! Potřebujete si po nehodě dokoupit některé věci? Vyzkoušejte nákup přes cashback – službu, která vám vrátí část peněz zpět. Cashbacky na auto doplňky teď najdete třeba na Autohotarek.cz.

Vehicle Identification Number

Jak zjistit více informací o vozu?

Více informací získáte, pokud máte k dispozici VIN identifikační číslo vozidla (Vehicle Identification Number). To ale od řidiče vozidla, které odjíždí od dopravní nehody, nezískáte. Tuto informaci naleznete v malém i velkém technickém průkazu a je vyražený na na výrobním štítku uvnitř vozidla. S tímto číslem budete už mít i informaci o roku výroby či typu motoru.