Půjčka v rodině: Jak neohrozit vztahy, ani své úspory

půjčka v rodině

[obsahova-navigace]

Rodina je poměrně citlivým prostředím pro tak závažné otázky, jako je půjčování peněz. Její členové můžou ve snaze o zachování dobrých vztahů přehlédnout mnohá finanční rizika, která z poskytování půjček plynou. „Půjčila jsem bratrovi 50 000 Kč. Přestože slíbil, že do měsíce vše vrátí, už je to přes půl roku, a peněz jsem se stále nedočkala, bratr se mi vyhýbá. Jsem zoufalá…“ Internetové diskuze se podobnými zkušenostmi doslova hemží.

Možná si řeknete, že toto by se vám stát nemohlo. Vždyť svého rodinného příslušníka znáte jako své boty a pokud by vás požádal o půjčku, můžete si být jisti jeho spolehlivostí. Opak je však pravdou. Žádného člověka na světě nikdy neznáte na 100 % a plně neporozumíte tomu, jak funguje jeho mozek. Nikdy nevíte, jak se zachová v případě, kdy se dostane do stresu vlivem platební neschopnosti a bude mít strach o svou holou existenci. Možná se bude snažit o férové jednání a splácení úvěru. A možná také ne a dluh vám odmítne vrátit.

Půjčka v rodině může skýtat nejedno úskalí. Podívejte se, jak správně postupovat v různých případech.

půjčka v rodině

Půjčka v rodině jen s písemnou smlouvou

Přestože to pro mnohé lidi může být něco nepřirozeného (Přece tady s Frantou nebudu sepisovat smlouvu, vždyť se známe odjakživa.“), písemná smlouva bývá mnohdy jediným důkazem toho, že půjčka v rodině byla uskutečněna. V případě, že jste půjčili tzv. „na dobré slovo,“ při vymáhání dluhu nezmůžete nic, protože jej nemáte jak dokázat.

Chápeme, jaké pocity se vám možná honí hlavou. Jste dejme tomu na pohodové rodinné grilovačce, povídáte si s vaším švagrem o půjčce, všude kolem voní maso, všichni jsou uvolnění…. a vy byste do tak pohodové atmosféry zatáhli takovou úředničinu, jako je písemná smlouva. Vždyť by se na vás dívali jako na blázna, který nedůvěřuje vlastní rodině!

Jak taktně požádat o vytvoření smlouvy k půjčce?

Mnoho lidí půjčí rodinnému příslušníkovi bez smlouvy právě ze strachu, aby je nepodezíral z nedůvěry. Přitom se z tohoto nepříjemného momentu dá elegatně vybruslit díky několika asertivním větám.

  • Půjčím ti, ale preferuji sepsat písemnou smlouvu. Je to pro tvé i moje pohodlí, abychom oba věděli, na čem jsme a měli všechno přehledně sepsané. Však to znáš, pořádek dělá přátele.
  • Samozřejmě ti půjčím, ale chtěl bych o tom vystavit písemný doklad. Jsem totiž hlava děravá a co si nenapíšu, na to zapomenu. V otázce peněz chci mít vše přehledně sepsáno.

V případě, že vás obviní z toho, že všechno zbytečně komplikujete a že mu snad nedůvěřujete (vlastnímu bratrovi!), nenechte se vydírat. Klidně s ním naskočte na jeho vlnu komunikace a hoďte vinu na oplátku na něj: „Ale Pepo, skutečně bys mě i moji rodinu vystavil do rizika, kdy někomu půjčíme, aniž bychom o tom měli písemný důkaz?“

V případě, že se žadatel o půjčku v rodině vehementně vykrucuje z možnosti písemného dokumentu, zpozorněte a zvažte, zda mu peníze vůbec poskytnout. Možná má váš příbuzný hrůzu z písemného kontraktu právě proto, že si není jistý svou schopností splácet, anebo mu vyhovuje si termín vrácení půjčky o nějaký čas posunout.

půjčka v rodině

Co musí písemná smlouva obsahovat?

Smlouva o zápůjčce nemusí být žádný složitý dokument o deseti stránkách. Aby byla právně platná, stačí, aby obsahovala tyto údaje:

  • Kdo komu půjčuje
  • Výši částky, kterou věřitel půjčuje dlužníkovi
  • Datum, do kdy má dlužník peníze vrátit a jakým způsobem (přes bankovní účet, osobně, zasláním na adresu, atd.)
  • Výše odměny za poskytnutí půjčky (pokud jste si s příbuzným dohodli například výši úroku)
  • Co se stane, když dlužník peníze nevrátí, či se zpozdí s vrácením (například nabíhání úroků za zpoždění)
  • Datum a podpisy obou stran

půjčka v rodině

Co dělat v případě, že příbuzný peníze nevrátí?

Pokud je půjčka v rodině poskytnuta i se smlouvou, a přesto nastane ona obávaná situace, kdy příbuzný peníze nevrací, máte v ruce mnohem více trumfů než bez ní.

Jak postupovat v případě, že vám příbuzný nevrátí peníze?

Nejprve se snažte být šetrní k rodinným vztahům a situaci neřešte příliš radikálně. Pokuste se vrácení peněz dosáhnout domluvou – zjistěte, proč daný člověk peníze neplatí a navrhněte nějaké řešení (například posunutí termínu splatnosti nebo rozložení částky do více splátek).

Pokud ani to nezabere, není jiného zbytí, než se obrátit na soud. Máte v ruce smlouvu o půjčce – nezvratný důkaz o tom, že dluh existuje, tudíž vaše šance na úspěch jsou velmi vysoké. Zpočátku sice budete muset zaplatit nějaké výdaje na soudní poplatky, ty se vám však po vyhraném sporu vrátí (soudní poplatky se vždy naúčtují straně, která prohraje).

soudní poplatky

Jaká je výše soudních poplatků?

Vymáhaná částka Výše soudního poplatku
do 20 000 Kč 1000 Kč
nad 20 000 Kč (až do výše 40 mil Kč) 5 % z vymáhané částky

Nižší částky jsou tedy plošně zpoplatněny sumou 1000 Kč, částky nad 20 000 Kč 5 %. Bude-li vám příbuzný dlužit například 25 000 Kč, za soudní poplatky dáte 1250 Kč.

Tip! Jste to naopak vy, kdo potřebuje půjčit peníze? Zvažte, zda vám stojí za to, ohrozit rodinné vztahy. Ztratit důvěru vašeho nejbližšího můžete i tehdy, pokud se vlivem nepříznivé situace se splácením zpozdíte. Finanční nedostatek trvá dočasně, ale o dobré rodinné vztahy můžete přijít už napořád.

Pokud vás odmítla banka, zkuste služby některé nebankovní společnosti. Ty většinou nemívají tak přísné podmínky. Přehled bankovních a nebankovních firem najdete v našem srovnávači, kde přehledně vidíte i podmínky jednotlivých úvěrů.

Najděte nejvýhodnější půjčku