Co dělat, když nejde elektrika?

výpadek elektriky

[obsahova-navigace]

Příčin může být mnoho, rozsah jejich dopadů je také různý. Bez ohledu na příčinu výpadku by měly vést první kroky ve chvíli, kdy nejde elektrika, k lednici a mrazáku. Překontrolujte si, že mají zavřené dveře. V mrazáku, který je zcela zaplněný, potraviny vydrží až dva dny, lednice zvládne výpadek bezpečně v délce 4 hodin.

Obvykle se dá výpadek elektřiny vyřešit v průběhu několika minut. Může se ale stát, že se krátkodobý výpadek změní na dlouhodobější záležitost.

elektro spotřebiče

Proč nejde elektrika?

Důvodů, proč nejde elektrika může být mnoho. Některé z nich můžete zjistit a opravit snadno sami. Na jiné budete potřebovat pomoc odborníků. Nejprve zkuste to nejjednodušší, tedy jestli fungují jiné elektrospotřebiče nebo elektrické zásuvky ve vaší domácnosti. V případě, že fungují, je příčina nejspíš v jednom z vašich elektrospotřebičů. Někdy se výpadek elektřiny vyřeší velmi snadno, jindy je potřeba pátrat dále.

Dále si ověřte, zda nejde elektrika jen ve vašem bytě/domě, nebo i ve vašem okolí/ostatních bytech v domě. Pokud vám doma běžela elektrická trouba, pračka, myčka, televize a do toho jste vařili, mohlo s velkou pravděpodobností dojít k výpadku hlavního jističe, proudového chrániče nebo přepálení pojistek. Zkontrolujte hlavní jistič, zkuste ho shodit a znovu nahodit.

Jen tak na okraj se zkuste také zamyslet, jestli máte zaplacený účet za elektřinu.

hlavní jistič

Jak postupovat, když nejde elektrika?

Pokud jste zkusili shodit a nahodit znovu pojistky a problém stále přetrvává, je čas ověřit situaci u distributora. Např. společnost ČEZ Distribuce spustila pro tyto případy web www.bezstavy.cz, kde zjistíte, jestli je na dané adrese plánovaná odstávka, nebo porucha, kterou už technici řeší, navíc k tomu i odhadovaný čas opětovného spuštění elektřiny. A samozřejmě můžete snadno sami nahlásit poruchu.

Při nahlášení zadáte jednoduše vaši adresu, nebo přímo se necháte lokalizovat pomocí GPS, zanecháte váš telefonní kontakt, aby vás zákaznická podpora mohla kontaktovat a informovat o řešení, případně si od vás potvrdit, zda už je elektřina funkční. Můžete se také dozvědět, kdy bude dodávka obnovena.

Všichni distributoři jsou samozřejmě 24 hodin denně dostupní telefonicky. V případě přírodní kalamity je lepší ověřit informace online z důvodu možného přetížení telefonní linky.

výpadek elektřiny

Jak zjistím kde nejde elektrika?

V České republice jsou tři distributoři elektřiny, a to:

  • ČEZ Distribuce, a.s. (Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj),
  • PREdistribuce, a. s. (pro oblast Praha a Roztoky u Prahy),
  • E.ON Česká republika, s.r.o. (Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj).

Kontakty, kde můžete u těchto společností ověřit plánované odstávky, výpadky, rozsah oblasti, kde nejde elektrika, a nahlásit nefungující elektřinu:

Jméno distributora Web Telefonní číslo
ČEZ Distribuce, a.s. hlášení poruch 
plánované odstávky 
800 850 860
PREdistribuce, a. s. stav sítě
hlášení poruch
800 823 823
E.ON Česká republika, s.r.o. (mění se na EG.D) odstávky
hlášení poruch
800 22 55 77

 

Pro komunikaci s infolinkou si připravte jen pár informací:

  • jméno a příjmení,
  • adresu a podrobný popis místa, kde k poruše došlo,
  • popis poruchy,
  • telefon, na který vás mohou kontaktovat.

Distributor není totéž jako dodavatel elektřiny. Distributor spravuje soustavu pro distribuci (rozvod) elektrické energie. Dodavatel elektřiny je společnost, která nakupuje elektrickou energii a prodává ji koncovým zákazníkům.

Tip! Na nejoblíbenější dodavatele elektřiny v České republice se můžete podívat v našem nedávném článku ZDE. Zjistěte, jaká je průměrná cena za 1 kWH, nebo si můžete rovnou v našem srovnávači ověřit, zda za spotřebovanou elektřinu neplatíte více, než musíte:

Vyzkoušejte srovnávač dodavatelů

baterka

Zákonné požadavky na oznamování odstávky

Podle zákona č. 458/200 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) je distributor povinen oznámit zahájení a konec plánovaného omezení nebo přerušení dodávek elektřiny nejméně 15 dnů předem. Ohlašovací povinnost nemá při provádění nutných provozních manipulací, při nichž omezení nebo přerušení dodávky elektřiny nepřekročí 20 minut.

Pokud tedy distributor včas a v daném místě obvyklým způsobem oznámil přerušení dodávky elektrické energie a následně dodávku elektřiny obnovil v souladu s tímto oznámením, nelze se podle zákona domáhat jakéhokoli nároku na náhradu škody (ani ušlého zisku).

Trápí-li vás časté výpadky elektřiny a je pro vás každá taková zkušenost problém, stálo by za to vybavit dům elektrocentrálou (naftový nebo benzínový agregát), která by pomohla překonat časté výpadky proudu. Pořídit si můžete také záložní zdroj, jindy se opravdu vyplatí mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku. Pro zajištění tepla v domě postačí i instalace krbu. Inspiraci na vytápění starého domu můžete najít v našem článku ZDE.