Svátky v roce 2021 + tipy, jak si vykouzlit co nejvíc dnů volna

dovolená 2021

[obsahova-navigace]

Existují dva typy lidí. Jedni neustále skuhrají na nedostatek dovolené a na fakt, že nikdy nemají možnost si pořádně odpočinout. Druzí z nich si díky chytré kombianci státních svátků a dovolené dokážou zařídit opravdu velkou porci volna.

Svátky v roce 2021 nás mírně zklamou v květnu, kdy Svátek práce i Den vítězství připadá na sobotu. Rovněž v prosinci se setkáme jen s jedním dnem volna, protože vánoční svátky budou, kromě Štědrého večera, o víkendu. Ovšem v ostatních částech kalendářního roku to vypadá velmi nadějně. Přesvědčte se sami!

rodinná dovolená

Státní svátky v roce 2021

Kalendář státních svátků nám letos nadělil následující dny volna:

Svátek Datum  a den v týdnu
Den obnovy samostatného českého státu 1. 1., pátek
Velký pátek 2. 4., pátek                                                       
Velikonoční pondělí

5. 4., pondělí

Svátek práce

1. 5., sobota

Den vítězství

8. 5., sobota

Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje

5. 7., pondělí

Den upálení mistra Jana Husa

6. 7., úterý

Den české státnosti

28. 9., úterý

Den vzniku Československa

28. 10., čtvrtek

Den boje za svobodu a demokracii

17. 11., středa

Štědrý den

24. 12., pátek

1. svátek vánoční

25. 12., sobota

2. svátek vánoční

26. 12., neděle

velikonoce 2021

Které dny volna vychází nejpříznivěji?

V tomto roce se tradičně dočkáme největšího počtu po sobě volných dní o Velikonocích, které letos budou na začátku dubna a v červenci při oslavách Jana Husa, Cyrila a Metoděje.

Vánoce letos bohužel vychází na víkend. Pokud si tedy chcete vybrat větší množství volna, pošetřete si na konec roku dovolenou.

plavba lodí

Jak si letos užít co nejvíc volna?

Nyní se zaměřme na to, jak využít svátky v roce 2021 na maximum. Nemusíte naříkat nad tím, že vám zaměstnavatel nechce dát 5 nebo 6 týdnů dovolené, jak je dnes v některých firmách běžné. Díky chytrému využití prodloužených víkendů si můžete i se standardní zákonnou dovolenou (4 týdny) užít nebývalé množství nepracovních dnů.

Letošní rok můžete prožít na maximum. A to díky nezapomenutelným zážitkům seskupených do zajímavých vícedenních celků. Jak na to?

budapešť 2021

1.) Prodloužený velikonoční víkend v dubnu

  • 4 dny volna: 2 dny státních svátků, 0 dní dovolené čerpané v práci

Využijte teplých dubnových dní a vyrazte do nějaké blízké zahraniční metropole. Čtyři dny jsou dostatečně dlouhá doba, abyste prozkoumali třeba Vídeň, Krakov, Berlín nebo Budapešť (na obrázku výše). Takový výlet vás může vyjít překvapivě levně – přes různé slevové portály (například Slevomat) seženete víkendové ubytování pro 2 osoby už od 1900 Kč. 

Tip! Abyste na mini dovolené ještě více ušetřili, pořiďte si ji přes cashback – službu, která vám za každou platbu vrátí část peněz zpět. Nevěříte? Podívejte se na oblíbené cestovatelské portály:

* Booking.com – 4 % z nákupu zpět
* Flixbus.cz – 5 % z nákupu zpět
* Radynacestu.cz – 5 % z nákupu zpět

dovolená u moře

2.) 10-ti denní dovolená v červenci

  • 10 dní volna: 2 dny státních svátků, 3 dny dovolené čerpané v práci

Letos dva červencové svátky 2021 vychází na pondělí a úterý. Stačí si k nim vzít volno od středy do pátku a hned vás čeká desetidenní dovolená. Nevíte, jak s těmito dny naložit? Nechte se inspirovat průvodci do nejoblíbenějších destinací z předchozích let:

dovolená u moře

3.) Dvoutýdenní dovolená u moře v září

  • 16 dní volna: 1 den státních svátků, 9 dní čerpané dovolené v práci

Proč by někdo jel k moři až v září, a navíc rovnou na dva týdny? Důvody jsou hned tři. V září už začíná v turistických destinacích opadat hlavní turistický nával, tudíž si můžete užít poklidný pobyt na pláži, aniž by tam byla hlava na hlavě. V první polovině září už do Česka přichází chladnější počasí, ale v řadě turistických destinací (napříkad Řecko, Španělsko, jih Itálie) je teplo a slunečno. Tudíž máte možnost si protáhnout léto.

A třetím, nejpádnějším důvodem, je výrazné zlevnění zájezdů. Hlavní turistická sezona je v červenci, tudíž tehdy ceny dosahují nejvyšší úrovně. Naopak v září se můžete dočkat zlevnění až o 30 – 40 %. Díky tomu vás nemusí zruinovat, když si dopřejete relax v délce 2 týdnů.

Tip! Na cesty si nezapomeňte přibalit cestovní pojištění. Pořídit si ho můžete během chvilky online a to už od 7 Kč na den!

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

dovolená v říjnu

4.) Říjnový výlet za teplem

  • 4 dny volna: 1 den státní svátek, 1 den čerpané dovolené v práci

Také nenávidíte sychravý podzim, kdy už je léto dávnou pryč a do Vánoc ještě daleko? Zpestřete si jej pohodovým reklaxem v místě, kde vám rozhodně zima nebude! V říjnu nás čeká jeden den státního svátku (ve čtvrtek 28. 10.). Tudíž pokud si vezmete volno i v pátek (29. 10.), získáte 4 dny volna, které můžete využít na dovolenou v lázních. Vyzkoušejte proslulé lázně v maďarském Győru, nebo hlavním městě Budapešti. V bazénech s horkou léčivou vodou a v bohatě zdobených lázeňských interiérech zapomenete na depresivní podzimní počasí.

Zastesklo se vám po slunci a moři? Ani to není problém, a ani nemusíte vyrážet mimo Evropu. Malaga je město v jižním Španělsku, které patří k nejteplejším místům Evropy a určitě se tam vyplatí aspoň na chvíli zaletět. I koncem října zde teplota málokdy klesá pod 20 stupňů, tudíž si můžete užít slunečné dny. V Malaze jsou příjemné pláže (přestože to na koupání už nebude, užijete si aspoň příjemného posezení u moře). Město vás okouzlí svým mixem evropské a marocké architektury a spoustou nákupních možností. Na podzim navíc ceny letenek dramaticky zlevňují, tudíž zpáteční let seženete už od 800 Kč.

Další tipy na podzimní výlety a mini dovolené najdete v našich průvodcích:

vánoční trhy 2021

5.) Šťastné (ale krátké) Vánoce + zasněžený Nový rok

  • 12 dní volna: 1 den státních svátků, 7 dní čerpané dovolené z práce

Letos vychází skoro všechny vánoční svátky na víkend, jen 24.12. je pátek. Tudíž je dobré během roku dobře hospodařit s volnem. Pokud se řídíte našimi předchozími tipy, zbyde vám na Vánoce 7 dní volna, které si můžete vybrat v období od 22.12. do 2.1.2022. Užít si je můžete s rodinou, přáteli, na vánočních trzích nebo po nákupech.

Na Vánoce 2021 se vám budou hodit následující tipy:

Díky tomuto plánu získáte 46 volných dnů v roce, které jsou v úsecích delších než jeden víkend, tudíž je můžete využít pro zajímavé cestovatelské zážitky. To, že budete umět chytře využívat svátky v roce 2021 vám umožní za celý rok vybrat 20 dní dovolené.