Jak najít majitele pozemku nebo domu?

katastr nemovitostí

[obsahova-navigace]

Odpověď na to, jak najít majitele pozemku, je nakonec docela snadná. Už přes deset let si vystačíte jen s přístupem na internet, aniž byste museli chodit na úřad. Poměrně snadno si zjistíte, kdo daný pozemek, dům, nebo jinou nemovitost vlastní, jaké je jeho trvalé bydliště a můžete ho zkusit kontaktovat s tím, že máte zájem o koupi. Kromě toho je online dostupná i informace o tom, zda je na nemovitost hypotéka a v jaké výši.

mapy

Zdroj: Mapy.cz

Nejprve hledejte informace na Mapy.cz

Vaše první kroky by měly vést do map. Jistá znalost a zkušenost s hledáním v Mapy.cz Vám bude jen výhodou, ale i bez toho se obejdete. Jde jen o pár kliknutí, abyste zjistili číslo parcely či stavby.

Jak na to? Na Mapy.cz si najděte vybraný dům nebo pozemek. Na tento objekt klikněte pravým tlačítkem myši. Z otevřeného menu vyberte až dole možnost “Co je zde?” V tuto chvíli se Vám na pravé straně zobrazí informaci o konkrétní adrese, fotografie místa, GPS souřadnice např. pro hráče geocachingu, ale také odkaz “Informace o parcele v Katastru nemovitostí“. Po rozkliknutí se dostanete na stránku “Nahlížení do katastru nemovitostí”.

Tento náhled do katastru nemovitostí poskytuje ale pouze základní informace o nemovitosti. V první části jsou uvedeny informace o pozemku:

  • parcelní číslo,
  • obec,
  • katastrální území,
  • číslo listu vlastnictví,
  • výměra,
  • typ parcely,
  • druh pozemku,
  • stavba na pozemku (např. rodinný dům s číslem popisným).

Druhá část stránky “Nahlížení do katastru nemovitostí” informuje o vlastnických právech. Pokud je vlastníkem osoba, pak jen jméno a příjmení, nebo uvedení SJM (společné jmění manželů). Chcete-li však vědět více než jen jméno a příjmení, budete muset přejít přímo do katastru nemovitostí.

domy

Jak najít majitele pozemku v online katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí slouží k získávání podrobných informací o majitelích, pozemcích a nemovitostech, ale také o zřízených věcných právech. Spravuje ho Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK). Kromě toho z něj získáte informaci, pod který katastrální úřad spadá hledaná nemovitost. Nahlížení do KN nevyžaduje žádnou registraci a je bezplatné. Některé služby jsou však ale placené.

Otevřete si web Státní správy zeměměřictví a katastru. Z katastru nemovitostí můžete zjistit údaje o:

  • parcelách,
  • stavbách,
  • jednotkách (bytech nebo nebytových prostorech),
  • právech stavby evidovaných v katastru nemovitostí,
  • stavu řízení pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k
  • nemovitostem v České republice, nebo pro účely potvrzování geometrických
  • plánů.

Na hlavní stránce vlevo naleznete odkaz “Nahlížení do katastru nemovitostí“, který skrývá potřebný detail. Pokud chcete zjistit majitele domu, zvolíte “vyhledání stavby”, na vyplnění už můžete využít informace, které jste získali na mapách. Kromě jména majitelů zjistíte i jejich adresu trvalého bydliště. Navíc si ověříte, zda na nemovitosti nevázne zástavní právo (hypotéka). Vpravo je mapa, kterou je možné dále otevřít.

Ačkoliv se nemovitost nejčastěji pořizuje na hypotéku, prověřte si, jestli by Vám více nevyhovoval třeba úvěr ze stavebního spoření, nebo nestačil klasický úvěr.

Tip! Zajímá vás, za jakých podmínek dostanete hypotéku u jednotlivých bank? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:

Porovnej hypotéky

katastr nemovitostí

Co ještě zjistíte z katastru nemovitostí?

Pokud už nějakou nemovitost vlastníte, počítejte s tím, že budou veřejně přístupné informace jako např. Vaše rodné číslo. K tomu se dá zjistit, zda máte na nemovitost hypotéku, její výši i jméno banky, u které je hypotéka zřízena.

Zjistit můžete i podrobnější informace o věcných břemenech, název nabývacího titulu (kupní smlouva, usnesení o dědictví, darovací smlouva). Tyto informace jsou ale už placené – jde o položku “Výpis z KN (LV)”. V pravé části stránky je Výpis z KN uvedený v menu “Dostupné el. listiny”. Dále postupujete jako v e-shopu. Položku budete mít v košíku, kde se Vám následně nacení.

mapy

Pro začátečníky

Existuje i kratší cesta pro začátečníky, jak najít majitele pozemku. Zkusit můžete i web s názvem iKatastr.cz, který je spíše pro získání základních informací a poskytne rychlý přehled o vlastních nemovitostech. Dostanete se na mapu, kdy přes rozklik okamžitě získáte stejný výstup jako na mapy.cz, tedy “Nahlížení do katastru nemovitostí”.

Cesta, jak najít majitele pozemku, je s přístupem k internetu poměrně snadná. Samotný Výpis z katastru nemovitostí (list vlastnictví) v elektronické podobě (ČÚZK) stojí 100 Kč, informace o průběhu řízení vyjde na 50 Kč.

Zdarma získaný přehled o majitelích i nemovitosti na dané parcele je v mnoha případech dostatečný. Zkuste to a podívejte se na Vaše stávající vlastní bydlení. Pokud se Vám podařilo najít a koupit vhodnou nemovitost, zamyslete se také nad vhodným pojištěním nemovitosti.

Tip! Ještě by vás mohlo zajímat …

* Chraňte váš domov, aneb jak vybrat nejlepší pojištění domácnosti a majetku
* Pojištění odpovědnosti realitních makléřů
* Ručení další nemovitostí při hypotéce: jaké jsou výhody a úskalí tohoto řešení?