Které cestovní pojištění kryje náklady spojené s virem COVID-19?

kde jsou potřeba roušky?

[obsahova-navigace]

Plánujete cestu do oblíbeného Chorvatska nebo Itálie? Dobrá zpráva pro všechny cestovatele je, že se pojišťovny novým podmínkám přizpůsobily a vycházejí klientům vstříc i v tomto ohledu. Cestovní pojištění covid karanténu, ale i náklady spojené s léčbou kryjí i v zahraničí. Míra krytí se ale liší. Zatímco některé pojišťovny poskytují krytí jen při cestách do zemí s nízkým a středním rizikem nákazy, jiné nabízejí pojištění i pro cesty do zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy. Co tedy můžete čekat od jednotlivých pojišťoven?

cestování covid

V jakých případech cestovní pojištění covid pokrývá?

Jméno pojišťovny Míra krytí v souvislosti s koronavirem Web pojišťovny
Allianz pojišťovna, a.s. Při cestách do zelených a oranžových zón podle definice MZV hradí pojišťovna náklady spojené s koronavirem jako u jiných onemocnění – léky, ošetření, pobyt v nemocnici, repatriaci. Dovolená versus koronavirus?
AXA Assistance Cestovní pojištění kryje léčebné výlohy při cestách do povolených zemí podle semaforu MZV (zelené a oranžové země), resp. podle WHO.
Cestovní pojištění je platné i při cestování do červeně označených zemí, ale jen v pojistné variantě Excelent. Limit léčebných výloh je 1 000 000 Kč.
Infoleták
Otázky a odpovědi Covid-19
ČSOB pojišťovna Cestovní pojištění je z pohledu Covid-19 platné, pokud není na webových stránkách MZV ČR u konkrétní země uvedeno varování/nedoporučení před cestami. FAQ cestovní pojištění covid-19
ERV Evropská pojišťovna Ve variantě Sbaleno Na maximum, speciálních balíčcích cestovních kanceláří se vztahuje pojištění na COVID-19 i v jiných než zeleně označených destinacích (tedy i v červených, oranžových nebo neoznačených). Covid-19 info
Kooperativa pojišťovna Kooperativa v zeleně a oranžově označených zemích hradí z pojištění léčebných výloh i pojistné události související s onemocněním COVID-19. při cestách do rizikových zemí, tedy červeně a tmavě červeně označených, doporučuje sjednat pojištění variantu COVID-19 nebo pojištění Karanténa. Rozcestník
Nové pojistné krytí Karanténa a Covid-19
Pojišťovna VZP Léčebné výlohy spojené s nákazou COVID-19 hradí Pojišťovna VZP nad rámec pojistných podmínek.
Preventivní karanténa a náklady s ní spojené, cesty do zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy, jsou hrazeny u balíčku “nadstandard”.
Za náklady spojené s onemocněním COVID-19 se považují také náklady spojené s nařízenou karanténou (i na hotelu).
Cestovní pojištění koronavirus – nejčastější otázky
Slavia Pojišťovna Náklady spojené s koronavirem budou hrazeny, pokud bylo pojištění sjednáno před vyhlášením doporučení necestovat do dané lokality Ministerstvem zahraničních věcí ČR.
Pojišťovna nabízí službu Covid Assistance, která klientům poskytuje aktuální informace k příjezdu do destinace i do ČR a zprostředkovává povinnost PCR testů ve smluvním zdravotním zařízení.
Vyjádření Slavia pojišťovny k infekci Covid-19
služba Covid Assistance
Union pojišťovna Při dodržení podmínek dojednaných v pojistné smlouvě jsou hrazeny náklady na ambulantní ošetření, předepsané léky, hospitalizaci a ošetření během hospitalizace, případně i repatriaci zpět do České republiky. Důležité informace pro cestovatele
Uniqa pojišťovna Na území zelených a oranžových států bude cestovní pojištění UNIQA platné v plném rozsahu, turista ale musí splnit na své náklady všechny povinnosti a podmínky předepsané lokálně v cílové zemi (například testy na covid-19). Jak nyní funguje cestovní pojištění

Tip! Při cestování v době pandemie je dobré cestovní pojištění nezbytností.

Porovnej cestovní pojištění

výlet vlakem

Kdy cestovní pojištění covid nekryje?

Jméno pojišťovny Kdy cestovní pojištění covid nezahrnuje
Allianz pojišťovna, a.s. Při cestách do míst, do kterých MZV cestovat nedoporučilo, nebo pokud turista nerespektujete výzvy k návratu do ČR.
AXA Assistance COVID-19 nekryje v zemích USA, Kanada a Mexiko.
V červených zemích semaforu MZV v pojistné variantě Komfort a Reference nejsou léčebné výlohy spojené s onemocněním covid-19 kryty.
ČSOB pojišťovna Pokud pojištěný vycestuje i přes výslovné varování/nedoporučení MZV cestovat do dané destinace, pojistné plnění nebude z cestovního pojištění poskytnuto.
ERV Evropská pojišťovna Cestování do oranžových, (tmavě) červených a neoznačených destinací se v základních variantách pojištění nevztahuje na úhradu léčebných výloh spojených s COVID-19.
Kooperativa pojišťovna V červeně a tmavě červeně označených státech škody související s onemocněním COVID-19 z pojištění léčebných výloh nehradí.
Při cestách do rizikových zemí, tedy červeně a tmavě červeně označených, se doporučuje sjednat pojištění COVID-19 nebo pojištění Karanténa.
Pojišťovna VZP

Nejsou kryty léčebné výlohy v případě cest do zemí s označením vysokého a velmi vysokého rizika nákazy bez sjednaného balíčku “nadstandard”.

Slavia Pojišťovna Cestovní pojištění se nevztahuje na provedení testu PCR na COVID-19, jež je vyžadováno při příjezdu do některých států včetně České republiky.
Krytí se také nevztahuje na cesty do zemí, ve kterých je v době sjednání pojištění vyhlášeno nedoporučení cest.
Union pojišťovna Cestovní pojištění covid nekryje ve chvíli, kdy byla cesta MZV vyhodnocená jako vysoce riziková, tedy je na semaforu označena červeně.
Dále se nevztahuje na případy, kdy pojistná událost mohla být předvídaná, očekávaná nebo již byla známa v době uzavření pojistné smlouvy.
Karanténa a náklady s ní spojené nejsou pojištěním léčebných výloh kryté.
Uniqa pojišťovna Při cestách do červených zemí rizika spojená s nákazou Covid-19 patří mezi výluky. Ostatní krytí není nijak dotčeno.
Platí obecná výluka na země, kam je vstup zakázaný či explicitně nedoporučený dle webu Ministerstva zahraničních věcí (např. z důvodu války, politické nestability).

Věděli jste, že… si ubytování v zahraničí můžete zarezervovat přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na ubytování teď najdete např. na:

* Booking.com – 4 % z nákupu zpět
* Agoda.com – až 6 % z nákupu zpět

covid

Storno zájezdu

Jméno pojišťovny Pojištění storna
Allianz pojišťovna, a.s. Nakažení koronavirovou infekcí není pojistnou událostí pro pojištění stornovacích poplatků.
AXA Assistance Je-li před cestou potvrzeno PCR testem onemocnění Covid-19 a pojištění je umístěn do karantény, je možné nárokovat si storno pojištění.
Pojištění storna se nevztahuje na události, které nastaly v důsledku zhoršení epidemiologické situace v cílové zemi.
ČSOB pojišťovna Při předložení potvrzení od hygienické stanice o nařízené karanténě nebo potvrzení o pozitivním testu nebo nařízené karanténě je možné uplatnit pojištění stornopoplatků.
Pojištění stornopoplatků se na vzniklou škodu nevztahuje v případě zaplacení dovolené a až následného vydání zákazu cestovat do dané země vládou ČR.
ERV Evropská pojišťovna Při nařízení osobní preventivní karantény (kvůli kontaktu s nakaženým) zasahující do původně plánovaného termínu cesty je storno kryto z cestovního pojištění ve variantě Storno Plus. Pojištění se nevztahuje na plošně nařízenou karanténu.
Kooperativa pojišťovna Onemocnění COVID-19 je důvodem pro uplatnění nároku storno z pojištění.
Pojišťovna VZP V případě balíčku “nadstandard” je i tzv. preventivní karanténa, tedy i když se žádné onemocnění neprokáže, lze takovou událost z pojištění stornovacích poplatků považovat za pojistnou.
Slavia Pojišťovna Obavy z možné nákazy a následné zrušení cesty nejsou důvodem k uplatnění pojištění storna.
Union pojišťovna Z pojištění storna zájezdu / storna objednané služby nevzniká nárok na pojistné plnění, a to ani v případě, pokud MZV zveřejní oficiální upozornění s doporučením necestovat do oblastí postižených koronavirem.
Uniqa pojišťovna Pojištění storna nelze uplatnit s odvoláním, že MZV vydalo doporučení necestovat nebo vydá zákaz cestovat do zvolené lokality. Pojištění storna nelze uplatnit ani v situaci, kdy zákazník byl umístěn preventivně do domácí karantény, aniž by byla diagnóza potvrzena.
Storno naopak je možné uplatnit v případě, kdy dojde k potvrzení diagnózy a je vystavena neschopenka

cestování a koronavirus

Vládní doporučení k cestám do zahraničí

Pro pojišťovny poskytující cestovní pojištění je důležitým kritériem krytí léčebných výloh i storno poplatků stav rizikovosti dané země (tzv. semafor) v době sjednávání pojištění. Tento semafor vyhlašuje Ministerstvo zahraničních věcí. Pro vstup do jednotlivých zemí a umístění na semaforu a podmínky pobytu (např. nutnost očkování, PCR testů) si můžete dohledat na webu společně s pravidly pro návrat do ČR.

Cesty do zahraničí jsou i před nadcházející letní sezonou trochu sázka do loterie ve smyslu, co budete muset podstoupit, jaké testy a kdy vás čekají, nebo zda se vám vyhne karanténa. Abyste měli v této oblasti aspoň pevný základ, pořiďte si cestovní pojištění. Většina pojišťoven krytí léčebných výloh, storna spojených s koronavirem zahrnuje. Nezapomeňte ani na pojištění automobilu.

Tip! Než vyrazíte na zahraniční dovolenou, mohli by se vám ještě hodit naši další průvodci cestováním:

* Cestovní doklady 2021: Do jaké země si vzít občanku, pas či sjednat vízum?
* Jak zabalit kufr do letadla a ušetřit peníze na letence?
* Dentální problémy na dovolené vás můžou vyjít na tisíce korun! Na co si dát pozor?