Jordánsko: 15 míst, která musíte vidět

mrtvé moře

[obsahova-navigace]

Jordánsko se oficiálně jmenuje Jordánské hášimovské království a nachází se na Blízkém východě. Sousedy Jordánska jsou Irák, Izrael, Saúdská Arábie, Sýrie. Země je jen o něco málo větší než Česká republika a bezpečnostně je stabilní, je proto vhodná i pro individuální cestovatele. Respektujte vyznačená místa, kam se vstupovat nesmí – existují ještě oblasti, které nebyly zkontrolovány a mohou se v nich nacházet miny. Jordánsko nejspíš navštívíte letecky. Podívejte se, jaké přímé lety jsou z České republiky a na jejich ceny letenek.

Východ a sever země je tvořen kamenitou pouští, na západě vládne středomořské podnebí. Při objevování země vás čeká mnoho zážitků – můžete se vykoupat v nejnižším místě světa, navštívit středověké hrady, ale i poznat přátelskou náturu jejích obyvatel. Podívejte se na 15 míst, která stojí za to navštívit.

Kdy je ideální jet do Jordánska podle počasí?

Měsíc Akaba Ammán Mrtvé moře
leden 20 ˚C 12 ˚C 20 ˚C
únor 22 ˚C 14 ˚C 22 ˚C
březen 26 ˚C 16 ˚C 24 ˚C
duben 30 ˚C 22 ˚C 30 ˚C
květen 34 ˚C 26 ˚C 34 ˚C
červen 37 ˚C 30 ˚C 38 ˚C
červenec 40 ˚C 32 ˚C 40 ˚C
srpen 39 ˚C 32 ˚C 39 ˚C
září 36 ˚C 30 ˚C 37 ˚C
říjen 32 ˚C 25 ˚C 32 ˚C
listopad 26 ˚C 19 ˚C 25 ˚C
prosinec 22 ˚C 16 ˚C 21 ˚C

amman jordánsko

1.) Ammán

Ammán je hlavní město Jordánska a je takové, jaké má hlavní město být – živé, moderní, rušné, ale také nabité historií. Na návštěvu se můžete vydat do některé z nádherných mešit. Nejlákavější však je mohutný amfiteátr z 2. století. Při toulkách za historií se podívejte i po památkách z dob římských centurionů a císařů.

Co navštívit v Ammánu?

  • Římský amfiteátr
  • Hora Nebo
  • Ammánská Citadela
  • Mešita krále Abduli I (na obrázku výše)
  • Mešita Al-Husajní
  • Antické náměstí Hashemite Plaza

děti si hrají na dospělé

2.) Dětské muzeum

Pokud se v Ammánu plánujete zdržet, dopřejte i dětem zážitek a odpočinek od památek, případně procházek rozpálenou přírodou. V Ammánu se nachází dětské muzeum, se kterým budete mít u svých dětí na celý den program vymyšlený. Na ploše přes 8 500 metrů čtverečních se děti mohou vžít do role vědce, hudebníka, farmáře, kuchaře, stavaře, nebo kohokoliv, koho budou chtít. A nechybí samozřejmě ani vodní prvky.

petra jordánsko

3.) Skalní město Petra

Tři hodiny cesty z Ammánu vás zavedou do města Petra, které je vybudované v pískovcové skále. Průčelí budov jsou vytesána do červeného pískovce, nejznámější jsou Pokladnice a Klášter. Na město si rezervujte celý jeden den, čeká vás mnoho schodů a kromě ohromujících barevných skal vás čekají také ohromující vyhlídky. Město bylo zařazeno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví a sedmi nových divů světa.

Tip! Určitě si nezapomeňte přibalit ani cestovní pojištění! To si můžete pořídit pár kliky z pohodlí domova zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

akaba

4.) Akaba

Výchozím bodem pro výlet do města Petra je další zajímavé město Aqaba nebo také Akaba. Akaba je nejjižnější město Jordánska a jediný jordánský přístav. Nachází se nedaleko izraelských hranic. Počasí je zde stálé a teplota je dlouhodobě vysoká, proto se sem chodí koupat i Jordánci, a to prakticky celý rok. Místo je to zajímavé i na potápění – s brýlemi pod vodu uvidíte exotické ryby, ale i korály.

Co navštívit ve městě Akaba?

  • Japonská zahrada – místo pro potápění a pozorování podmořského života
  • Pláž Al-Ghandour
  • Park AlHafayer
  • Aqaba Aquarium
  • Jižní pláž

Adžlún

5.) Adžlún

O něco blíže k Ammánu, asi 70 kilometrů, se nachází město Adžlún (v anglickém přepisu Ajloun). Nad tímto městem se tyčí velmi zachovalé pozůstatky Adžlúnského hradu z 12. století. Hrad vznikl částečně na ochranu proti útokům z hradu Belvoir na opačném břehu údolí Jordánu i na kontrolu místních stezek beduínských kmenů.

Hrad Adžlún:

  • Vstup do hradu je 1 JD (může se lišit při probíhající akci).
  • Také je možnost koupit hromadné vstupné na více památek.

Tip! V Jordánsku se platí jordánským dinárem (JOD nebo JD), který se dělí na 10 dirhamů, 100 piastrů a 1 000 filů. Ve větších obchodech, anebo v hotelu se dá samozřejmě platit i kartou. Pokud si s sebou na cesty chcete přibalit kreditní kartu, tu nejvhodnější získáte porovnáním nabídek trhu:
Porovnej kreditní karty

Amra

6.) Pouštní hrady

Na východ od Ammánu čeká na turisty skupina opevněných paláců uprostřed ničeho, která se označuje jako pouštní hrady. Některé ještě i nyní vypadají jako hrady, jiné jsou už jen ruiny. Na své si přijdou ti, kteří nemusí mít kolem sebe mraky turistů a raději si vychutnávají památky i přírodu v klidu.

Nejzajímavější pouštní hrady v Jordánsku:

  • Amra
  • Kharana
  • Azraq

madaba

7.) Madaba

Křesťanské centrum Jordánska má jméno Madaba. Jeden kostel přece jen vyčnívá – řecký ortodoxní kostel svatého Jiří. Ukrývá se v něm „madabská mapa“ Betanie za Jordánem mozaika z 6. století, která je nejstarším mapovým vyobrazením Svaté země.

Místa v okolí Madaby, která stojí za návštěvu:

  • Pozůstatky Herodova paláce Mukawir
  • Přírodní lázně Hammamat Main
  • Betanie za Jordánem – vstupné 7 JD

Jerash

8.) Jerash

Touhu po historii zkuste zchladit i ve zbytcích řecko-římského města Jerash. Ačkoliv je ještě zachovalé, pochází už z prvního století našeho letopočtu a je tak jednou z nejdůležitějších antických památek Jordánska. Fotogenické je sloupořadí podél hlavní ulice zakončené velkým oválným náměstím. Zachovaly se však i fontány, chrám a další budovy.

mrtvé moře

9.) Mrtvé moře

Z Madaby se vydejte k Mrtvému moři, což je prakticky jezero. Mrtvé moře leží 400 metrů pod hladinou světového oceánu a jde tak o nejníže položené suchozemské místo planety. Toto jezero je slané, proto název moře. Voda je extrémně slaná, olejnatá a při plavání vás bude nadnášet. Navíc má pozitivní vliv na vaše zdraví. I okolí Mrtvého moře je zajímavé. Volně se zde potulují levharti či šakali.

Zajímavá fakta o Mrtvém moři:

  • 330 slunných dní v roce
  • nejníže položené odkryté místo na světě
  • 21 minerálů, 12 z nich nikde jinde nenajdete
  • voda nadnáší
  • nejslanější jezero světa
  • jediné místo na světě, kde se můžete bezpečně opalovat
  • silná ozónová vrstva

Věděli jste, že… si můžete ubytování u Mrtvého moře zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com – 4 % z nákupu zpět
Agoda.com – až 6 % z nákupu zpět

jordánské údolí

10.) Jordánské údolí

Jordánské údolí je údolí v okolí řeky Jordán. Nejnižším místem je Mrtvé moře. Ještě jižněji od Mrtvého moře přechází ve vyprahlé Vádí al-Araba. Severně údolí vytváří zajímavé přírodní úkazy – prudce stoupá až do tisíce metrů. Po soutoku s řekou Jarmuk protéká Jordán úrodným územím. Jordánské údolí má význam v biblických dějinách – slavný prorok Jan Křtitel zde křtil či Jákob zápasil s andělem.

Galilejské jezero

11.) Galilejské jezero

Řeka Jordán protéká také Galilejským jezerem, které leží 210 metrů pod hladinou světového oceánu. Galilejské jezero je tak nejníže položené sladkovodní jezero světa a druhé nejníže položené na světě hned po Mrtvém moři. Zde prý Ježíš Nazaretský konal zázraky. Okolí je stejně jako u Mrtvého moře obklopeno zajímavou přírodou a volně žijícími zvířaty jako třeba pelikány nebo černými kosy a roste zde fíkovník. Jezero je hlavním zdrojem pitné vody v okolí. Na březích se pěstují banány, datle i bavlna.

Zajímavá fakta o Galilejském jezeru:

  • Původně se mu říkalo Kinneretské moře.
  • Po vyhnání židů se mu začalo říkat Genezaretské jezero.
  • V okolí jezera můžete vidět pláže, horké prameny i hrobky rabínů.

Wadi Numeira

12.) Wadi Numeira

V oblasti Mrtvého moře se nachází kaňon Wadi Numeira. Toto místo je ideální pro sportovně založené jedince, kteří mají rádi lezení. Tady si mohou vybrat z cest různých obtížností a obdivovat při tom zajímavé pískovcové útvary. Výjimkou je zimní období, kdy jsou tato místa nepřístupná z důvodu rizika bleskových povodní.

Wadi Rum

13.) Wadi Rum

Vydejte se i do pořádných pouští. Podle názoru některých cestovatelů je tou nejkrásnější Wadi Rum. Neztraťte se ve spletitých uličkách a labyrintu skalních masivů střídaných s písečnými pláněmi. Na poznávání si půjčte džíp s řidičem. O významu této lokality svědčí i zápis do světového dědictví UNESCO. Oblast z turismu žije, služby jsou tak rozvinuté.

Ve Wadi Rum byly natočeny legendární filmy:

  • Dva díly Star Wars 
  • Marťan
  • Aladdin v hlavní roli s Willem Smithem
  • Prometheus
  • Transformers

Wadi Mujib

14.) Wadi Mujib

Chcete-li zažít na vaší dovolené přece jen o něco více dobrodružství, vyzkoušejte kaňoning v kaňonu Wadi Mujib, kterému se přezdívá jordánský Grand Canyon. Čekají vás malé i velké skály, kaňony, některé jsou suché, jiné zavodněné. Můžete se pustit do průzkumu sami, ale do některých částí musíte mít s sebou tamní doprovod – jde o obtížnější trasy, kde se musí plavat, slézat vodopády a je nutné mít s sebou řádné vybavení.

Dana

15.) Dana

Turistiku si užijete také v přírodní rezervaci Dana. Do těchto míst můžete zavítat klidně na několik dní a stále budete mít co objevovat. Hlavním bodem je údolí Wadi Dana, které rozhodně stojí za návštěvu a dále pak kaňon Wadi Ghuweir. Procházku zvládnete i sami bez průvodce. Vyvarujte se jí ale za deště – hladina řek a říček se dokáže velmi rychle zvednout. Ideální je návštěva na jaře, kdy je oblast zelená.

CESTY DO JORDÁNSKA A COVID-19

Při cestě do Jordánska: nevyhnete se přídavných formalit a testování na Covid-19. Od června 2021 je pro vstup do země nutné mít buď dokončené očkování a k tomu podstoupit PCR test před příjezdem do Jordánska, nebo k testu doma ještě bude nutné projít testem na ammánském letišti.

Dále je nutné mít v telefonu jordánskou trasovací aplikaci, vyplnit příjezdový formulář a prokázat sjednání cestovního pojištění pro případ nákazy onemocněním covid-19. Je tedy nutné sledovat i aktuální změny na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Pro návrat do České republiky: se situace mění a před nadcházejícími letními prázdninami ještě probíhají jednání mezi jednotlivými zeměmi. Nejlépe sledujte také webové stránky Ministerstva zahraničních věcí.

Před každou cestou myslete v současné situaci na zdraví. Léto si užijte, jak jen to bude možné. Pokud je na vás Jordánsko v současné situaci přece jen příliš velká exotika, zkuste Řecko, nebo autem do Chorvatska, které vás také mohou překvapit novými věcmi a zážitky.