Jak vybrat obytný přívěs pro 2 osoby?

obytný vůz pro dva

[obsahova-navigace]

Vybíráme-li obytný přívěs pro 2 osoby, nejde jen o to, zda se nám přívěs líbí nebo co nám doporučil kamarád. I když je náš dojem důležitý a dobrá reference se vždy hodí. Limitujícím aspektem je naše auto, řidičák, rozpočet, ale také požadavky na vybavení.

Vlastně je to hodně podobné, jako když jdete kupovat první auto. Chce to sednout si a v klidu probrat, co vlastně od obytného přívěsu čekáme. A až pak začít vybírat obydlí na kolech pro náš volný čas.

obytný přívěs

Obytný přívěs pro 2 osoby, vaše auto a řidičák

Než začnete vybírat váš vysněný obytný přívěs pro 2 osoby, ujasněte si několik faktů. Podívejte se do velkého techničáku a na maximální přípustnou hmotnost přípojného vozidla. Přívěs nesmí tuto váhu překročit. Zkontrolujte si ale také řidičák. Pokud máte klasické B, tak můžete řídit soupravu s maximální hmotností 3,5 tuny. Odečtěte od toho váhu vašeho vozu, kterou opět najdete v technickém průkazu. Výsledek je maximum, co si můžete dovolit řídit. Jinak budete muset zpět do autoškoly pro řidičský průkaz vyšší skupiny.

Tip! Nezapomeňte na fakt, že i přívěsné vozidlo musí být ze zákona pojištěno. Nejvýhodnější povinné ručení na něj seženete porovnáním nabídek trhu:

Porovnej povinná ručení

obytný přívěs

Rozpočet na dovolenkovou parádu

Podívejte se, co vám rodinný rozpočet dovolí. Půjdete do nového obytného přívěsu, nebo se raději podíváte po hezkém bazarovém kousku. K ceně připočtěte i částku na případné úpravy a dovybavení (nádobí, lůžkoviny, kempingový nábytek, markýza, stan). S obytným přívěsem si totiž můžete krásně vyhrát.

Není od věci spočítat si náklady na provoz. Do kalkulace zahrňte údržbu, servis, poplatky za parkování či chemii do toalety. Vyplatí se propočítat i náklady na pohonné hmoty. Spotřeba s přívěsem vzroste a ceny benzínu a nafty jsou po Evropě různé.

Tip! Chybí vám peníze na vysněný obytný přívěs pro 2 osoby? Podívejte se na rychlé půjčky:

Najděte nejvýhodnější půjčku

obytný přívěs

Dovolená v obytném přívěsu

A poslední věc, kterou doporučujeme udělat, než si začnete vybírat obytný přívěs, je říci si, co od něj očekáváte. Budete jezdit jen jednou za čas na ryby, nebo zaparkujete na celé léto v kempu u přehrady? Chcete s obytným přívěsem projet celou Evropu? To vše je důležité.

Na pár dní u vody vám bude stačit spartánštější výbava, ale pokud budete v přívěsu trávit dlouhé týdny, dejte si na výbavě záležet. U dlouhých dovolených hraje pohodlí daleko větší roli. Zaměřte se na dispozici karavanu, pohodlí lůžek i možnosti kuchyňky. Prostor výrazně zvětší stan.

Pozor na cestování v době pandemie. Situace je stále proměnlivá, sledujte proto raději:

Tip! Před dovolenou nezapomeňte zkontrolovat platnost cestovních dokladů a pořídit si dobré cestovní pojištění. Dnes už jde zařídit online během několika minut.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

obytný přívěs

Obytné přívěsy pro 2 i jejich alternativy

Potěšte své oko naším výběrem těch nejzajímavějších klasických přívěsů pro dva, jejich mnohdy levnějšími alternativy a vychytávkami pro moderní nomády.

48075Xe4ATg

1.) Buschbüchse Powercamper

Minimalistický přívěs, který ale můžete stanem nafouknout do překvapivých rozměrů.

  • Cena: od € 3 990 (asi 102 018 Kč)
hi0X8p6DG3U

2.) Hero Camper

Vyladěný obytný přívěs pro 2 osoby, který využívá každý milimetr místa.

  • Cena: od 420 000 Kč
AswLgDfdL6I

3.) Mini karavan Kondor

Malý obytný přívěs pro 2 osoby a navíc s nízkou hmotností.

  • Cena: od 113 135 Kč
5wAvRupqo78

4.) Dethleffs C’Joy 420 QSH 2021

Klasika pro dva v příjemném provedení.

  • Cena: od € 12 607 (asi 322 340 Kč)
09g-zuxkzrc

5.) Knaus Sport 500 KD Silver Edition 2021

Prostorný přívěs pro dva dospělé s místem pro přespání kamarádů nebo dětí.

  • Cena: od 543 789 Kč
X50jtyGzkCs

6.) Nástavba na pickup

Vlastnoručně vyrobená obytná bouda na Toyotu Hilux.

YQ9VWpCwJrI

7.) Karavan do vozíku

I v karavanu na vozíku se dá strávit víkend – přesvědčte se sami…

JA32UI6J47w

8.) Vestavba v dodávce

Populární jsou i vestavby v dodávkách, které můžete zadat firmě nebo si s nimi vyhrát sami.

OIAuqG3xg9U

9.) Hi-Tech vychytávky na cesty

„Želví krunýř“, obytný vůz, který se rozloží do neuvěřitelných rozměrů, solární napájení a mnohem více.

Obytný přívěs zkrátka vybírejte opravdu pečlivě. Bude to váš parťák na cestách, skrýš před špatným počasím i oáza klidu. A pokud byste se chtěli podívat i někam dál, sice bez auta a přívěsu, ale stále po vlastní ose, podívejte se, kam letí přímé lety z Prahy.