7 důvodů, proč se vám bude hodit kreditní karta

kreditní karta

[obsahova-navigace]

K běžnému účtu v bance dostanete obvykle jednu nebo někdy i dvě karty. Tyto karty jsou debetní, i když jim lidově říkáme kreditky. Kreditní karta je něco jiného. Má jiné podmínky užívání, je k ní přidělený debetní rámec, který můžete čerpat. Placení s kreditní kartou má velké výhody. Podíváme se na ně podrobně. Má ale také několik nevýhod, které se vás však při rozumném zacházení s kreditkou nemusí dotknout.

kreditní karta

7 důvodů, proč se může hodit kreditní karta

Většině z nás se čas od času hodí peníze navíc. Využití kreditní karty má ale daleko více plusů, které z ní dělají něco víc než jen úvěrový nástroj.

1.) Vaše vlastní peníze zůstávají v bezpečí

Při placení kreditkou eliminujete riziko zcizení vašich vlastních peněz z běžného účtu. Pokud by zloději zneužili data vaší kreditní karty, nedostanou se k vašim úsporám. Při ztrátě kreditky a potřebě jejího zablokování zablokujete přístup k penězům v úvěrovém limitu, k vašim penězům na běžném účtu se normálně dostanete.

2.) Bezúročné období

Pokud čerpáte peníze v bezúročném období a stihnete je v něm také na kartu vrátit, neplatíte za půjčení peněz žádný úrok.

3.) Slevy a výhody při nákupech

Ke kreditním kartám jsou většinou vázány různé slevy ve vybraných obchodech. Někdy obchody nabízí i jiné benefity, jako je prodloužení záruky nebo pozáruční servis.

4.) Rychle dostupné peníze navíc

Jakmile jednou kreditní kartu máte, můžete peníze čerpat opakovaně. Nemusíte žádat o žádnou půjčku a čekat na její schválení.

5.) Přehled o běžných nákupech

Pokud budete kreditní kartu využívat k běžným nákupům, získáte rychlý přehled, za co utrácíte. Podmínkou ale je, že větší a mimořádné platby, stejně jako další náklady budete platit z jiných zdrojů.

6.) Rezerva na horší časy

Kreditka může sloužit také jako rezerva peněz. Obvykle se hodí krátce před výplatou, kdy vlastní peníze vlivem mimořádné platby v měsíci došly.

7.) Skvělý pomocník na cesty

Ke kreditním kartám bývá vázáno cestovní pojištění, navíc se hodí jako záloha k debetní kartě. A i u cestování platí první bod, při platbě kreditkou v zahraničí jsou vaše osobní peníze v bezpečí.

Tip! Kreditní kartu ještě nemáte, ale cestovní pojištění nutně potřebujete okamžitě? Pořídit si ho můžete několika kliky z pohodlí domova. Stačí vyplnit pár údajů a kartičku pojišťovny obdržíte emailem. Zkuste to zde:

Spočítejte si Cestovní pojištění

výběr z bankomatu

Nevýhody kreditní karty

Jak už jsme naznačili, kreditní karta má i své nevýhody. Je proto zásadní naučit se s kreditkou dobře zacházet. Jen tak může kreditní karta v každodenním životě pomáhat.

  • Po uplynutí bezúročného období začne naskakovat velice vysoký úrok.
  • Drahé výběry z bankomatů, které u některých kreditek mohou být okamžitě úročeny.
  • Kreditky mohou svádět ke zbytečnému utrácení. Je nutné mít na paměti, že co utratíte, musíte také vrátit.

Rada odborníka: Kreditka je zajímavý nástroj. Můžete ji využívat a zároveň si začít tvořit rezervu na horší časy.

kreditní karta

Vybrané kreditní karty na českém trhu

O tyto kreditní karty můžete okamžitě zažádat. Někdy se kreditka může hodit každému. Zvlášť když se nečekaně porouchá domácí spotřebič a do výplaty zbývá už jen pár dní.

Vydavatel karty Kreditní karta Bezúročné období Vedení karty Úrok p. a
Diners Club Pure+ 55 dní 990 Kč/rok Od 4,9 %
Česká spořitelna Kreditní karta 55 dní 50 Kč/měsíc Od 12 – 24 %
MONETA Money Bank MoneyCard Fix 50 dní 49 Kč/měsíc Od 23,88 %
MONETA Money Bank MoneyCard Gold 50 dní 99 Kč/měsíc Od 19,99 %
MONETA Money Bank MoneyCard Smart 50 dní 49 Kč/měsíc Od 22,99 %

Tip! Chcete se podívat na vícero kreditních karet a jejich srovnání? Velký přehled najdete zde:
Všechny kreditní karty

debitní karta

Rozdíl mezi kreditkou a debetní kartou

Debetní karta

Debetní karta je platební karta, kterou klient obdrží ke svému běžnému účtu. Může s ní platit v obchodě, vybírat peníze v bankomatu nebo platit na internetu či u dopravců. Vždy však platí pouze z vlastních peněz, které má na účtu uloženy.

Kreditní karta

Kreditní karta je něco jiného. Platby s ní provádíme stejně, ale platíme z úvěrového rámce, který nám banka ke kreditce poskytne. Kreditní kartu můžeme získat v bance, u oblíbeného řetězce obchodů, ale třeba i u velkých internetových portálů.

Zjednodušeně u debetní karty používáte peníze, které jste si na ni vložili. U kreditní karty jdete do mínusu, který pak bance splácíte.

platba kartou

Podmínky úvěrového limitu u kreditky

Velikost úvěrového limitu určuje banka podle vaší bonity. Do tohoto limitu můžete čerpat peníze. Půjčené peníze však musíte vrátit. Když to stihnete v bezúročném období, neplatíte za to žádný úrok. Pokud to nestihnete, musíte zaplatit úroky, které bývají poměrně vysoké. Nejčastěji se úrok pohybuje okolo 20 % p. a. Za kreditní kartu se také platí měsíční či roční poplatek.

V případě, že potřebujete půjčit větší částku, je lepší podívat se na klasické půjčky. Mají výrazně nižší úroky než kreditní karty. Na nové bydlení nebo rekonstrukci se zase hodí úvěry ze stavebního spoření nebo rovnou hypotéka.

Tip! Nejvýhodnější hypotéku získáte srovnáním aktuálních nabídek trhu. V naší hypoteční kalkulačce bleskově porovnáte 11 bank. Stačí zadat několik základních parametrů:

Hypoteční kalkulačka