Kam v zimě za teplem k moři? 10 levných destinací, co zahřejí

pláž

[obsahova-navigace]

Zimní dovolená u moře má řadu výhod. Nejenže uniknete nevlídnému počasí, ale pravděpodobně ušetříte na ubytování, protože v řadě destinací hoteliéři mimo hlavní sezonu snižují své ceny – rozdíl může být až 50 %! Jaké destinace jsou při honbě za lepším počasím nejvhodnější? Podívejte se na náš přehled slunečných destinací, které znají odpověď na otázku „Kam v zimě k moři?“

v zimě k moři

Kam v zimě k moři?

Klima v mnoha jižních destinacích je více než lákavé, ovšem ne všechny vychází výhodně po cenové stránce – tzn. za letenku a pobyt můžete dát nemalé peníze.

Chcete se v zimě ohřát, ale nehodláte se trmácet až na druhý konec světa a zároveň za vaši dovolenou nechcete utratit příliš mnoho peněz? Existují místa, která nejsou na opačné straně planety a zároveň v nich dovolená nevyjde příliš draho. Projděte si přehled zajímavých teplých destinací, kde se vykoupete v moři i v zimě:

Destinace Prosinec / Teplota moře Leden / Teplota moře Únor / Teplota moře Nejlevnější zpáteční letenka* Nejlevnější ubytování**
Kapverdy 25°C (příjemné koupání) 24°C (příjemné koupání) 23°C (příjemné koupání) 16.000 Kč
Praha – Sal
2.178 Kč
Kanárské ostrovy 21°C (příjemné koupání v některých oblastech) 20°C (chladnější koupání) 19°C (chladnější koupání) 4.563 Kč Praha – Fuerteventura 3.756 Kč
Omán 26°C (ideální koupání v některých oblastech) 25°C (příjemné koupání) 24°C (příjemné koupání) 11.891 Kč
Praha – Maskat
1.191 Kč
Srí Lanka 28°C (ideální koupání) 27°C (ideální koupání) 28°C (ideální koupání) 15.040 Kč
Praha – Colombo
370 Kč
Jih Španělska 16°C (chladné koupání) 16°C (chladné koupání) 16°C (chladné koupání) 3.433 Kč
Praha – Málaga
4.432 Kč (Málaga)
Egypt 23°C (příjemné koupání v některých oblastech) 22°C (příjemné koupání v některých oblastech) 21°C (příjemné koupání v některých oblastech) 6.570 Kč
Praha – Cairo
791 Kč
Thajsko 28°C (ideální koupání) 28°C (ideální koupání) 28°C (ideální koupání) 9.964 Kč
Praha – Bangkok
582 Kč
Bali 29°C (ideální koupání) 29°C (ideální koupání) 28°C (ideální koupání) 17.000 Kč Praha – Denpasar 343 Kč
Dominikánská republika 28°C (ideální koupání) 27°C (ideální koupání) 26°C (ideální koupání v některých oblastech) 15.067 Kč
Praha – Punta Cana
1.899 Kč
Madeira 20°C (chladnější koupání) 19°C (chladnější koupání) 18°C (chladnější koupání) 4.483 Kč
Praha – Madeira
7.242 Kč

* nejnižší cena letenky na prosinec 2021 k 4.10.2021
** nejlevnější dvoulůžkový pokoj na týden na stránkách Booking.com

Tip! Chcete na zimní dovolené u moře ještě více ušetřit? Pořiďte si letenky a ubytování přes cashback – je to služby, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nejoblíbenější cestovatelské backbaky jsou:

* Hotels.com – až 4 % z nákupu zpět
* Kiwi.com – 3 % z nákupu zpět
* Flixbus.cz – 5 % z nákupu zpět

v zimě k moři

1.) Kapverdy v zimě

„Nehodlám utratit moc peněz za cestu, ale také se nechci na pláži prodírat proudy deště. Proběhne hlavou nejednoho cestovatele, který zvažuje, zdali vyrazit blíž za méně peněz, zato s rizikem ošklivého počasí, nebo si radši připlatit a jet do zaručeně prosluněné země.

Kapverdy jsou optimálním řešením. Zpáteční letenku seženete v akci od 8000 Kč a pozice těchto ostrovů, situovaných v úrovni střední Afriky, vám zaručí příjemné klima. Teploty se v lednu a únoru pohybují v rozmezí 22 až 26 °C. Nejste si úplně jistí, kde přesně na mapě tuto destinaci najdete? Osm ostrovů věčného léta se nachází necelých 1500 kilometrů jižně od Kanárských ostrovů.

Co dělat na Kapverdách?

Pokud zde vyrazíte, těšte se na písčité pláže a spoustu možností, jak si užít oceán. Vyzkoušet si můžete třeba potápění, surfing či flyboarding.

Kapverdy rovněž představují ideální příležitost, jak poznat Afriku v bezpečné podobě. V uličkách, na tržištích či při rozhovoru s místními budete mít možnost proniknout do africké kultury, aniž byste se museli vzdát evropského komfortu. Kapverdské ostrovy jsou totiž ideálním mixem západního světa a africké autentičnosti.

Co vidět na Kapverdách?

Návštěvnicky nejpopulárnější jsou na Kapeverdách následující místa:

  • Buracona – průzračná laguna s „modrou“ jeskyní
  • Žraločí záliv – ideální místo na pozorování žraloků a kitesurfing
  • Santa Maria – neuvěřitelně fotogenické molo (na obrázku vpravo výše)
  • Viveiro – botanická zahrada se ZOO pro malé děti
  • São Filipe – královská pevnost s výhledem na moře

Tip! Chcete si na dovolenou tentokrát půjčit za připlatit si tak například za lepší hotel nebo první třídu? Neprve doporučujeme porovnat si aktuální nabídky různých finančních institucí:

Najděte nejvýhodnější půjčku

v zimě k moři

2.) Kanárské ostrovy v zimě

Ptáte se, kam v zimě k moři? Nechce se vám cestovat pryč z Evropské unie a za cestu za sluncem byste neradi dali příliš peněz? V tom případě jsou Kanárské ostrovy jasnou volbou. Teplota se zde v lednu a únoru pohybuje mezi 21 až 25 °C. Zajímavé jsou i ceny letenek, které seženete celkem běžně i pod 4 000 Kč za zpáteční tiket.

Co dělat na Kanárech?

Je pravda, že tato destinace je poměrně turistická, avšak nemusí to nutně znamenat, že strávíte celý pobyt na přeplněných plážích, plných výskajících dětí a hysterických lovců selfíček. Výhodou této destinace je, že sestává ze sedmi ostrovů, z nichž ne všechny postihl masový cestovní ruch. Nejvíce návštěvníků míří na Tenerife, Gran Canarii, Lanzarote a Fuenteventuru, přičemž na zbývajících ostrovech (La Palmě, Gomeře a Hierru) si můžete užít kýženého klidu. 

Hlavními lákadly Kanárských ostrovů jsou nádherné pláže a rozmanitá příroda plná divokých skal, vysokých hor a netradiční flóry.

Co vidět na Kanárech?

Každý z ostrovů nabízí své, pojďme si tedy projít památky, atrakce a přírodní úkazy, které jsou ze všech ostrovů nejnavštěvovanější:

  • Siam Park, Tenerife – vodní park plný dobrodružných atrakcí s thajskou tématikou
  • Timanfaya, Tenerife – národní park jakoby z jiné planety. Pokochejte se sopečnou krajinou i všudepřítomnými gejzíry.
  • Loro Park, Tenerife – ZOO, ve které můžete obdivovat tigry, delfíny i jiná zajímavá zvířata
  • Jameos del Agua, Lanzarote – labyrint sopečných jeskyní
  • Teide, Tenerife – národní park s vulkanickou horou a dechberoucími výhledy do přírody

Tip! Na cestu na Kanáry si s sebou nezapomeňte přibalit cestovní pojištění – jedním klikem si k němu můžete přihodit i připojištění na COVID-19 nebo rizikové sporty:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

v zimě k moři

3.) Omán v zimě

Přesuňme se nyní více na východ. Arabské končiny už dávno nejsou výsadou jen dobrodružných cestovatelů, ale každoročně se zde před chladem uchyluje stále více lidí. Většina z nich volí Spojené arabské emiráty. Pokud však máte rádi méně známé destinace, vyzkoušejte jejich levnějšího a alternativnějšího souseda: Omán. Letenky začínají na 11 000 Kč a pořídíte je například na webu letuska.cz.

Co dělat v Ománu?

V této zemi se můžete těšit na atmosféru jako z pohádky Tisíce a jedné noci, která vás chytne za srdce. Můžete se hodiny procházet kolem nádherně zdobených mešit, které vám dají pocit, že jste vstoupili do stroje času a ocitli se o několik století dřív. Bohatě pomalované stěny budov vyprávějí příběhy o časech, kdy byl Omán velmocí a ovládal velkou část Afriky.

V horkém dni určitě oceníte možnost vykoupání v moři, které je lemováno liduprázdnými plážemi. Přestože cestování do arabských zemí může zavánět nebezpečím, Omán je v tomto případě světlou výjimkou. Tato země se může pochlubit nejen dobrou infrastrukturou a kvalitou služeb, ale rovněž nízkou kriminalitou.

Co vidět v Ománu?

Podle cestovatelů ze všech koutů světa stojí za to v Ománu vidět:

  • Mešita sultána Kábúse, Maskat – úchvatná mešita, jejíž komplex se rozkládá na 40.000 m² na vyvýšeném pódiu
  • Mutrah Souq, Maskat – tradiční bazar, ve kterém najdete vše, na co si vzpomenete
  • Qurum Natural Park, Maskat – jezero, zajímavá flóra a malý zábavní park
  • Wadi Darbat, Salalah – vodopády a úžasná flóra v údolí řeky
  • Bimmah Sinkhole, Dibab – přírodní bazén s tyrkysově zbarvenou vodou

v zimě k moři

4.) Srí Lanka v zimě

Pravda, tato destinace leží poněkud dál (u jižního cípu Indie), ovšem zpáteční letenky je možné v akci sehnat už od 8000 Kč. Vaše náklady na dovolenou se výrazně nenavýší ani při pobytu – jedná se o jednu z nejlevnějších zemí světa. Například oběd zde bez problémů koupíte za 30 Kč a lístek na městskou veřejnou dopravu stojí necelé 2 koruny.

Co dělat na Srí Lance?

Hlavním důvodem pro návštěvu je tropické klima, stejně jako množství hinduistických a budhistických památek  – návštěvníci bývají okouzleni barevnými hinduistickými chrámy i sněhově bílými kopulemi budhistických svatyň.

Co se týče pláží a koupání, Srí Lanka je obklopena Indickým oceánem, který je v této oblasti poněkud divočejší. Tudíž ne všechny pláže jsou vhodné ke koupání, ovšem několik oblastí s klidnější vodou se zde dá najít. Velké vlny nejsou vždy překážkou, tento ostrov totiž patří mezi oblíbené surfařské destinace.

Co vidět na Srí Lance?

Tisíce návštěvníků každým rokem zavítá na následující památky a atrakce:

  • Sigiriya – starověkká pevnost postavená na vrcholu skály
  • Zlatý chrám Dambulla – jeden z nejzachovalejších skalních chrámů na Srí Lance
  • Chrám Buddhova zubu, Kandy – jak už název napovídá, je zde uložena jedna významná relikvie – Buddhův zub
  • Holandská pevnost, Galle – masivní pevnost zapsaná na seznamu památek UNESCO
  • Devítiobloukový most, Demodara – most, který znáte snad z každé fotky z dovolené na Srí Lance

v zimě k moři

5.) Jih Španělska v zimě

Nejste zrovna milovník tropických veder a v zimních měsících se toužíte pouze zahřát, nikoliv okoupat? V tom případě zamiřte do španělské Andalusie. Tato volba vám zaručí teplé počasí i levnou dovolenou – zpáteční letenku do města Málaga pořídíte v akci už od 1000 Kč.

Co dělat na jihu Španělska?

Na jih Španělska zamiřte spíše v únoru – to se zde začíná oteplovat a denní teploty se pohybují mezi 18 – 23 °C. Málaga má více než 300 slunečných dní v roce, tudíž si zde užijete optimistického počasí, procházek po pláži a zajímavých historických památek.

Co vidět na jihu Španělska?

Jih Španělska má opravdu hodně co nabídnout! Vybrali jsme pro vás 5 nejoblíbenějších míst mezi českými i zahraničními turisty:

  • Alhambra, Granada – středověký komplex s paláci, vyřezávanou maurskou trůnní síní a klenutými nádvořími s fontánami.
  • Costa del Sol – v překladu Slunečné pobřeží je jednou z nejvyhledávanějších destinací na jihu Španělska. Nejlépe si jej užijete v blízkosti měst Marbella, Estepona a Benalmádena.
  • Alcázar v Seville – nejstarší stále užíváný královský palác v Evropě a impozantní dílo mudejarské architektury.
  • Ronda – město postavené na vysoké skaliské hoře.
  • Málaga – město, ve kterém najdete vše od pevnosti z 11. století přes býčí zápasy po skvělé pláže.

Tip! Na cestování po Španělsku by se vám ještě mohli hodit i naši další průvodci:

* Cestovatelský průvodce Barcelonou
* Eurovíkend v Madridu a dalších populárních městech

egypt v zimě

6.) Egypt v zimě

Ptáte se, kam v zimě k moři? Jedna z nejoblíbenějších destinací mezi českými turisty vás nezklame ani ve chladném období. Moře je v Egyptě během zimních měsíců krásně prohřáté a dočkáte se tu i teplot vzduchu až 20°C.

Co dělat v Egyptě?

Do Egypta se pravděpodobně pojedete v zimě vyhřát u některého z bazénů v resortu nebo dětem dopřát zábavu ve vodním parku. Nechybí zde ale ani skvělé možnosti pro potapěče, návštěvy místních historických bazarů, jízdy na čtyřkolkách pouští nebo lety horkovzdušným balónem nad tisíce let starými památkami. Egypt je prostě rájem jak pro lenochy, tak pro akční cestovatele.

Co vidět v Egyptě?

V Egyptě je tolik památek, že je určitě nezvládnete za jednu zimní dovolenou vidět všechny. Je tedy dobré se na cestu řádně připravit a dobře si rozmyslet, co pro vás má prioritu. Na vašem seznamu top památek by ovšem neměly chybět:

  • Pyramidy v Gíze – jediné stavby ze seznamu Sedmi divů světa, které se dochovaly do dnešní doby.
  • Velká sfinga v Gíze – největší socha z jednoho kusu kamene, která byla kdy vytvořena.
  • Bazar Chán al-Chalílí – největší bazar v islámské části Káhiry.
  • Karnak – největší chrámový komplex v Egyptě. Jeho stavba začala už v roce 1950 před naším letopočtem.
  • Abú Simbel – zde najdete 2 chrámy vytesané přímo do skal. Oba jsou zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO.

Tip! Před cestou do Egypta doporučujeme ještě projít:

* Vízum do Egypta: Kolik stojí? Kde a jak ho vyřídit?
* Egypt a dovolená bez cestovky: Na co si dát pozor a co vidět?

thajsko

7.) Thajsko v zimě

Možná jste netušili, že zima je nejlepší období na návštěvu Thajska. Není tu totiž nesnesitelné vedro, které např. v březnu způsobuje požáry a ani neleje jako z konve. V Bangkoku a Phuketu si užijete celou zimu krásných 33-25 °C.

Co dělat v Thajsku?

Kromě očividného řádění na místních plážích určitě nezmeškejte ani thajskou masáž, nákupy z loďky na plovoucích trzích, ochutnávku těch nejčerstvějších thajských specialit nebo objevování podmořského světa během některého z potapečských kurzů.

Co vidět v Thajsku?

Dovolená v Thajsku by nebyla kompletní bez návštěvy alespoň jednoho budhistického chrámu a dalších památek, které v Evropě rozhodně nenajdete. Nejnavštěvovanější místa Thajska jsou:

  • Velký palác v Bangkoku – opulentní královská residence a muzeum.
  • Wat Arun – rozlehlý budhistický chrám na řece Menam-Čao-Praja.
  • Wat Pho – budhistický chrám, který jste jistě už viděli v běžném cestovatelském průvodci. Vyznačuje se obrovskou sochou ležícího Buddhy. Výhodou je, že k němu dojdete pěšky z Velkého paláce.
  • Wat Phra Kaeo – v překladu Chrám smaragdového Buddhy je považován za nejposvátnější chrám v Thajsku.
  • Lumphini Park – první veřejný park v Bangkoku. Najdete zde vše od volně pohybujících se ještěrů (někteří jsou až 3 m dlouzí) přes jídelní koutek po romantické projížďky na lodičkách.

bali

8.) Bali v zimě

Bali je ráj! I když si připlatíte za letenku, i tak vás dovolená vyjde relativně levně. Na Bali si totiž pořídíte vše za hubičku. 

Co dělat na Bali?

Nejzcestovalejší světoví nomádi doporučují výlety za vodopády, cyklistiku a objevování památek. Kulinární fajnšmekři radí řádně prozkoumat balijské lahůdky na návštěvě u místních a během kurzu vaření. Dobrodružné duše zase říkají, že určitě nebude litovat peněz vydaných za potapěčské nebo surfingové lekce.

Co vidět na Bali?

Nejnavštěvovanější památky a atrakce nejen v zimě:

  • Uluwatu – hinduistický chrám, který je ideální navštívit během západu slunce nebo tradičního tanečního představení.
  • Ubud Monkey Forest – chrámový komplex a přirozené útočiště více než 1000 opic.
  • Tegallalang – rýžové terasy, mezi kterými najdete slavné houpačky.
  • Pláž Kuta – jedna z nejpopulárnějších pláží na ostrově. Můžete se zde naučit surfovat, nachat se namasírovat tradičním balijským způsobem nebo se jen tak válet pod slunečníky.
  • Tegenungan – jeden z nejnavštěvovanějších vodopádů na Bali.

dominikánská republika

9.) Dominikánská republika v zimě

Toužíte po 100% exotice a nekonečných plážích? Pak je pro vás návštěva Dominikánské republiky to pravé kokosovo-ořechové! Pokud se vám ale zdá, že tato destinace nepatří mezi nejlevnější lokace, kde si užít moře v zimě, zamyslete se znovu. Dominikánská republika je totiž nejlevnějším místem v Karibiku. I když za letenku zaplatíte přes 10 000 Kč, pamatujte na to, že levnější už to v této oblasti nebude.

Co dělat v Dominikánské republice?

Vyzkoušejte plážový glamping. Hupsněte do přírodního skalního bazénu nebo laguny. Dejte si do těla na výšlapu v Dominikánských Alpách (tak se říká horám v regionu Cordillera). Napumpujte do žil adrenalin při sand boardingu v Las Dunas de Bani nebo kiteboardingu na pláži v městečku Cabarete. Nebo si prostě užijte koupání v azurové vodě Karibského moře a místní doutník ve stínu palmy.

Co vidět v Dominikánské republice?

Kdybyste zvládli návštěvu těchto 5 nejnavštěvovanějších atrakcí na ostrově, jistě by na vás byl pyšný i Kryštof Kolumbus:

  • Altos de Chavón – amfiteátr ve středomořském stylu.
  • Playa Macao – úžasná surfařská pláž, na které pořídíte levné pivo a jídlo.
  • Faro a Colon – maják postavený k 500. výročí od Kolombovy první plavby je zároveň i jeho mausoleem.
  • Ocean World Adventure Park – mořský svět s delfíny, žraloky a lachtany.
  • Columbus Park – místo, kde najdete vůbec první katedrálu postavenou na americkém kontinentě.

madeira

10.) Madeira v zimě

Madeiře se také přezdívá „Ostrov věčného jara“ a to snad vypovídá o všem. Teploty dosahují maximálně 20°C a koupání v moři je osvěžující v podstatě kdykoliv během roku.

Co dělat na Madeiře?

Určitě nesmíte vynechat koupání v obrovských lávových bazénech nedaleko vesničky Porto Moniz, jízdu na legendárním Funchalském tobogánu, objevování největšího vavřínového lesa na světě – jednoho ze sedmi přírodních divů, vodní sporty a sledování velryb a delfínů.

Co vidět na Madeiře?

  • Madeira Botanical Garden – jedna z nejkrásnějších botanických zahrad, kterou kdy navštívíte.
  • Farmářské trhy ve Funchalu – ráj pro foodies s plejádou úžasných barev exotických plodů.
  • Piscinas Naturais Velhas – již zmiňované vulkanické bazény.
  • Socha Krista v Garajau – některé pověry praví, že mohla být předlohou pro podobnou sochu, která se tyčí nad Rio de Jairem.
  • Maisons typiques de Santana – tradiční domky (na obrázku vpravo výše)

Pokud máte i vy tipy, kam v zimě k moři, neváhejte je s námi sdílet v komentářích níže. Rádi je do tohoto článku přidáme i s poděkováním.

Tip! Nestačil vám přehled destinací, do kterých lze vyrazit v zimě k moři? Nechte se inspirovat našimi dalšími cestovatelskými průvodci:

* Luxusní dovolená v 10 nejvyhledávanějších destinacích
* Řím: Co vidět, co dělat a kde jíst jako pravý Ital?
* Kam na hory? Podívejte se na levné lyžařské destinace