Jak ušetřit za plyn v domácnosti?

plynový sporák

[obsahova-navigace]

I my jsme si na otázku „Jak ušetřit za plyn“ posvítili a přinášíme vám několik tipů a rad, díky nimž se můžete těšit na úsporu peněz, kterou vaše peněženka opravdu pocítí. I přesto, že se české domácnosti v letošním roce zdražení elektřiny a plynu pravděpodobně nevyhnou, existují cesty, jak náklady minimalizovat. Jaké? Tak to už si povíme v následujících řádcích. Pusťte se do čtení a načerpejte cenné informace.

Jednou z možností, jak ušetřit za plyn je, nevytápět místnosti na příliš vysokou teplotu, ale raději několik stupňů ubrat a přiobléct se. A jaká by měla být ideální teplota v jednotlivých místnostech?

  • Teplota v ložnici: od 16 do 18 °C
  • Teplota v obývacím pokoji: od 20 do 21 °C
  • Teplota v kuchyni: cca 18 °C
  • Teplota v koupelně: cca 24 °C
  • Teplota na chodbě nebo schodišti: od 10 do 15 °C

Tip! A jakými dalšími způsoby můžete ušetřit? Udělali jsme pro vás průzkum: Čím je nejvýhodnější topit. Myslíte že vyhrál plyn, elektřina či dřevo?

plynový kotel

1.) Jak ušetřit za plyn v domácnosti se správným kotlem

Pokud doma topíte plynem, je naprosto klíčové mít kvalitní a účinný kotel. I když se jedná o vyšší investici, tato investice se vám poměrně rychle vrátí, moderní kondenzační plynový kotel totiž oproti starému kotli dokáže ročně ušetřit až třetinu nákladů za topení.

V rámci programu Nová zelená úsporám navíc můžete na nový plynový kotel získat dotaci v řádech desetitisíc korun. Nejlepší účinnosti dosahují kondenzační kotel ve spojení s nízkoteplotními systémy, například podlahovým vytápěním, vyplatí se však i ve starších domech.

Tip! Pokud preferujete topit elektřinou, nejprve si s námi srovnejte ceny dodavatelů. S přehledem můžete ušetřit i 10.000 Kč ročně!

Porovnej dodavatele elektřiny

revize kotle

2.) Nezanedbávejte údržbu a servis kotle

V souvislosti s plynovým kotlem je také důležité nezanedbávat jeho údržbu a servis, nejen z pohledu bezpečnosti, ale také úspory peněz. Pokud je totiž kotel zanesený a špatně spaluje, projeví se to na zvýšené spotřebě plynu. Servisní technik by vám měl kotel vyčistit a seřídit alespoň jednou ročně.

Tip! Pokud chcete přejít na plyn, máme pro vás pár tipů, jak zařídit přípojku plynu, anebo na kolik vás vyjde.

termostat

3.) Nevypínejte topení, ale snižte teplotu

Zdá se, že logickou odpovědí na otázku, jak v domácnosti ušetřit za plyn, je vypnout topení, když nejste doma. Tato metoda však nepřináší až tak velkou úsporu, jak byste možná očekávali. Pokud totiž vypnete topení na celý den, stěny domu se příliš ochladí, při následném vytopení na požadovanou teplotu naráz spotřebujete velké množství plynu. Výhodnější variantou pro vaši peněženku je proto topení nevypínat, ale pouze ztlumit o jeden až dva stupně.

nové okno

4.) Vsaďte na nová okna

Asi vás ani nepřekvapí, že stará okna mohou vést k úniku tepla a také vyšším účtům za topení. I když je pořízení nových oken, která dokonale těsní, vyšší investicí, náklady se vám během několika let vrátí. A když už jsme u oken, povíme si také něco o správném větrání. V případě, že chcete ušetřit, nedoporučujeme větrat ventilačkou, ale větrat krátce a intenzivně. Ideálně tak, že na několik minut otevřete okna dokořán a poté je zavřete.

Tip! Pomohou nejen nová okna a jejich pravidelné seřizování (max. jednou za 4 roky), ale také kvalitní izolace.

regulace topení

5.) Odvzdušněte radiátory

Jedním z důvodů vysoké spotřeby plynu můžou být i zavzdušněné radiátory. Kdy radiátory odvzdušnit? Podle odborníků byste měli radiátory odvzdušňovat pravidelně, a to jednou za tři měsíce. Největší pozornost byste měli radiátorům věnovat před začátkem topné sezóny, abyste zbytečně neplýtvali energií. K odvzdušnění radiátorů vám postačí základní pomůcky, nepotřebujete žádné speciální vybavení.

plyn v kuchyni

6.) Šetřete při vaření

Dalším tipem, jak ušetřit za plyn, je vařit s rozvahou. Místo toho, abyste ohřívali vodu v hrnci, spolehněte se na rychlovarnou konvici. Při vaření přikrývejte hrnce pokličkami a plynovou troubu vypněte několik minut před dopečením jídla, zbytkové teplo v troubě bude na dokončení pokrmu stačit.

Věděli jste, že… si můžete novou plynovou troubu pořídit i přes cashback? Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na plynové trouby teď najdete například na:

* Klarstein.cz – 3 % z nákupu zpět
* OKAY.cz – až 5 % z nákupu zpět

přípojka plynu

7.) Porovnejte dodavatele plynu

Vzhledem k tomu, že se ceny jednotlivých dodavatelů plynu liší, ušetřit částky v řádu tisíců korun ročně můžete i tím, že srovnáte jednotlivé nabídky a přejdete k jinému dodavateli. Díky online srovnávačům je srovnání dodavatelů plynu velmi jednoduché a rychlé. Zjistěte i vy, kolik můžete ušetřit.

Tip! I díky změně dodavatele se dají ušetřit nemalé peníze. Porovnejte nabídky dodavatelů plynu během 1 minuty a šetřete celý rok.

Porovnej dodavatele plynu

Existuje řada způsobů, jak ušetřit za plyn v domácnosti. Patří k nim investice do nového kotle i oken a také úsporné návyky při vaření nebo větrání. Peníze můžete ušetřit i přechodem na nového dodavatele plynu.