Krampus 2021: Kam letos vyrazit za strašidelnými čerty?

krampus

[obsahova-navigace]

V tomto čase se slaví svátek Svatého Nikolase neboli po našem Mikuláše. A co by bylo dobro bez zla? Proto ho tradičně doprovází čert, kterému se u našich německy mluvících sousedů říká Krampus. Rakušané se vyžívají ve velkolepých průvodech těchto strašidelných Krampusů. Ulice se po setmění naplní lidmi, kteří čekají na setkání s děsivými stvořeními. Ve vzduchu je cítit napětí. V zemi pod Alpami má tato tradice neuvěřitelný rozměr a proto se do Rakouska sjíždějí lidé z celého světa, aby si užili tuto děsivou podívanou.

Krampus festival

Co je Krampus?

Postava Krampuse neboli čerta je dobře známá nám všem. Stejně jako v českém folkloru i v tom rakouském, má Krampus za úkol se vypořádat se zlobivými dětmi. Krampus pochází z Alp, ale jeho řádění se postupně rozšířilo také do zbytku Rakouska a vlastně i za jeho hranice. Jméno Krampus vzniklo pravděpodobně z rakouského Krampas, což znamená něco neživého. Paradoxně, živý je Krampus až moc.

Krampus

Děsivé masky Krampusů

My dospělí samozřejmě víme, že za každou maskou pekelníka, se skrývá člověk. Pro děti má tato tradice mnohem reálnější rozměr. A není se čemu divit. Masky Krampusů jsou malým uměleckým dílem. Lidé je vyřezávají z lipového nebo borového dřeva a ručně je malují.

Součástí masky jsou také pravé rohy zvířat. Kožichy Krampusů jsou tradičně ušité z kozí nebo ovčí kůže. Nesmí mu chybět ozdobný kravský zvon a vrbové proutí na šlehání. Celý kostým váží až 30 kilogramů. Na zádech má rakouský čert nůši, do které podle pověsti dává zlobivé děti.

Věděli jste, že… masky čertů, ze kterých dostanou strach i dospělí, vyrábí také pan Petr Vlček z Domažlicka? Specializuje se na děsivé masky se zvířecími rohy a kozí kůže. Stejně tak to dělá i Martin Bečka z Vodňan.

vyřezávaná maska

Co je Krampuslauf a jak probíhá?

Přehlídce Krampusů se říká Krampuslauf. Je to bezesporu jedna z nejděsivějších tradic v Evropě. Soutěží se o nejlépe vyřezávanou masku, celkové provedení kostýmů, ale i o projev skupiny.

Průvod je doplněn projížďkami na pekelných vozech, řinčením řetězů a zvonů, ale i kouřem a ohněm. Vše se samozřejmě děje pod rouškou noci.

krampus

Kam vyrazit na Krampus festival?

Ty největší a nejděsivější přehlídky Krampusů se tradičně odehrávají v Rakousku. Tato strašidelná a hlučná tradice se ovšem dostala i za jeho hranice. Velmi populární je v sousedních zemích jako je Slovinsko, Německo, Maďarsko, Itálie, Chorvatsko a v poslední době i v České republice.

Tip! Obzvlášť na těchto akcích, myslete na věci, jako je například cestovní pojištění. Na místa, kde to vypadá jako v pekle, pojistíme vás i vaše kufry.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den Jba4eQCUVIc

1.) Schladming, Rakousko

Největší Krampuslauf na světě probíhá ve městě Schladming. Na akci se každoročně sejde okolo 800 krampusů a jiných strašidel. Ti své masky představují ve skupinách podle regionů. Této podívané přihlíží více než 8000 diváků.

Tip! Pokud se rozhodnete jet do zahraničí na Krampuslauf, určitě se vyplatí podívat se po ubytování na Booking.com – přes cashback zde navíc dostanete část peněz zpět.

CKvPDtBi1sQ

2.) Bad Gastein, Rakousko

O něco menší, ale rozhodně ne méně děsivý je Krampuslauf v Bad Gasteinu. Pokud se chcete vyhnout tisícům návštěvníků, ale přesto si užít nezapomenutelnou atmosféru přehlídky stovek Krampusů, pak je pro vás tento průvod jako stvořený.

Tip! Před návštěvou Rakouska by se vám ještě mohlo hodit:

* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?
* Povinná výbava auta v Rakousku

KI8BEIg0HVo

3.) Mnichov, Německo

Mnichovský Krampuslauf patří mezi ty největší v Německu. Jinak klidné vánoční trhy na Marienplatzu zde zaplní stovky německých Krampusů se svým hrozivým vystoupením.

Tip! Jestli plánujete vyrážet do Německa, nezapomeňte také na Black Friday. V letošním roce připadá na pátek 26. listopadu.

8XwOpX1aHjg

4.) Cortaccia, Itálie

Pokud si chcete užít italskou verzi Krampuslaufu, doporučujeme vyrazit na sever Itálie. Tam se každoročně koná přehlídka Krampusů v kouzelném městě Cortaccia.

Poznámka autora: Video výše není přímo z Cortaccii, ale z 139 km vzdáleného města Sexten.

doD2QwpdFp8

5.) Podkoren, Slovinsko

Asi nejznámější slovinský průvod Krampusů (v místním jazyce Parkeljů) najdete ve vesničce Podkoren na hranicích s Itálií a Rakouskem. Každý rok se zde shromáždí přes 450 tradičních masek 25 skupin. Na památku si z akce můžete, mimo modřin na zadnici, také odnést klasické pečivo ve tvaru čerta.

Tip! V této zemi by se vám ještě mohlo líbit 10 nejkrásnějších míst Slovinska.

M7xNfkOcUqU

6.) Püspökladány, Maďarsko

Je známo, že rakouští Krampusáci nezůstávají jen a pouze na domácí půdě. Každý víkend vyráží do jiné oblasti po celé Evropě. Proto je můžete potkat i ve východním Maďarsku, kde pravidelně straší obyvatele městečka Püspökladány.

tmYvQDa8pJ4

7.) Sveti Martin na Muri, Chorvatsko

Možná jste netušili, že v Chorvatsku neumí jen báječnou dovolenou u moře, ale také několikrát za sebou zvolené nejkrásnější vánoční trhy v Záhřebu a mrazivé pochody čertů Krampus v severochorvatské vesničce Sveti Martin. Však se sami přesvěčte ve videu výše.

Tip! Pokud nechcete zůstat jen v pasti děsivých ďáblů, najdete u nás i další průvodce cestováním po Chorvatsku:

* Tipy na místa v Chorvatsku, kde nepotkáte davy Čechů
* 10 × nejkrásnější pláže Chorvatska
* Split, Chorvatsko: 15 věcí, které na dovolené musíte vyzkoušet

owf2uwk8uqU

8.) Kaplice, Česká republika

Tradice průvodu čertů zakořenila už i u nás. Jednou z největších a nejděsivějších je průvod Krampusů v Kaplicích. Tam se každý rok sejde více než 700 čertů.

Ať už se rozhodnete navštívit Krampus v jeho domovině nebo v zemi, kam byl exportován, jistě vás čeká pekelný zážitek a skvělá zimní dovolená, na kterou jen tak nezapomenete. Tato podívaná je bezesporu jednou z nejvíce atraktivních předvánočních tradic v německy mluvících zemích. Skvělý tip na rodinný výlet, ze kterého se vaše děti jistě vrátí o poznání hodnější.

Ještě by vás mohly zajímat… další strašidelné články z naší dílny:

* 15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!
* Den mrtvých (Dia de Los Muertos): Jak a kde se slaví?
* Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?