Vánoce u moře: 7 teplých destinací, kam utečete předvánočnímu stresu

vánoce u moře

[obsahova-navigace]

„Proč proboha Vánoce u moře,“ si možná říkáte. Důvody pro tento netradiční způsob trávení svátků můžou být různé. Od těch radostnějších (touha ohřát se u moře, vyhnout se předvánočnímu stresu) po ty smutnější (úmrtí partnera nebo rozvod a přání vyhnout se osaměle stráveným Vánocům).

V tomto článku vám poradíme, jakou destinaci zvolit, aby seděla přesně na míru tomu, co od vašeho pobytu očekáváte. Podíváme se na nejteplejší místo v Evropě, protože ne vždy musíte při cestě za prosluněnou pláží strávit dvanáct hodin v letadle. Nevynecháme ale ani pompézní plážové oslavy a místa, která vás nepřijdou příliš draho. Pusťme se do toho a udělejme z vtipu na ozdobenou vánoční palmu snovou realitu.

kanárské ostrovy

1.) Vánoce na Kanárských ostrovech

Pro Evropany je to nejkratší cesta za slunečnou pohodou. Za 4,5 hodiny se ocitnete v zemi, kde vládne příjemné klima kolem 20°C. Prosinec je měsícem, kdy je na Kanárských ostrovech trochu chladněji, proto si dobře rozmyslete, na který ostrov zamíříte. Nejtepleji je v jižní části ostrovů Tenerife a Gran Canaria, kde můžou denní teploty šplhat k 26°C.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 19°C (prosincový průměr na ostrově Gran Canaria)
  • Teplota moře na Vánoce: 21°C (prosincový průměr na ostrově Gran Canaria)
  • Vánoční události: Vánoční sochy z písku na pláži Las Canteras v Las Palmas de Gran Canaria, speciální vánoční ochutnávky v restauracích na všech ostrovech

Tip! Možná jste netušili, že si můžete zarezervovat vánoční ubytování přes cashback a dostat tak část peněz zpět. Nevěříte? Podívejte se na:

* Booking.com – 4 % z nákupu zpět
* Hotels.com – až 4 % z nákupu zpět

maroko na vánoce

2.) Vánoce u moře – Maroko

Za necelých 5 hodin letu se dostanete blíže k slunečním paprskům a dlouhým plážím, na kterých se nebudete mačkat se stovkami dalších turistů. V této zemi se v prosinci dočkáte podobných teplot, jako na Kanárských ostrovech.

Oblíbeným místem pro plážové radovánky a vodní sporty je pobřežní město Agadir. Toto město vám nabídne nádherné pláže, špičkový hotelový servis a bohatý noční život. Přestože se jedná o muslimskou zemi, striktních zákazů a přísných pravidel se zde nemusíte obávat. Setkáte se zde s mírnou verzí islámu, která toleruje evropský styl oblékání i popíjení alkoholu.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 19°C (prosincový průměr v Agadiru)
  • Teplota moře na Vánoce: 19°C (prosincový průměr v Agadiru)
  • Vánoční události: Dechberoucí vánoční výzdoba v hotelu Royal Mansour Marrakech, vánoční brunch u bazénu nebo ochutnávka vánočních sladkostí v hotelu La Mamounia v Marakeši

Tip! A´t už se na Vánoce vydáte do Maroka nebo jiných teplých krajin, nezapomeňte na cestovní pojištění. Pár kliky si ho vyřídíte z pohodlí domova a to včetně připojištění na COVID-19 zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

dubaj na vánoce

3.) Vánoce v Dubaji

Přestože jsou Spojené arabské emiráty muslimskou zemí, Vánoce zde rozhodně nepropásnete. Sice se zde neslaví Vánoce, ale „zimní prázdniny,“ nicméně na první pohled nepoznáte rozdíl.

Místní lidé vánoční svátky milují a oslavují je na vánočních trzích, v bohatě vyzdobených obchodních centrech nebo u mnoha vánočních stromků, na které během prosince narazíte doslova na každém rohu. Na Štědrý den dokonce můžete jít na půlnoční mši do kostela.

Vánoce v Dubaji jsou ideální volbou pro ty, kteří nechtějí o tyto svátky přijít, ale zároveň si chtějí užít tepla a slunce.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 21°C (prosincový průměr)
  • Teplota moře na Vánoce: 23°C (prosincový průměr)
  • Vánoční události: Vánoční trhy po celém městě, Zimní království na střeše obchodního centra Nakheel, v JBR, La Mer a Al Barari, indoor lyžování ve Ski Dubai s ubytováním na sjezdovce v luxusních Aspen Ski Chalets nebo vánoční brunch v hotelu Grand Plaza Movenpick

vánoce v thajsku

4.) Vánoce v Thajsku

Chcete zažít velkolepé svátky, a zároveň se pořádně ohřát? V tom případě pro vás budou Vánoce u moře v Thajsku jasnou volbou! V prosinci se tamní teploty pohybují kolem 26°C.

Přestože je to převážně budhistická země, slavení vánočních svátků okopírovali od USA stejně jako třeba Halloween nebo Valentýn. V mnoha městech je v prosinci samozřejmostí okázalá světelná výzdoba. V Bangkoku se dokonce můžete vyfotit před nejvyšším vánočním stromem v celé jihovýchodní Asii, který měří 36 metrů.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 26°C (prosincový průměr v Bangkoku)
  • Teplota moře na Vánoce: 28°C (prosincový průměr v Bangkoku)
  • Vánoční události: Opulentní vánoční výzdoba v Rachadamri Road, bruslení v CentralWorldu u největšího vánočního stromu v Bangkoku, sváteční dekorace a akce na trhu Asiatique nebo vánoční večírek v hotelu Baiyoke Sky

vánoce na floridě

5.) Vánoce na Floridě

Pokud pro vás není podstatné koupání, ale chcete si jen užít slunečné počasí a opalování na pláži, zauvažujte o americké Floridě. V prosinci se místní teplota pohybuje mezi 10 – 22°C.

Zde navíc můžete zažít ty pravé americké Vánoce, jaké vídáte ve filmech. Od půlky listopadu do konce prosince zde můžete obdivovat velkolepou výzdobu a účastnit se spousty úchvatných festivalů.

Jedním z nich je například Světelná noc, která se v předvánočním období odehrává denně v historickém centru města, St. Augustine. Všechny budovy, stromy a veřejná prostranství se každou noc rozzáří miliony světel. Tato neuvěřitelná podívaná každoročně fascinuje nejen místní, ale i spoustu turistů, kteří se sem kvůli tomuto festivalu vydávají.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 16°C (prosincový průměr)
  • Teplota moře na Vánoce: 25°C (prosincový průměr)
  • Vánoční události: Kromě již zmíněné Světelné noci nevynechejte Santův začarovaný les v Miami, vánoční oslavy v Disney Worldu, alegorický vánoční průvod v Naples nebo „oživlé“ vánoční postavičky v Legolandu

Tip! Z amerických svátků a událostí by vás ještě mohly bavit:

* 10 dechberoucích míst, kde si užijete pravou atmosféru Díkuvzdání
* Black Friday v USA: Brutální slevy v obchodech a eshopech

vánoce v egyptě

6.) Vánoce u moře v Egyptě

V prosinci se zde setkáte s příjemnými teplotami mezi 12 – 22°C. Otužilejší cestovatelé si můžou užít koupání v moři, ale pokud by vám připadalo příliš studené, ve spoustě hotelů můžete zrelaxovat ve vyhřívaných bazénech.

Tato země neleží příliš daleko od Evropy a lokální ceny jsou velmi příjemné, tudíž týdenní pobyt s all inclusive seženete už od 15 000 Kč. Nevýhodou je, že si zde moc neužijete vánoční atmosféry. Křesťané a muslimové v této zemi slaví Vánoce o něco později, a to až 7. ledna.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 17°C (prosincový průměr v Hurghadě)
  • Teplota moře na Vánoce: 24°C (prosincový průměr v Hurghadě)
  • Vánoční události: vánoční show u pyramid v Gíze nebo vánoční plavba na lodi mezi městy Luxor a Aswan 

Tip! Na vánoční dovolenou v Egyptě by se vám ještě mohly hodit naši další průvodci:

* Egypt a dovolená bez cestovky: Na co si dát pozor a co vidět?
* Vízum do Egypta: Kolik stojí? Kde a jak ho vyřídit?

indie na vánoce

7.) Vánoce v Indii (Goa)

Indie patří mezi nejlevnější státy světa a vaše zpáteční letenka (kterou můžete při troše štěstí sehnat už od 11 000 Kč) bude na této dovolené ten největší výdaj, protože vše ostatní (ubytování a stravu) seženete doslova za babku.

Určitě jste slyšeli, že Indie je poněkud špinavá a přelidněná. To však tak úplně neplatí o oblasti Goa, do které se silně promítá evropský vliv. Dříve totiž tento region patřil Portugalsku a je to vidět na vyšší kvalitě ubytování i nižší kriminalitě.

  • Teplota vzduchu na Vánoce: 27°C (prosincový průměr ve městě Goa)
  • Teplota moře na Vánoce: 28°C (prosincový průměr ve městě Goa)
  • Vánoční události: půlnoční mše v kostele Missa de Galo, sváteční hostina v restauraci Tito’s, výzdoba v Kostele svaté Panny Marie nebo hudební festival na pláži Vagator

Ať už Vánoce u moře strávíte kdekoliv, přejeme jejich příjemné prožití, bohatou nadílku a úsměvy všech zúčastněných od ucha k uchu!

Tip! Pokud si chcete na letošní svátky půjčit peníze, doporučujeme nejdříve porovnat aktuální nabídky trhu zde:

Porovnej půjčky