Mikuláš 2021: Vše, co se vám bude hodit vědět

čokoládový Mikuláš

[obsahova-navigace]

Mikuláše slaví Češi opravdu rádi. Málokdo si dokáže představit vánoční čas bez této tradice a vše co s sebou přináší. Velká část českých rodin proto stále dodržuje tuto zvyklost. Děti se svátku svatého Mikuláše nemohou dočkat a možná ještě více je tento den oblíbený mezi rodiči. Jak lidé prožívali tento den v minulosti a jak se Mikuláš 2021 liší od těch předchozích? Změnila se během let tato tradice a jak to všechno vlastně začalo? To vše a ještě víc se dozvíte v tomto článku.

mikuláš

Kdy chodí Mikuláš 2021?

Svatý Mikuláš má svátek 6. prosince. Oslavy ovšem probíhají už v předvečer tohoto dne, tedy 5. prosince, kdy chodí Mikuláš v doprovodu čerta a anděla. Svátek se v tomto období slaví už po staletí a nejinak tomu bude v případě letošního roku. Mikuláš 2021 v tomto ohledu proběhne beze změny.

Tip! Prosinec je také čas, kdy už většina z nás peče cukroví. K tomuto sladkému období se vám budou hodit:

* Kdy péct cukroví na Vánoce? Rozvrh vánočního pečení
* Netradiční vánoční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska

Mikuláš

Co říká Mikuláš?

Každá ze tří postav objevujících se tradičně v tento den má svůj pevně daný úkol. Čert má děti odradit od zlobení. Anděl je hodným a mírným asistentem Mikuláše. Sám svatý Mikuláš je samozřejmě postavou nejdůležitější. Je klidný a přemýšlivý. Nemá za úkol děti strašit, k tomu je tu čert.

Vyptává, zda byly děti hodné a údaje ověřuje s čertem nebo andělem v knize hříchů. Pak Mikuláš požádá děti o básničku nebo písničku a samozřejmě nezapomene na pochvalu za to, že se děti na tento den svědomitě připravily. Nakonec předá malou odměnu a rozloučí se. Nezapomene také slíbit, že se jistě příští rok vrátí.

vánoční čokolády

Proč chodí Mikuláš?

Svatý Mikuláš je historická postava. Narodil se okolo roku 280 v Pataře a zemřel v polovině 4. století. Jeho ostatky jsou umístěny ve městě Bari na jihu Itálie. Mikuláš žil a působil v Myře. Známý je díky své štědrosti k chudým, nemocným a potřebným a také pro obhajobu nespravedlivě obviněných.

Tradice nošení dárků Mikulášem vznikla v 10. století během biskupských her jako reakce na štědrost a dobrosrdečnost tohoto muže. Na území České republiky se tento zvyk výrazně rozšířil ve 14. století. Dnes děti dostávají nejčastěji sladkosti, v minulosti to bylo především sušené ovoce.

Tip! Všechny dárky můžete pořídit chytře přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Chcete koupit parfém pro svou ženu, anebo hračku pro své dítko? Podívejte se například na Douglas.cz, kde naleznete nepřeberné množství parfémů. Pro nákup hraček zaskočte na web Bambule.cz.

adventní kalendář

Kam za Mikulášem v Praze?

Mikuláš 2021 se slaví na řadě místech v Praze. Zajímavý program si připravilo například BR divadlo ve Strašnicích. Tam si můžete užít čertovskou pohádku, andělské zpívání i mikulášskou nadílku od 17 hodin.

Už o den dříve představí svoji mikulášskou show Divadlo Mrak na Praze 12. Zde na vás čeká pekelná diskotéka, spousta soutěží a samozřejmě také dobře známá trojice čerta, anděla a Mikuláše. Akce začíná v 15 hodin.

Tip! Chcete letos vyrazit do ulic převlečeni za Mikuláše, čerta nebo anděla? Kostým si můžete buď půjčit, vyrobit nebo koupit. Potřeby k výrobě kostýmu, anebo už dokonce celý hotový kostým můžete za skvělou cenu pořídit na AliExpress.com.

krampus v čechách

Kam za průvody strašidelných čertů Krampus v Čechách?

Cinkání těžkých řetězů, huňaté kožichy, obří rohy a masky, ze kterých tuhne krev v žilách i dospělým, aneb průvod bytostí Krampuslauf. Každý rok se koná v různých zemích světa. Krampuse můžete potkat na různých místech i po České republice. Přinášíme vám pár tipů na ty nejzajímavější Krampus akce.

pNK5fqzqe7Q

1.) Krampus v Kaplicích

Snad nejznámější a největší setkání Krampusů, tedy pekelných stvoření z Alp, se každoročně koná v Kaplicích. Akce se většinou účastní okolo 700 Krampusů. Minulý rok bylo bohužel řadění pekelníků zrušeno kvůli pandemii a plány pro letošní rok také zatím nejsou jisté.

5MvSQyl27ro

2.) Krampus v Praze

Letos se na Staroměstské náměstí sejdou děsiví Krampusáci. Akce je již potvrzena. Krampusácké běsnění začne 5. prosince v 16.30 u restaurace pod věží.

ciXHvDhtcsU

3.) Krampus v Židlochovicích

Další z vyhlášených průvodů Krampusů se koná v Židlochovicích. Zde se schází každoročně něco kolem 120 masek. Pořadatelé zatím konání akce pro letošní rok nepotvrdili.

ILPBQAquVCo

4.) Krampus v Jihlavě

V Jihlavě už vědí, kdy město ožije průvodem Krampusů. Tady vás čeká přehlídka děsivých masek spojená s fire show. Zapište si do kalendáře datum 12. prosince. Akce začíná v 18 hodin v OC Březinky.

Letošní mikulášské akce stejně jako minulý rok, může ovlivnit vývoj koronavirové pandemie. Organizátoři upozorňují na to, že program se samozřejmě může změnit nebo být úplně zrušen. Proto radí rodičům, aby bedlivě sledovali situaci. Všichni ale doufají, že vše proběhne hladce a rodiče si společně s dětmi užijí nezapomenutelné oslavy svátku svatého Mikuláše.

Tip! Krampusáci jsou ale doma v rakouských Alpách. Pokud se za nima vypravíte až tam, nezapomeňte na cestovní pojištění. Pořídit si ho můžete pár kliky z pohodlí domova a dokonce se i připojistit na COVID-19.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den