Půjčky pro cizince: Velký přehled podmínek a možností

půjčky pro cizince

[obsahova-navigace]

I přesto, že získat půjčku pro cizince je o něco náročnější než získat půjčku pro české občany, je to možné. Půjčky pro cizince za určitých podmínek nabízí řada nebankovních i velkých bankovních společností, mezi které patří například Equa bank, Air Bank, MONETA Money Bank, Sberbank nebo Komerční banka. Za jakých podmínek je možné půjčku pro cizince získat a jaké doklady je třeba bance doložit? V tomto článku se dozvíte vše potřebné.

povolení k pobytu

Zásadní je povolení k pobytu

Velká část bank pro udělení půjčky pro cizince vyžaduje získané české občanství nebo trvalý pobyt. Pokud má cizinec české občanství, dosáhne na půjčku za stejných podmínek jako Češi. V některých případech je možné získat půjčku i s přechodným pobytem na území ČR, je však nutné počítat s tím, že je takováto žádost o úvěr spojena s velkým množstvím dokladů a dokumentů.

Ve většině případů také cizinec nedostane půjčku s delší dobou splatnosti, než po kterou má povolený pobyt na území České republiky. V případě cizinců, kteří nemají ani přechodný pobyt, je téměř nemožné půjčku získat.

EU

Podmínky se odvíjí od země původu

Podmínky jednotlivých bank se také liší podle toho, z jaké země cizinec pochází. Lepší podmínky pro získání půjčky mají občané ze států Evropské unie než osoby pocházející ze zemí mimo EU, které jsou posuzované přísněji. Totožné podmínky jako Češi u nás mají Slováci, půjčky pro Slováky ostatně patří k nejvíce žádaným půjčkám mezi půjčkami pro cizince.

Vzhledem k tomu, že v České republice pracuje více než 150 000 Ukrajinců, některé instituce nabízejí speciální půjčky i pro ně.

platba kartou

Za jakých podmínek je možné půjčku pro cizince získat?

Podmínky jednotlivých bankovních a nebankovních institucí se mohou mírně lišit. Společné je však to, že získání půjčky, ať už v podobě hypotéky, spotřebitelského úvěru nebo mikropůjčky, je podmíněno povolením k pobytu. Jen velmi těžko cizinec získá půjčku nejen bez povolení, ale také v případě, že má negativní záznamy v registrech, dluhy a exekuce. Při žádosti o půjčku je nejčastěji třeba doložit tyto dokumenty a doklady:

  • Povolení k pobytu
  • Dva doklady totožnosti
  • Pracovní smlouvu
  • Potvrzení o příjmech
  • Banky mohou také vyžadovat účet u české banky

Tip! Více o výhodných půjčkách na trhu získáte na našem chytrém online srovnávači. Stačí jen pár klinutí.

Porovnej nabídky

oběd s přáteli

Jak zvýšit šanci na schválení půjčky pro cizince?

I v případě, že má žadatel o půjčku nedostatečný příjem nebo bonitu, může půjčku za určitých podmínek získat. Jednou z možností je ručitel s českým občanstvím, který bance poskytne záruku, že bude žadatel úvěr řádně splácet. Půjčit si je možné také se zajištěním nemovitostí.

úroky a sankce

U které bankovní nebo nebankovní instituce si půjčit?

Jak už jsme v úvodu nastínili, půjčky pro cizince nabízí jak bankovní, tak i nebankovní společnosti. Většinou platí, že bankovní půjčky pro cizince jsou výhodnější, přináší nižší úrokové sazby i méně poplatků, banky však žadatele o úvěr posuzují přísněji.

Nebankovní společnosti si sice klienty tolik neprověřují, ale na druhou stranu u nich cizinci zaplatí více. Před sjednání půjčky je dobré projít si podmínky jednotlivých společností, nabídky můžete jednoduše srovnat pomocí srovnávače na internetu.

schůzka

Na co si dát pozor?

Vzhledem k jazykové bariéře a neznalosti českého prostředí mohou cizinci narazit i na nepoctivé společnosti, jejichž půjčky pro cizince jsou spojeny s vysokými poplatky a sankcemi. Proto je důležité vybírat jen z prověřených společností, které poskytují úvěry cizincům.

Půjčky pro cizince v České republice poskytují bankovní i nebankovní společnosti a jsou spojené s několika podmínkami. Tou zásadní je povolení k pobytu na území ČR. Cizinci také musí doložit řadu dokumentů a dokladů a nesmí mít záznam v rejstříku a dluhy a exekuce.

Mohlo by vás ještě zajímat… Místo půjčky můžete zkusit snížit své náklady a my vám poradíme jak na to: 

* Jak ušetřit za plyn v domácnosti?
* Jak ušetřit za energie?
* 8 jednoduchých tipů, jak ušetřit v domácnosti tisíce korun