Netradiční vánoční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska

netradiční cukroví

[obsahova-navigace]

Ptáte se, co patří k nejlepším věcem, co se vánočních svátků týče? Kromě společně stráveného času s rodinou je to jednoznačně také cukroví. Není nic příjemnějšího než posezení s rodinou u pohádky, teplého čaje (či kávy) a talíře s oblíbeným vánočním cukrovím. To je známé po celém světě, v každé zemi však mají v oblibě „to své“. Přidejte se k nám a využijte naší inspirace na netradiční vánoční cukroví.

Celý svět si během vánočních svátků pochutnává na výborném cukroví. V Americe jde o nejrůznější perníčky a sušenky, které se nechávají také Santovi; ve Finsku jsou to typické joulutorttu (sušenky ve tvaru větrníku plněné brusinkami nebo švestkami), v Rakousku třeba vanillekipferl (vanilkové sušenky ve tvaru půlměsíce – naše vanilkové rohlíčky). Ačkoliv se jedná pro nás o netradiční vánoční cukroví, neznamená to, že by nebylo dobré. Inspirujte se s námi a podívejte se, jak se mlsá o Vánocích ve světě.

Než se pustíte do pečení… zamyslete se nad cenou vánočního pečení, které vás může přijít na nemalé peníze. Doporučujeme nakupovat suroviny, zdobení a veškeré potřeby chytře přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashbacky do kuchyně teď najdete například na:

* Hospodynkam.cz – 10 % zpět z nákupu
* Bonami.cz – 3 % zpět z nákupu

vánoční puding

Velká Británie: Britský vánoční pudink

Říkáte si, že je pudink příliš obyčejný na to, aby se stal vánočním cukrovím? Ačkoliv se pro nás jedná o velmi netradiční vánoční cukroví, v Británii je vánoční pudink považován za skvělou vánoční pochoutku. Ten jejich se však nedělá pět minut jako u nás. Jeho přípravou strávíte zhruba hodinu a na jeho výrobu budete potřebovat velké množství surovin, jako jsou například rozinky, kandované ovoce, mletý zázvor, bandy nebo loupaná jablka.

Tip! Pokud vás zajímá Velká Británie a vše s ní spojené, oceníte i tyto články:

* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit
* Co navštívit v Londýně: 14 tipů na známá i neznámá místa

řecké vánoční cukroví

Řecko: Kourambiedes

Tradiční vánoční cukroví, se kterým se setkáte zejména v Řecku. Jde o velmi dobré a chutné vánoční cukroví, jehož příprava vám zabere zhruba tři čtvrtě hodiny. Kourambiedes se vyznačují tvarem zploštělé koule, na jejímž vrcholu se nachází jeden hřebíček, který dělá toto velmi aromatickým. Těsto se připravuje z loupaných mandlí, po dopečení se obaluje v moučkovém cukru. A tajemství výborné chuti? Lžička koňaku.

Tip! Užijte si vánoční pečení bez stresu, naplánujte si pečení tradičního i netradičního cukroví. Pomůže vám i náš článek: Kdy péct cukroví na Vánoce? Rozvrh vánočního pečení.

vánoční makronky

Francie: Vánoční makronky

Pokud hledáte netradiční vánoční cukroví, které bude zářit veselými barvami, vsaďte na francouzské makronky. Jde o malé mandlové laskonky, které mají nejrůznější barvy a jsou slepovány chuťově výbornou náplní. Chcete do svých Vánoc vnést barvičky? V tom případě si přichystejte všechny suroviny a hodinu svého času.

Tip! Pokud se rozhodnete Francii zažít na vlastní kůži, bude se vám pravděpodobně hodit jeden z našich průvodců:

* Nejlepší hory: Francie 2021/22
* Cestovatelský průvodce Paříží

německé vánoční cukroví

Německo: Vánoční Springerle

Vzhledem k tomu, že je Německo hned vedle nás, setkáme se zde s podobnými chutěmi jako u nás. I zde se můžete setkat s perníčky, vosími hnízdy nebo rohlíčky.

Mnohem netradičnější jsou však německé springerle. Jde o cukroví, v němž hraje hlavní roli anýz. Na přípravu tohoto cukroví si vymezte asi půl hodiny, na samotné pečení další polovinu hodiny. K výrobě budete potřebovat speciální vyřezávané formičky, při konzumaci se toto netradiční vánoční cukroví namáčí do kávy nebo čaje.

Německo vás baví! Kromě tradičního vánočního receptu jste si u nás na blogu oblíbili i další články o Německu:

* 10 pohádkových hradů a zámků v Německu
* 10 zábavních parků v Německu, ze kterých vám vylezou oči z důlku

finské čokoládové koule

Finsko: Vánoční čokoládové bonbony

Finskou klasikou jsou čokoládové bonbony. Žádný Fin si bez nich neumí svoje Vánoce představit. Jejich příprava vám bude trvat kolem 45 minut. Ve své podstatě se jedná o čokoládové kuličky s rozinkami, cukrem a ořechy. Vyrábí se z nich kuličky, které se následně nechají ztuhnout.

Věděli jste, že… si u nás na webu můžete kdykoliv stáhnout slevové kupóny na nákupy na desítkách různých eshopů?

Luciiny kočičky

Švédsko: Lussekatter

Lussekatter, jinými slovy také Luciiny kočičky, jsou typickým švédským cukrovím, které se peče zejména v období Vánoc. Svým tvarem vám mohou připomínat písmeno S. Jí se hlavně během adventu, zejména pak 13. 12. na svátek svaté Lucie. Hlavními ingrediencemi jsou tvaroh s rozinkami. Těsto se vyrábí z mouky, másla, mléka, vajec a droždí. Jak příprava, tak i pečení vám zaberou jen trochu času.

Tip! Před Vánoci si každoročně bere půjčku desetitisíce Čechů. Porovnejte si aktuální nabídky trhu před tím, než se pustíte do té své zde:

Porovnej půjčky

bejgli

Maďarsko: Vánoční závin Bejgli

Pro nás netradiční, ale v Maďarsku velmi oblíbené – to jsou Bejgli. Jedná se o tradiční zahraniční cukroví, které se plní vlašskými ořechy nebo máslem. Velmi často se však připravují obě tyto varianty. Každá kuchařka pak může recept doplnit o svoje vlastní receptury, které se často dědí z generace na generaci. Správně upečený závin je na povrchu křupavý, vnitřek vláčný a nadýchaný.

Maďarsko vás baví! Letos je jedním z nejčtenějších cestovatelských průvodců Co navštívit v Budapešti: 12 tipů na místa, která si rozhodně nenechte ujít.

Brigadeiro

Brazílie: Čokoládové kuličky Brigadeiros

Jedná se o populární vánoční pochoutku zejména v Brazílii. Jsou to lahodné, sladké malé čokoládové kuličky, které jsou navíc obaleny v čokoládovém sypání. Tyto čokoládové kuličky jsou nejen lahodné, ale navíc rychle připravené, proto je můžete využít také jako sladkou tečku po obědě či večeři.

kokosky

Jižní Amerika: Kokosky

Jsou symbolem Vánoc v Jižní Americe, ale i Karibiku. Jsou vyráběny z lahodného kokosu a čokolády, kdy si původní název „Besitos De Coco“ můžete přeložit doslova jako kokosové polibky. Je jen na vás, zda použijete kokos bez cukru nebo s ním.

americké vánoční sušenky

USA: Vánoční sušenky a perníčky

Perníčky patří mezi oblíbené pochutiny po celé Evropě. Dostaly se sem pravděpodobně v roce 992 před naším letopočtem, kdy je sem přinesl mnich jménem Gregory z Nicopolis. Osadníci z Evropy později perníčky přivedli do Ameriky, kde se staly velkým hitem. Současně si zde oblíbili i nejrůznější „cookies “ – sušenky, které děti nechávají na stole se sklenicí mléka pro Santu.

vánoční cukroví z Irska

Irsko: Křehký chlebík

Jde o sušenku ve tvaru chlebíku, která je velmi populární nejen v Irsku, ale také ve Skotsku a Británii. Konzumuje se zejména na Silvestra. Tyto sušenky jsou máslové a lahodné. Ideální k šálku čaje, který si vychutnáte se svojí rodinou či přáteli.

Jak můžete vidět, existuje spousta receptů na vánoční cukroví, které se peče ve světě. Některé je velmi podobné tomu, s nímž se setkáváme i u nás v Česku. Pokud máte dost vanilkových rohlíčků a chcete si letos také trochu zaexperimentovat a vyzkoušet něco nového, věříme, že jste se inspirovali. Co budete letos péct vy? Klasiku, nebo vsadíte na netradiční vánoční cukroví?

Před Vánoci by se vám ještě mohlo hodit… 

* Rozumná půjčka? Využijte předvánoční akce bank
* Vánoční dárky pro ženy
* 15 tipů na vánoční dárky pro muže