Bulharsko: lyžování v zahraničí, které vás překvapí nejen skvělou cenou

Bulharsko

[obsahova-navigace]

Možná jste už byli u bulharského moře. Tuto destinaci si ale jistě užijete i v zimě, mají tu totiž bezesporu jedny z nejkrásnějších pohoří v Evropě. Nejvyšší hory tu dosahují výšky téměř 3000 metrů nad mořem. Bulharsko, lyžování snů za zlomek ceny alpských středisek. Možná už i vy teď uvažujete o tom, že letošní zimní dovolenou strávíte právě v této balkánské zemi. V tom případě se vám budou hodit informace z našeho článku. Najdete v něm vše, co potřebujete k tomu, aby jste si zimní dovolenou v Bulharsku užili na maximum.

sjezdovka

Jaké jsou bulharské hory?

Bulharská pohoří nabízejí nádherné hory, dechberoucí zákoutí s ledovcovými jezírky, jeskyněmi, hlubokými lesy a kouzelnými údolími. Nejvyšší pohoří této země, ale i celého Balkánu je Rila. V těsném závěsu je pak Pirin, který se pyšní titulem bulharské pohoří s nejvyšším počtem slunečných dní v roce. Najdete ho také na seznamu UNESCO jako světové kulturní a přírodní dědictví.

Název vrcholu Název pohoří Nadmořská výška v metrech
Musala Rila 2925
Vichren Pirin 2914
Kutelo Pirin 2908
Malka Musala Rila 2902
Banski Suhodol Pirin 2884

Tip! Při cestování v době covidové pandemie je dobré cestovní pojištění nezbytností. Pojistěte se s námi na cestu do Bulharska i vy.

Porovnej cestovní pojištění

Bulharsko lyžaři

Bulharsko – lyžování a jiné zimní radovánky

Bulharsko si čeští turisté nejvíce spojovali se zájezdy k moři, ale to se mění. Tuto krásnou zemi pokrývají ze 60 % hory a proto je tu oprávněný výrok, který se v posledních letech traduje, že si v Bulharsku lze dopřát „skoro alpské“ lyžování za „slovenské“ ceny.

Tip! Když už zmiňujeme ceny, tak bulharskou měnou je bulharský lev (BGL) a dělí se na 100 stotinek. Hodnoty bankovek jsou 1, 2, 5, 10 a 50, mince jsou v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50.

Kurzovní kalkulačka gx1GnIEX-TU

1.) Borovec

Jde o jedno z největších a nejznámějších lyžařských středisek v Bulharsku, které je zároveň geograficky nejblíže k České republice i k bulharskému hlavnímu městu Sofie s letištěm. Rozkládá se na severním svahu pohoří Rila a jeho vysoká nadmořská poloha je zárukou kvalitní sněhové pokrývky od prosince až do dubna. V Borovci najdete 58 km špičkových sjezdovek, dokonalé běžecké tratě a skvělé zázemí pro freeride.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 160 Kč.
DLWBTtMlG90

2.) Bansko

Špička mezi bulharskými středisky leží v pohoří Pirin. Právem drží ocenění nejlepšího skiresortu Bulharska. Těšit se můžete na 75 km perfektně udržovaných sjezdovek, Fun Park pro snowboardisty, bezchybné tratě pro běžkaře a samozřejmě atraktivní prostředí pro freeride. Pokud chcete poznat Bulharsko, lyžování v Bansku je to pravé pro vás.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 421 Kč.
63PDLHNEfsU

3.) Pamporovo

Láká vás Bulharsko, lyžování a snowboard? Hledáte místo vhodné spíše pro rodiny? Vyzkoušejte Pamporovo. Lyžařská sezóna trvá od prosince do konce března. Čeká na vás 37 km sjezdovek. K dispozici je tu i snowpark s boxy, raily a také U-rampou. Pokud budete mít štěstí, můžete tu zastihnout i některý z domácích lyžařských profesionálních týmů při tréninku.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 936 Kč.

letiště zima

Jaká je nejlepší doprava do bulharských hor?

Nejrychlejší cesta do Bulharska je samozřejmě letecky. V tom případě vás ovšem čeká ještě transport z letiště, který zabere poměrně dost času. Mnoho cestovních kanceláří proto organizuje autobusové zájezdy. Dopraví vás pohodlně až k vašemu hotelu.

Z Čech vám bude cesta do Bulharska trvat něco málo přes 13 hodin, z Moravy pak okolo 12 hodin. Pokud preferujete větší svobodu, ani cesta autem není problém. Navíc si můžete vše sbalit s sebou a odpadá vám tak půjčování vybavení na místě.

  • Praha – Sofie autem: 1284 km, 13 hodin
  • Praha – Sofie autobusem: 19 hodin
  • Praha – Sofie vlakem: 20 hodin
  • Praha – Sofie letadlem: 2 hodiny

Bulharsko

Co dělat mimo sjezdovky?

Kromě úžasného lyžování láká Bulharsko také na procházky historickými městečky a vesnicemi nebo objevování bohatého folklóru. Tato balkánská země není jen o Šopském salátu. Nenechte si proto ujít některou z ochutnávek místní kuchyně ve zdejších početných vinárnách a restauracích.

Je více než jasné, že Bulharsko může konkurovat tolik oblíbeným horám ve Francii, Rakousku nebo Švýcarsku. Pokud jste se i vy rozhodli, že letos v zimě chcete objevit krásy místních hor, jistě svého rozhodnutí nebudete litovat. Tato země vás okouzlí.

Ještě by vás mohly zajímat… naše další zimní tipy pro aktivní cestovatele:

* 11 x nejlepší snowpark v Čechách a na Slovensku
* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska
* Nejlepší hory: Francie 2021/22