Co se považuje za skrytou vadu u auta?

porucha vozidla

[obsahova-navigace]

Odpověď na otázku, co se považuje za skrytou vadu u auta není vůbec jednoduchá. Více světla do problematiky vnesl nový občanský zákoník, který jasně stanovuje práva na straně jak prodávajícího, tak i kupujícího. I přesto je ale stále nákup ojetého automobilu a prokazování vad problematické a dochází k mnohaletým sporům, které se řeší soudně. Zásadní je správně sepsaná kupní smlouva na ojetý automobil.

smlouva

Skrytá vada v zákoně

Na definici se musíme podívat do nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.). Podle něj se předpokládá, že pokud si kupující mohl věc před samotnou koupí prohlédnout, neodpovídá prodávající za vady, které byly v době prodeje zjevné. Stejně tak za vadu neodpovídá prodávající, pokud je možné ji zjistit z veřejného seznamu.

Ani jedno však neplatí, pokud prodávající kupujícího výslovně ujistil, že věc takovou vadu nemá, nebo že je zcela bez vad.

Věděli jste, že v § 2161 článku “Jakost při převzetí” je uvedeno: “Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.”

kontrola vozidla v servisu

Co se považuje za skrytou vadu u auta?

Za skrytou vadu se u automobilu považuje taková, o které prodávající neinformoval kupujícího a ten ji nemohl běžnými způsoby odhalit, nebo ji nebylo možné zjistit zkušební jízdou. Co se považuje za skrytou vadu u auta? Je to taková vada, která se projeví až po nějakém čase používání vozu.

V případě nákupu u autobazaru je záruční doba dvouletá. Pokud jde o reklamaci ještě do šesti měsíců, je povinnost prokázat, že auto v době prodeje tuto vadu nemělo, na straně prodávajícího. Po šesti měsících už má prokazovací povinnost kupující.

U koupě od fyzické osoby je možné skrytou vadu reklamovat do šesti měsíců od koupě. Objeví-li se skrytá vada, má se za to, že byl vůz vadný už při převzetí. Po tuto dobu má povinnost prokázat skryté vady kupující. Zajímá vás, kdy je nejvyšší čas prodat vaše auto?

Tip! Jaké skryté vady jsou nejčastější? Jde např. o vadné turbo, problém palivového čerpadla, únik chladící kapaliny, oleje, poškozené rozvody.

servis roční

Co se naopak za skrytou vadu u auta nepovažuje?

Není tak jednoduché říct, co se považuje za skrytou vadu u auta. Ne každá vada, která se totiž objeví do půl roku od koupě, je považována za skrytou. Prodávající neručí za vady, které vznikly dalším opotřebením a neručí ani za vady, které odpovídají míře opotřebení nebo používání auta.

Tip! Problémy se skrytými vadami nejsou jen otázkou koupě ojetého automobilu, ale často na ně narazíte i u koupě a prodeje nemovitostí.

právník

Jak postupovat po zjištění skryté vady?

Vozidlo musí zůstat ve stavu, v jakém se u něj vada projevila, což může znamenat, že bude na týdny i měsíce nepojízdné. Pokud ho dáte do opravy, už nebude možné reklamovat ho pro skryté vady.

Nejprve je třeba písemně uplatnit reklamaci u prodávajícího. Je-li prodávající podnikatel (tedy např. autobazar), sepíše s kupujícím reklamační protokol. Jedna kopie zůstane prodávajícímu a jedna kopie připadne kupujícímu. Od jeho sepsání běží třicetidenní lhůta pro vyřízení reklamace.

Pokud prodávající s reklamací souhlasí, je třeba písemně dohodnout, jaký bude způsob nápravy, což může znamenat:

  • opravu,
  • slevu z ceny,
  • odstoupení od smlouvy.

Pokud prodávající reklamaci zamítne, ale kupující na ní stále trvá, je možné nechat zpracovat znalecký posudek a pokračovat v reklamaci. Pokud ani to nepřesvědčí prodávajícího, je možné předat věc k soudu. Hledáte tip, kde koupit u nás nebo v Německu ojeté auto?

Prodávající se ne vždy staví k reklamaci čelem. Nerad vrací peníze, nebo je ochoten přistoupit na opravu vozu. Není ale výjimkou, že reklamace končí několikaletými soudními spory. Může být opravdu oříšek rozlousknout, co se považuje za skrytou vadu u auta.

Tip! Stejně jako na skryté vady, dávejte si pozor i na povinné ručení. Pokud ho nemáte, hrozí vám vysoká pokuta. Stačí pouze pár kliků a uvidíte to nejlepší řešení právě pro vás a váš vůz.

Porovnej povinná ručení