Auta s nejnižší spotřebou na světě: Velký přehled 2022

benzinka

[obsahova-navigace]

Kdo šetří, má za tři. Na známém přísloví je jistě něco pravdy. Protože se nenajde téměř nikdo, kdo by nechtěl ušetřit – minimálně na spotřebě svého automobilu, který většina z nás používá téměř denně. Pokud i vás zajímá, s jakým automobilem nešlápnete vedle a právě plánujete nákup nového čtyřkolého miláčka, podívejte se na náš článek. Přinášíme vám velký přehled pro auta s nejnižší spotřebou na světě v roce 2022.

autosalon

Benzín, nafta, ale i elektřina – možností je mnoho

Každý z nás je jiný, a i to byl důvod toho, proč jsme se podívali na zoubek spotřebě hned několika typům automobilů. Jako první těm, které jezdí na benzín či naftu, hned v řadě čekají hybridy a stále oblíbenější elektromobily, jež patří mezi auta s nejnižší spotřebou na světě v roce 2022.

Tip! Před nákupem vozidla musí majitel řešit hned několik skutečností. A to nejen výběr samotného automobilu (jeho značku, typ, prodejce), ale také povinné ručení, havarijní pojištění a mnoho dalších libůstek.

Před tím, než se rozhodnete pro jednu konkrétní pojišťovnu doporučujeme vyzkoušet kalkulačku povinného ručení, která vám porovná aktuální nabídky trhu a ušetří v průměru 2100 Kč ročně.

Kalkulačka povinného ručení

Citroën

Auta s nejnižší spotřebou: nafta a benzin

Každý, kdo už má za sebou koupi automobilu, ví, že se k němu údaje o spotřebě paliva dostanou přímo od výrobce. Bohužel se velmi často stává, že tato čísla nesouhlasí s realitou. Při stanovení spotřeby automobilu výrobcem dochází k tomu, že si výrobci chtějí k nižší spotřebě dopomoci způsoby, které v běžném provozu nefungují. A vy pak docházíte na to, že váš automobil není tak úsporný, jak jste si mysleli.

Mohou za to laboratorní testy, při nichž dochází k nejrůznější dopomoci, například ve formě snížení tření nastavením úhlu kola, případně brzdových destiček. My vám však vlijeme do žil trochu optimismu. Která auta mají opravdu nízkou spotřebu?

Model vozu Spotřeba na 100 km
Škoda Fabia 1.2 TDI 3,4 l
Citroën C4 Cactus 1.6 BlueHDi 3,4 l
Seat Ibiza 1.2 TDI 3,4 l
Renault Megane Grandtour 1.5 dCi 3,5 l
Renault Clio 1,5 dCi 3,6 l
BMW 320d EfficientDynamics Edition 4,1 l
Mini Clubman D 4,1 l
Škoda Citigo 1,0 MPI 4,4 l
Seat Mii 1,0 4,5 l
Ford Fiesta 1,6 TDCi 4,5 l
Mitsubishi Space Star 4,6 l
Opel Astra Tourer 1.3 CDTi 4,8 l
Opel Meriva 1.3 CDTI 5,0 l
Mercedes-Benz A 180 CDI BlueEfficiency 5,2 l
VW Passat 2,0 TDI 5,2 l

Tip! Přemýšlíte o koupi nového vozu a chtěli byste si na něj půjčit? V našem porovnávači půjček snadno zjistíte, kde vám poskytnou nejvýhodnější podmínky:

Najděte nejvýhodnější půjčku

hybrid

Auta s nejnižší spotřebou na světě v roce 2022: Hybridy

Hybridy ve svých nejrůznějších podobách se stávají stále více a více oblíbenou alternativou klasických automobilů jezdících na naftu či benzin. Pokud chcete při svém cestování ulevit životnímu prostředí a ušetřit na spotřebě, je pro vás hybrid ideální.

Kombinuje elektromotor s klasickým spalovacím, kdy ten spalovací může sloužit klidně jen k dobíjení elektromotoru. Ale také jsou zde vozidla, u nichž se mohou na provozu automobilu podílet oba. A která auta s nejnižší spotřebou na světě v roce 2022 sem patří?

Model vozu Kombinovaná spotřeba na 100 km
Volvo XC90 T8 Twin Engine 2,5 l
Toyota Prius Plug-in Hybrid 2,7 l
Opel Grandland X Hybrid4 Elegance 2,9 l
Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid 1.6 GDI 3,5 l
Toyota Corolla Hybrid 3,7 l
Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 4,3 l
Toyota Yaris 1.5 Hybrid 4,4 l
Toyota Camry 2.5 Hybrid 5,0 l
Kia Niro 1.6 GDI HEV Hybrid 5,2 l
Kia Optima SW PHEV Hybrid 6,0 l

mini cooper

Auta s nejnižší spotřebou na světě v roce 2022: Elektromobily

Elektromobily nejsou oblíbené jen pro svoji schopnost okamžitě nabídnout řidiči plný výkon, rychlou akceleraci a možnost rekuperace, ale také pro svoji nízkou spotřebu. Nemluvě o tom, že v případě, kdy máte dům osázen solárními panely, vás dobíjení vozidla vyjde téměř zadarmo. To stejné platí také v případech, kdy máte možnost elektromobil dobíjet v práci, nebo z SVJ elektřiny v garáži.

Jednoduše řečeno jste to právě vy, kdo můžete konečnou cenu za jízdu ovlivnit. Nemluvě o tom, že elektrovozidla mají nižší cenu POV. A které elektromobily váš překvapí svojí spotřebou?

Model vozu Spotřeba na 100 km
Mini Cooper SE 12,8 kWh
BMW i3 94 Ah 13,1 kWh
Hyundai Ioniq Electric 88 kW 13,2 kWh
Smart EQ ForTwo Cabrio 14,0 kWh
VW e-Golf 14,5 kWh
Hyundai Kona Electric 14,7 kWh
Škoda Citigo-e iV 15,0 kWh

Pro výpočet ceny za 100 ujetých km je třeba vynásobit aktuální cenu elektřiny kWh, které potřebujete na dobití automobilu.

Tip! Cenu elektřiny si můžete snížit i změnou dodavatele. Podívejte se, kdo dodává nejlevnější elektřinu právě ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

Jak vidíte, jezdit lze i s opravdu nízkou spotřebou. V případě, že nehledáte automobil na chlubení, kdy se budete po dálnici prohánět rychleji, než je zdrávo, ale hledáte spolehlivé vozidlo do každodenního provozu, jsou automobily z našeho seznamu tím, co by mohlo vaše potřeby uspokojit.