Jízda bez SPZ: Jaké pokuty na vás číhají?

jízda ve městě

[obsahova-navigace]

Představte si, že vám značku někdo z auta ukradl, nebo vám pravděpodobně za jízdy upadla. Jízda bez SPZ není pro řidiče ani posádku nijak riskantní, proto si něčeho takového nemusíme nějakou dobu ani všimnout. Pokud vaši značku někdo použije na zakrytí vlastní značky, natankuje si na benzince a bez zaplacení ujede, bude policie podle čísla hledat ale právě vás. Registrační značka je jednoznačná identifikace. Co o jízdě bez SPZ říká zákon?

ztráta SPZ za jízdy

Jízda bez SPZ

Statistiky Ministerstva dopravy uvádí, že se ročně poztrácí téměř 40 tisíc registračních značek. Vozidlo nesmí vyjet do provozu bez registrační značky. V tomto směru je situace naprosto jasně daná. Ve chvíli, kdy zjistíte, že značku na autě nemáte, nesmíte vyjet. Netoleruje se ani jízda bez jedné SPZ. Před samotnou jízdou byste si měli auto projít a zkontrolovat, že je vše v pořádku. A nejde samozřejmě jen o registrační značku, ale např. i kontrolu blinkrů a světel.

Tip! Nelíbí se vám vaše stávající SPZ? Můžete si ji nechat vyměnit. Podívejte se, jak na to.

ztráta SPZ

Chybějící SPZ – co dělat

Pokud před vyjetím zjistíte, že vám chybí SPZ, nesmíte s vozidlem vyjet. Jízda bez přední spz je stejně zakázaná jako jízda bez zadní spz. Ztrátu nebo odcizení je potřeba co nejdříve nahlásit na Policii České republiky. Oznámení městské policii není dostačující. Pokud bude ztráta značky nahlášena na Policii ČR, vyhnete se problémům s případným zneužitím značky.

Jsou i situace, kdy značka upadne za jízdy. To se ovšem hůře dokazuje. Je na vás, abyste dokázali, že jste automobil před jízdou zkontrolovali a v té době značky mělo. Předpokládá se potom, že už nemůžete za to, že vám značka za jízdy upadla.

Pokud řidič za jízdy zjistí, že mu značka chybí, nesmí v jízdě pokračovat. Může se stát, že chybějící značky si všimnete někde daleko od domova třeba na parkovišti. Ani v takovou chvíli, nikam s autem nesmíte. Musíte informovat policii, auto nechat odtáhnout a vaši vlastní dopravu si zajistit sami.

policie

Jízda bez SPZ – pokuta

Přestupek “jízda bez SPZ” se neřeší na místě, policisté za tento přestupek nedává blokovou pokutu, tedy pokutu na místě. Nejsou připisovány ani žádné body. Přestupek se vždy řeší v rámci správního řízení. Pokuty a sankce se řídí paragrafem § 125c / 1a) Zákona o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb.

Za přestupek jízda bez SPZ a jízda bez platné SPZ a jízda s cizí SPZ hrozí ve správním řízení pokuta ve výši 5 000 – 10 000 Kč. Je možné udělit i zákaz řízení motorových vozidel v délce 6 měsíců až 1 rok.

Povolená není ani jízda na motorce bez spz, ani jízda s vlekem bez SPZ. Jde o stejný problém jako u automobilů. Podle SPZ zjistíte při nehodě i pojištění.

škoda

Pořízení nové značky

Pokud přijdete o značku na přání, duplikát vám úrad nevystaví. Původního textu už se nedočkáte. Pokud budete chtít novou značku na přání, budete si muset připravit částku 5 000 korun za jednu tabulku. Značky na přání si ale můžete u některých pojišťoven pojistit.

U standardních registračních značek vám magistrát nebo obecní úřad s rozšířenou působností vystaví kopii, pokud máte původní značku jen poškozenou. Pokud jste jednu ze značek nenávratně ztratili, vystaví vám značky s novým číslem. Vždy ale musíte ztrátu nahlásit na policii.

Tip! Nezapomeňte nahlásit nové číslo registračních značek pojišťovně a nechte si vystavit novou zelenou kartu.

V každém případě je potřeba počítat se správním poplatkem 50 Kč za vystavování nových či duplicitních značek. Ceny SPZ jsou následující:

Duplikát registrační značky 600 Kč / tabulka
Registrační značka s novým číslem 400 Kč / dvě tabulky
Nová značka u vozidla s jednou RZ 200 Kč / tabulka
Správní poplatek 50 Kč
Značka na přání 5 000 Kč / tabulka

Jízda bez SPZ neohrožuje přímo ostatní účastníky provozu, ani vás. Striktní zákaz je však logický z důvodu rizika záměrného překračování rychlosti a závodů ve městech, kde to může být opravdu nebezpečné. Stejně tak jde i o vaši ochranu např. před tankováním s vaší ukradenou značkou. Proto si auto před jízdou kontrolujte a šťastnou cestu!

Tip! Nejlevnější povinné ručení získáte porovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pár údajů o vašem voze:

Porovnej povinná ručení