Kolik stojí pohřeb a jednotlivé položky s ním spojené?

pohřeb

[obsahova-navigace]

Úmrtí blízkého člověka je pro pozůstalé pochopitelně emočně vypjatou situací, i přes náročné období je však třeba zařídit několik důležitých věcí. V tomto článku zjistíte, jaké úřady a instituce je třeba kontaktovat a najdete také odpověď na otázku, kolik stojí pohřeb. Zjistíte, za jakých podmínek máte právo na takzvané pohřebné, co má největší vliv na výslednou cenu pohřbu a jaké jsou ceny jednotlivých položek, které jsou spojeny s pohřbem.

hřbitov

Co udělat po smrti blízkého člověka?

Pokud vám zemře někdo blízký doma, je třeba kontaktovat lékaře, aby k vám domů dojel a konstatoval úmrtí. Zavolat můžete buďto praktického lékaře zesnulého, nebo záchrannou službu. Lékař vystaví ohledací list, který zašle na matriku. Lékař od vás bude potřebovat občanský průkaz zemřelého, kartičku pojištěnce, rodný a oddací list a lékařské zprávy a výsledky vyšetření.

Následně kontaktujte vámi zvolenou pohřební službu, kterou je možné kontaktovat i v noci. Pracovníci pohřební služby zajistí odvoz těla. V případě, že váš blízký zemře ve zdravotnickém zařízení, pohřební službu kontaktuje personál. Vy však máte právo si pro pohřeb následně zvolit jinou pohřební službu.

Stručný postup:

  • kontaktovat lékaře
  • lékaři předat všechny doklady
  • lékař vystaví ohledací list
  • ohledací list odeslat na matriku
  • kontaktovat pohřební službu

Lékaři předáme:

  • kartičku pojištěnce
  • občanský průkaz
  • rodný list
  • oddací list
  • lékařské zprávy
  • výsledky vyšetření

pohřeb

Co zařídit na úřadech?

Po úmrtí blízkého člověka musíte na matrice obecního úřadu nahlásit úmrtí člena rodiny, případně to za vás může po domluvě udělat pohřební ústav. Matrika po vás bude požadovat občanský průkaz a kopii rodného a oddacího listu zesnulého a poté vystaví úmrtní list. Ve chvíli, kdy obdržíte z matriky úmrtní list, můžete zařizovat veškeré změny a žádosti, například převod smlouvy o odběru plynu, elektřiny a převod smlouvy o dodávce vody. Převod majetku se provádí až po skončení dědického řízení.

pohřeb

Kolik stojí pohřeb?

Cena pohřbu se odvíjí od toho, zda se rozhodnete pro pohřeb se zpopelněním, nebo pro pohřeb s uložením do hrobu nebo hrobky. Nejlevnější variantou pohřbu je pohřeb se zpopelněním, jehož cena může být i nižší než 20 000 Kč, pohřeb s obřadem a s uložením do hrobu může přijít i na desítky tisíc korun.

Velký vliv na výslednou cenu má výběr pohřební služby a cenu ovlivňuje také region, ve kterém zařizujete pohřeb, a také vzdálenost převozu a doba uložení zesnulého, výběr rakve, výběr květinové výzdoby a úprava zesnulého a jeho uložení do rakve.

Tip! Je velice těžké když ztratíte někoho blízkého. Chápeme jak těžká situace to je sama o sobě, navíc pokud vám chybí finance. Proto doporučujeme porovnat půjčky, díky pár klikům uvidíte seznam těch nejvýhodnějších.
Porovnej půjčky

rakev

Nejlevnější a nejdražší typ rozloučení s blízkou osobou

Jak už jsme nastínili výše, nejlevnější možnou variantou, jak pohřeb zařídit, je zpopelnění bez obřadu, v tomto případě se může částka pohybovat pod 20 000 Kč, i s obřadem se však může částka pohybovat okolo 15 000 Kč, některé pohřební služby totiž nabízejí ekonomické formy obřadního rozloučení, při kterém se používá látková květinová výzdoba, jež se používá opakovaně.

Nejdražším typem pohřbu je pohřeb do země, který vyžaduje dražší a kvalitnější rakev, jejíž cena se může v případě luxusních rakví pohybovat i okolo 90 000 Kč. Pohřeb do země je navíc spojený i s nezanedbatelnými částkami za výkop hrobu, pronájem hrobového místa, náhrobkem a podobně.

Tip! Pokud budete mít životní pojištění, můžete své blízké ušetřit starostem s náklady za pohřeb i ostatních výdajů.
Porovnej životní pojištění

Cena pohřbu

Cena pohřbu a jednotlivých položek

Cena pohřbu se tedy do značné míry odvíjí od toho, zda se rozhodnete pro pohřeb s obřadem, nebo bez něj a zda se bude jednat o kremaci, či o pohřeb do země. Připravili jsme si pro vás přehlednou tabulku, díky které získáte lepší představu o tom, kolik stojí pohřeb. Vzhledem k vysokým cenám pohřbů některé pohřební služby umožňují pohřeb na splátky nebo nabízejí půjčku na pohřeb.

Položka Cena
Smuteční rozloučení a uložení do hrobu Cca 25 000 až 60 000 Kč
Smuteční rozloučení a kremace Cca 15 000 až 40 000 Kč
Smuteční rozloučení bez kremace Cca 14 000 až 22 000 Kč
Cena rakve 3 000 až 90 000 Kč
Květinová výzdoba 1 000 až 6 000 Kč
Úprava zesnulého 1 000 až 2 000 Kč
Urna 1 500 až 4 000 Kč
Zpopelnění v krematoriu Zákonem daná pevná cena 3 800 Kč
Náhrobek 30 000 až 90 000 Kč
Pronájem hrobového místa Cca 700 Kč za rok
Pronájem urnového hrobu Cca 350 Kč za rok
Výkop hrobu Cca 13 000 Kč

hřbitov

Kdo má nárok na pohřebné?

Na pohřebné má nárok jednak osoba, která vypravila pohřeb nezaopatřenému dítěti a jednak osoba, která vypravila pohřeb rodiči nezaopatřeného dítěte, a sice za podmínky, že měla zemřelá osoba ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. Výše pohřebného činí 5 000 Kč a vyřizuje se na úřadech práce v místě bydliště žadatele.

Kolik stojí pohřeb? Obecně by se dalo říci, že se cena pohřbu pohybuje zhruba od 14 000 Kč až po několik desítek tisíc. Cenu nejvíce ovlivňuje to, zda se jedná o pohřeb s kremací, nebo pohřeb do země. Konkrétní požadavky na získání pohřebného včetně toho, co potřebujete předložit, kde se o příspěvek žádá a jaká je podoba žádosti, najdete v detailních informacích o příspěvku na pohřeb.