Kam na 1. máje 2022? Nápady, které vaši drahou polovičku nadchnou!

první máj

[obsahova-navigace]

Prodloužený víkend na začátku května každoročně spousta párů využívá k zahraničnímu či domácímu výletu. Letos sice oba svátky připadají na neděli, ale ani to nebrání beznadějným romantikům a vyhledavačům perfektních instagramových fotek pod rozkvetlými stromy. V zahraničí můžete objevit místa, která jste vždy toužili spojit s romantickým gestem a žádostí o ruku. Ovšem i v českém prostředí můžete oslavit první máj stylově a dopřát si s vaší partnerkou či partnerem nezapomenutelný zážitek. Kam na 1. máje zjistíte v následujících řádcích.

rozkvetlá třešeň

Proč se slaví první máj?

Přestože řada z nás má tento svátek spojený se socialismem, jeho vznik se datuje už mnohem dříve. V 19. století došlo k rozšíření dělnické vrstvy obyvatelstva a tím šly ruku v ruce požadavky na zlepšení pracovních podmínek. Napříč mnoha zeměmi světa se konaly manifestace za zlepšení pracovních podmínek. Poprvé se svátek slavil v roce 1898 ve Francii, načež jej převzaly mnohé další státy. U nás se poprvé slavil v roce 1890.

Z českého venkova je máj známý jako měsíc zamilovaných. Žena, která bude prvního máje políbena pod kvetoucím stromem, bude po celý následující rok svěží a zdravá. Měsíc květen je rovněž ve znamení stavění májky a jejího nočního hlídání před vetřelci z vedlejších vesnic, kteří by ji chtěli podříznout a uloupit.

Na prvního máje byste neměli zapomenout ani na Karla Hynka Máchu a jeho Máj:
„Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
Jezero hladké v křovích stinných
zvučelo temně tajný bol,
břeh je objímal kol a kol;
a slunce jasná světů jiných
bloudila blankytnými pásky,
planoucí tam co slzy lásky.“

první míj v praze

Kam na 1. máje v Česku?

Ruku na srdce – znáte dobře naši republiku? Spousta lidí jezdí několikrát ročně do ciziny, ale nikdy nebyli třeba v Olomouci, Českém Krumlově či dalších zajímavých destinacích. Teď máte šanci to napravit. Při objevování neznámého města budete mít stejný pocit cestovatelského nadšení jako v cizině, protože dané město pro vás bude úplně nové a neznámé.

Která města vám na prvního máje doporučíme? Asi tu můžeme být opravdu dlouho, pokud se budeme snažit popsat všechna krásná místa v Česku, která stojí za to navštívit. Proto jsme vybrali jen 3 místa, která podle nás, nesmí zůstat v tento romantický den bez povšimnutí.

qVxEtU-TyYE

1.) 1. máj v Olomouci

Nadšeni budete třeba z Olomouce, což je nádherné historické město s unikátní atmosférou. Při procházkách starobylými uličkami budete mít pocit, jako byste se vrátili o několik století zpět v čase. Na prvního máje si tu navíc užijete dnes již tradiční:

  • Májová slavnost, 10:00 – 19:00 hod., Korunní slavnůstka, Olomouc
uri5wC40nEk

2.) 1. máj v Českém Krumlově

Za návštěvu určitě stojí i Český Krumlov, který si nyní můžete užít bez šílených davů turistů. Spousta zábavy vás čeká 1. května na akcích:

  • Májový jarmark, 10:00 -18:00 hod., Náměstí svornosti, Český Krumlov
  • Májová neděle otevřených muzeí a galerií, 10:00 – 18:00 hod., Kláštery Český Krumlov, Zahrada Kouzelné bylinky, Regionální muzeum, Museum Fotoatelier Seidel, Muzeum Vltavínů, Muezum stavebních dějin a řemesel, Pohádkový dům
  • Májová komentovaná prohlídka města, 14:00 – 15:30 hod., Náměstí Svornosti 2, Český Krumlov
xWi4crUX9_k

3.) 1. máj v Praze

Ptáte se, kam na 1. máje v Praze? Ať už se v Praze rozhodnete jít na Petřín, do Divoké Šárky, objevit tajná zákoutí botanické zahrady, anebo vyrazíte na některou z mnoha akcí, rozhodně budete mile potěšeni:

  • Sousedská slavnost Františkovy lásky, 12:00 – 22:00 hod., Bio Oko, Praha 7
  • První pivní Máj, 11:00 – 20:00 hod., Břevnovský klášter, Praha 6
  • Májovka na Výstavišti, 13:00 – 18:00 hod., Výstaviště, Praha 7

Tip! Pro ubytování mimo vaši rodnou hroudu využijte naši slevu. Při rezervaci hotelu či penzionu klikněte na Booking.com a my vám vrátíme 4 % z nákupu zpět.

svatba v květnu

Kam na 1. máje v zahraničí?

Co stát, to nová kultura a jak by řeklo staré pořekadlo „Jiný kraj, jiný mrav“. Jistě vás tedy nepřekvapí, že se 1. máj všude slaví jinak. Níže vám přiblížíme 5 prvomájových tradic ze zahraničí, které vás možná inspirují k další cestě.

Tip! Před tím, než skočíte na letadlo, nezapomeňte také na správné cestovní pojištění. S námi ho uzavřete pár kliky snadno online a navíc se u něj můžete připojistit i například na COVID-19 nebo sportovní aktivity. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo zde:
Cestovní pojištění od 7 Kč / den

cKYHKIpiySk

1.) 1. máj v Německu

Říká se jí „májová čára“ a to je německá tradice, která spojuje spousty obyvatel této země. Pokud se jedno z pohlaví stydí oslovit svou tajnou lásku, namalují srdce, anebo napíšou své iniciály právě na tuto májovou čáru, kterou by měl mít každý před svým domem nakreslenou křídou. Maifest, tedy prvomájové oslavy si letos užijete například na akcích jako jsou:

  • Maifest 2022 – Traditionsfest am Marktplatz, 12:00 – 22:00 hod., Heiligenhafen, Německo
  • Mai-Fest, od 11:00 hod., Riedhausen, Německo
  • Springfest (menší Oktoberfest), Mnichov, Německo

Tip! Další průvodce po Německu najdete zde:
* 10 zábavních parků v Německu, ze kterých vám vylezou oči z důlku
* 10 pohádkových hradů v Německu, které milujete z Instagramu
* Velikonoce v Německu: Nejhezčí trhy, tradiční recepty a zajímavé zvyklosti

3h_uIxYQOb8

2.) 1. máj v Anglii

Součástí slavností prvomájového průvodu ve spojeném království je korunovace May Queen. Je to velice stálá tradice a zvolená dívka prezentuje vše dobré. Slavnost je zahájena tancem okolo májky. Pozor! Májové slavnosti, neboli May Day, se ovšem na některých místech Anglie nekonají 1. května. Podívejte se na některé z nejpopulárnějších zde:

  • Knutsford Royal May Day, od 12:00 hod., 7. května 2022, Knutsford, Velká Británie
  • Lymm May Queen, od 12:00 hod., 21. května 2022, Lymm, Velká Británie
  • Mini May Day, od 12:00 – 15:00 hod., 1. května 2022, Milton Keynes, Velká Británie

Tip! Kromě 1. máje jste si v Anglii oblíbili i tyto svátky:
* Valentýn v Anglii: 15 nejromantičtějších míst pro zamilované páry
* Velikonoce v Anglii: Jak a kde je nejlépe oslavit?
* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit

8qk6azj_Y78

3.) 1. máj v Srbsku

V Srbsku se slaví jako Prvomajski uranak a je hlavně oslavou jara. Srbové tento svátek slaví splynutím s přírodou, takže si sbalí stan a jedou s přáteli k táboráku oslavit tento krásný den. 

Tip! Na cestu do Srbska se vám budou ještě hodit: 
* Srbsko a jeho nejnavštěvovanější památky
* Cestovní pojištění do Srbska od 13 Kč/den

6hhvqw7v8Ks

4.) 1. máj ve Finsku

Hlavním tématem oslav na 1. května nepřipadá zamilovaným nýbrž studentům. V tento den tedy potkáte ve Finsku spousty studentů, kteří budou popíjet obdobu zdejší medoviny, nápoj sima a šumivé víno. 

wxyhpDww1eY

5.) 1. máj v Rumunsku

Na 1. máje se v Rumunsku podává jehněčí s ovčím masem a pelyňkové víno. Oslava začátku léta, které říkají Arminden má zajistit dobrou úrodu, krásné počasí a silné zdraví.

Tip! Před cestou do Rumunska ještě jistě oceníte:
* Rumunsko: Cestovatelský průvodce nejkrásnějšími destinacemi
* Cestovní pojištění do Rumunska se slevou až 50 %

první máj

Další skvělé prvomájové tipy

Zpátky do romantické minulosti

První máj můžete oslavit i na místě, které je pro váš vztah významné. Co třeba udělat si výlet na místo, kde jste si před lety dali první polibek? Pokud jste se seznámili už na vysoké škole, vydejte se do vašeho univerzitního města. Vzpomínky na to, jak se vaše pohledy poprvé střetly ve školní knihovně zaručeně vytvoří romantickou atmosféru.

Udělejte si piknik pod hvězdami

Co může být větší romantika, než si dát polibek při západu slunce pod rozkvetlým stromem, a poté rozbalit piknikovou deku a dopřát si večeři pod hvězdným nebem? Zvykli jsme si na to, že ve městech toho na nočním nebi moc neuvidíte, maximálně jen pár nejjasnějších hvězd. Obloha však může být mnohem různorodější, pokud vyrazíte mimo světelný smog. Mimo civilizaci můžete spatřit spoustu souhvězdí i Mléčnou dráhu.

Zjistěte si, kde v Česku můžete spatřit skutečně hvězdnatou oblohu. Existuje na to speciální mapa, která vám zobrazí úroveň světelného znečištění na celém českém území. Čím modřejší plocha, tím menší světelný smog a tím spíše se vám na daném místě podaří spatřit hvězdy.

Láska prochází žaludkem

Pokud se vám nechce cestovat mimo domov, udělejte si romantiku přímo ve vašem bytě. Namísto klasické české večeře si najděte recept na nějaký exotický pokrm, který si uvařte, nebo si jej objednejte formou donáškové služby. Uvidíte, že na první máj strávený nad indickým jídlem a francouzským vínem určitě nezapomenete. Doveďte romantiku k dokonalosti i tím, že si dáte na stůl vonné svíčky, nebo povečeříte při západu slunce na balkoně.

Ještě stále se ptáte, kam na 1. máje? Jsme si jisti, že ať vezmete svou drahou polovičku kamkoliv, bude to dokonalé. Užijte si tento krásný svátek s tradicí s lidmi, kteří vám jsou blízcí a udělejte si radost nějakou drobností. Například kulturním zážitkem, večeří či obyčejnou, ale krásnou večerní procházkou a polibkem pod rozkvetlou třešní.