Jaká je spotřeba lednice? A kolik za ni ročně zaplatíte v účtech za elektřinu?

lednička

[obsahova-navigace]

Ceny energií nám poskočily nahoru. Mnohé domácnosti tak řeší, jak snížit spotřebu energie, i jak identifikovat nejnáročnější spotřebiče. Pokud to jen trochu jde, řeší se výměna starých dosluhujících spotřebičů za nové úspornější. A někdy zkrátka starý spotřebič doslouží a je potřeba si rychle vybrat nový. A pokud možno dobrý. Jak se ale vyznat v nových energetických štítcích, které platí od roku 2021? Jaká je obvyklá spotřeba lednice a vyplatí se investovat do úsporného modelu?

Tip! Chcete vědět, kolik elektřiny spotřebuje vaše stará lednice? Pořiďte si měřič spotřeby elektrické energie.

energetický štítek lednička

Jak se vyznat v energetickém štítku na lednici?

V roce 2021 došlo ke změnění škálování energetické náročnosti spotřebičů, ale také k zpřísnění hodnotících podmínek. Výsledkem je přehlednější členění bez dodatečných plusek, které se vyskytovaly za písmenem A. Na štítku navíc přibyl QR kód, který zpřístupňuje další informace o spotřebiči. Zjistíte na něm také, jaká je roční spotřeba lednice, objem chladící i mrazící části, ale i hladinu hluku lednice (viz obrázek výše z webu Datart.cz).

Tip! Kvalitní chladničky můžete koupit i přes cashback a získat tak část peněz zpět. Cashbacky na ledničky teď najdete například na:
* LGshop.cz – až 5 % z nákupu zpět
* Klarstein.cz – 3 % z nákupu zpět

lednička v restauraci

Co je to klimatická třída?

Dalším zajímavým parametrem je klimatická třída lednice. V našich podmínkách se nejčastěji setkáte s lednicemi normální třídy, které zvládnou provoz v rozmezí 16 až 32 °C. Do některých náročnějších podmínek se ale mohou hodit lednice, které zvládnou bez poruch pracovat v chladnějším prostředí, nebo naopak vydrží i dlouhodobý provoz ve větším vedru. Pokud víte, že tyto extrémnější podmínky během provozu lednice budou, zajímejte se i o klimatickou třídu lednice.

americká lednička

Jak vybírat lednici?

Než začnete brouzdat e-shopy či běhat po obchodech s elektronikou, je dobré ujasnit si několik základních věcí. Pomohou vám vybrat správný typ lednice i její kapacitu. I toto má totiž vliv na to, jaká bude spotřeba lednice během roku.

  1. Ověřte si výši vašich úspor a podle toho zvolte energetickou třídu lednice. Pokud vás odchod staré lednice překvapil a úspory na novou nestačí, spočítejte si, na kolik by vás vyšla půjčka.
  2. Velikost a tedy i kapacitu lednice vybírejte podle počtu členů domácnosti. Vliv může mít i aktivní společenský život, kdy je pravidelně nutná větší kapacita na občerstvení hostů.
  3. Zvažte, jak moc jste zvyklí zamrazovat potraviny. Máte zahrádku a mrazíte vlastní ovoce? Míváte často domácí drůbež od příbuzných? Nebo vám bude stačit malý mrazák na nanuky a hranolky.
  4. Kam kupujete lednici? Jiná se hodí domů a jiná do kanceláře či na chatu.
  5. Využijete vychytané funkce lednice? A chcete si za ně připlatit? Některé mají speciální šuplíky pro optimální vlhkost či teplotu. Další umí vyrobit led či s vámi komunikovat pomocí Wi-Fi. Jiné lednice mají speciální okno pro rychlý náhled do lednice bez nutnosti jejího otevření. V rámci úspory jsou pak zejména užitečné lednice vybavené funkcí NoFrost, protože právě námraza je hlavním důvodem vyšší spotřeby elektrické energie u lednice. Uvádí se, že 1 cm námrazy může zvýšit spotřebu lednice až o 75 %.

Tip! Nejvýhodnější půjčku na lednici získáte porovnáním aktuálních nabídek trhu. Stačí zadat částku, kterou si chcete půjčit:
Najděte nejlepší půjčku

kuchyně

Spotřeba lednice a roční platby za energii různých modelů lednic

Připravili jsme pro vás přehled, který pomůže v základní orientaci na trhu a případné vyloučení některých zvažovaných modelů. Nutno podotknout, že jsme vždy vybírali lednice v cenovém středu dané kategorie. Průměrná cena elektřiny za kWh se pro tento rok zatím pohybuje okolo 7 Kč.

Typ lednice

Průměrná cena lednice

Průměrná roční spotřeba v KWh

Průměrná platba za energii za rok

Velká lednice bez mrazáku

15 – 25 000 Kč

115 kWh/rok

805 Kč

Malá lednice 

3 – 4 000 Kč

120 kWh/rok

840 Kč

Super levné vysoké lednice

5 – 6 000 Kč

250 kWh/rok

1 750 Kč

Klasika pro 4 člennou domácnost

12 – 15 000 Kč

180 kWh/rok

1 260 kč

Vysoce úsporná lednice s mrazákem

30 000 Kč

108 kWh/rok

756 Kč

Americká lednice levnější

20 – 30 000 Kč

400 kWh/rok

2 800 Kč

Americká lednice luxusní

40 – 60 000 Kč

410 kWh/rok

2 870 Kč

Většina z nás si stále častěji pokládá otázku, jak ušetřit za energie. Opatrný výběr spotřebičů a zvažování jejich spotřeby je dobrým začátkem. Pomůže ale i pravidelná kontrola cen energií na trhu a případná změna dodavatele. Často se tím dá ušetřit i několik tisícovek ročně.

Věděli jste, že… nejlevnějšího dodavatele elektřiny získáte porovnáním aktuálních cen ve vašem kraji? Stačí zadat pár údajů zde:
Porovnej dodavatele