Jaká je spotřeba tepelného čerpadla? Kolik vám ušetří oproti elektrickému a plynovému kotli?

tepelné čerpadlo

[obsahova-navigace]

Ceny energií od loňského roku skokově vzrostly. Naprostá většina domácností tak hledá způsoby, jak na energiích ušetřit. Pokud máte rodinný dům, patří k největším spotřebičům systém vytápění rodinného domu a případně ohřev vody. Tady je velký prostor pro změnu. Podívejme se, jak může tepelné čerpadlo změnit náklady na vytápění, jaká je spotřeba tepelného čerpadla i jak takový systém pro rodinný dům vybrat. Skvělým tipem, který celou investici do změny vytápění zlevní, jsou dotace. Pokud na ně dosáhnete, ušetříte velkou část nákladů.

tepelné čerpadlo

Spotřeba tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla patří beze sporu k nejúspornějším způsobům vytápění. Jeho výhody oceníte při takových výkyvech cen energií, jako dnes zažíváme, ale také v naprosto průměrných letech. Spotřeba tepelného čerpadla se totiž pohybuje hluboko pod ostatními zdroji vytápění. V opravdu mrazivých dnech je spotřeba tepelného čerpadla o výkonu 5 kW v dobře zatepleném rodinném domě asi 1 kW elektřiny za hodinu. A to musí jet na plný výkon. Princip úsporného vytápění je ale v udržování stále teploty, kdy čerpadlo nedosahuje maximálního výkonu.

Příklad výpočtu spotřeby za den při plném výkonu

  • Spotřeba tepelného čerpadla – 1 kW za hodinu provozu
  • Průměrná cena elektrické energie – 7 Kč za kWh
  • Za den tedy takové tepelné čerpadlo protopí maximálně 168 Kč

elektroměr

Úspora tepelného čerpadla proti elektrice a plynu

Odborníci uvádí, že úspora tepelného čerpadla oproti vytápění elektřinou či plynem činí asi 40 až 60 % energie. Podívejme se, jak to vypadá v celkových platbách za rok. Uvažujeme větší rodinný dům s obytnou plochou 150 až 200 m2, který je zatím vytápěn elektrokotlem.

Položka

Vytápění elektrokotlem

Tepelné čerpadlo

Spotřeba elektrické energie za rok

20 000 kWh

8 250 kWh

Průměrná cena elektrické energie

7 Kč/kWh

7 Kč/kWh

Náklady na elektrickou energii za rok

140 000 Kč

57 750 Kč

Úspora

 

85 250 Kč

Oproti plynovému kotli je úspora lehce nižší. Nicméně i na to je potřeba nahlížet optikou současné situace, kdy se ceny plynu hýbou směrem nahoru a razantní snížení cen se v dohledné době spíše nedá očekávat.

rodinný dům

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro rodinný dům?

Systém vytápění, který bude zahrnovat tepelné čerpadlo, by rozhodně měl být řešen komplexně. Je proto velice důležité přizvat k rozhodovacímu procesu odborníky. U nového rodinného domu pomohou navrhnout celý systém, u stávajícího domu doporučí úpravy, které sníží energetickou náročnost vytápění.

1.) Zvažte správné technologické řešení

Častým řešením je systém vzduch / voda, kde se počítá s radiátory. Ten je ale nevhodný do míst, kde jsou dlouho vysoké mrazy, třeba na hory. Velký pozemek zase umožňuje využití zemních kolektorů.

2.) Bez projektu ani ránu

Do žádných změn se nepouštějte, pokud nebudete mít zpracovaný odborný projekt celého řešení. Pomůže vychytat i drobnosti a systém nastavit maximálně efektivně.

3.) V jednoduchosti je krása

Pokud vymýšlíte systém pro nový rodinný dům, nenechte se zlákat příliš komplikovanými systémy. Ty mohou generovat vysoké náklady na pozdější údržbu.

4.) Vybírejte renomované dodavatele

Investice do tepelného čerpadla je nákladná. Zjistěte si reference na potenciálního dodavatele. Ptejte se na zkušenosti známých.

5.) Převzetí a nastavení v topné sezóně

Při převzetí systému si ihned vyzkoušejte ovládání regulace. Samotné vyregulování systému je možné až v topné sezóně, domluvte si návštěvu dodavatele už při přebírání.

Tip! Pořízení systému s tepelným čerpadlem je součást výstavby domu nebo jeho rekonstrukce a můžete si na něj vzít hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Nejvýhodnější hypotéku získáte porovnáním aktuálních nabídek trhu zde:
Porovnej hypotéky

kotlíková dotace

Dotace na pořízení tepelného čerpadla

I v roce 2022 můžete získat dotaci na tepelné čerpadlo ze dvou dotačních programů. Můžete si zažádat o tzv. kotlíkovou dotaci, která je pro nízkopříjmové domácnosti až 180 000 Kč. Pokud nesplňujete podmínky kotlíkové dotace, neměníte kotel na tuhá paliva za tepelné čerpadlo, můžete si zažádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Zde je podmínkou výměna starého elektrokotle za tepelné čerpadlo. Získat můžete až 75 000 Kč.

Doporučení odborníka: Při každé velké změně v domácnosti, tedy i při novém vytápění, nezapomeňte aktualizovat majetkové pojištění. Přečtěte si, proč se taková aktualizace vyplatí.

Co ještě můžeme dělat pro správné hospodaření s energiemi?

Klíčová je pravidelná kontrola dodavatelských cen a včasná změna dodavatele. S pomocí online kalkulačky vám taková kontrola cen elektrické energie na trhu zabere jen pár minut, ale ušetřit může tisíce ročně.

Tip! Kalkulačku energií s porovnáním cen jednotlivých dodavatelů nemusíte nikde složitě hledat. Zdarma ji můžete vyzkoušet zde:
Vyzkoušejte kalkulačku elektřiny