Studium v zahraničí: Velký přehled nejzajímavějších programů a škol

studium v zahraničí

[obsahova-navigace]

Benefity studia v zahraničí jsou velké. Kromě výše zmíněných je to nutnost spolehnout se sám na sebe. Osamostatnění od rodičovského dozoru zvedne dítěti zdravé sebevědomí. Plusem je i krásný záznam v životopise, který jednou může pomoci zabodovat u prvního zaměstnání. V současnosti běží různé programy v rámci, kterých mohou studenti vyjíždět do zahraničí. Zároveň existuje i obrovská spousta nadací, které mohou pomoci studium v zahraničí financovat. Připravili jsme pro vás jejich velký přehled.

baseball

V jakém věku vyslat dítě na studium v zahraničí?

První samostatné krůčky na zahraniční půdě mohou udělat už děti na druhém stupni základní školy či v rámci nižších ročníků víceletých gymnázií. Většinou jsou to pak krátké výměnné programy, kdy si dítě má vyzkoušet život v cizím prostředí a kultuře. Benefitem je rozvoj jazykových dovedností. Na delší dobu vyjíždí studenti během studia na středních školách či vysokých školách. Skvělou volbou jsou i jazykové pobyty.

Tip! Pokud vyšlete svou ratolest do zahraničí studovat, určitě nezapomeňte na cestovní pojištění. Některé školy vám ho můžou poskytnout v rámci pobytu, ale ne vždy to tak je. 
Cestovní pojištění od 7 Kč/den

střední škola

Výměnné pobyty středoškoláků

Jeden školní rok může student stření školy strávit v zahraničí v rámci studijního programu YFU. Jedná se o výměnné programy, kdy student žije v hostitelské rodině a sdílí jejich každodenní život. Nabídka zemí je pestrá. Studium v zahraničí může být v rámci Evropské unie, ale také v USA či Jižní Americe. Rodiče se musí připravit na nemalou částku, která se pohybuje v řádu nižších statisíců korun.

Tip! Studium v zahraničí lze financovat například studentskou půjčkou. Nejlépe je zeptat se v bance, kde má student založený běžný účet. Další možností je samozřejmě klasická půjčka, kterou si vezmou rodiče studenta.
Porovnej půjčky

Erasmus

Evropský program pro studenty

Snad každý student někdy alespoň zaslechl slovo Erasmus. V současnosti je v běhu program Erasmus+, který podporuje výjezdy studentů do zahraničí. Jeho podpora začíná u těch nejmladších a končí univerzitními studenty. Financování lze získat pro individuální výjezd i pro dlouhodobé projekty. Informace lze najít na stránkách Erasmu, ale nejlepší je zeptat se na studijním oddělení dané školy.

americká univerzita

Jak vybrat zahraniční univerzitu?

Můžete se nechat inspirovat prestižními žebříčky, jako je ARWU (Academic Ranking of World Universities) nebo žebříčkem, který sestavuje britský The Times. Na předních místech se pravidelně umísťuje Harvard, Stanford, Oxford i Cambridge. Své pravidelné místo zde má i Tokijská univerzita nebo Švýcarský technologicky institut v Curychu.

stipendium

S financováním může pomoci stipendijní program

Možná vás to překvapí, ale studium v zahraničí nemusí financovat pouze rodiče. Tou nejjednodušší cestou, jak se osamostatnit je stipendium. V první řadě doporučujeme studentům zajít na studní oddělení a zeptat se na programy, se kterými má škola zkušenosti. Nejčastěji je to Erasmus+. Programů a organizací, které pomáhají financovat semestr či dva venku, je ale mnohem více. Podívejte se na jejich velký přehled.

  1. Akademická informační agentura (AIA) při MŠMT – zdroj informací o možnostech studia v zahraničí, ať už se stipendiem či ne.
  2. Aktion – česko-rakouský program s délkou pobytu do 9 měsíců.
  3. American Fund For Czech And Slovak Leadership Studies – studia v oboru zdravotní péče, vzdělávání a ochrana životního prostředí.
  4. CEEPUS – program spolupracujících středoevropských univerzit.
  5. Česko-německý fond budoucnosti – desítiměsíční stipendia na studium v Německu.
  6. DAAD – různá akademická stipendia od jazykových až po vědecká v Německu.
  7. ERASMUS – podprogram LLP, což je program celoživotního učení, přihlášky do programu se předávají prostřednictvím vysokých škol.
  8. Fulbrightova komise – programy financovány českou a americkou vládou.
  9. GFPS – CZ – stipendia pro studium na univerzitách v Německu a Polsku.
  10. Mezinárodní visegrádský fond – stipendia pro studium v zemích V4.
  11. Nadace: Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových – podpora vytvoření nebo dokončení původních badatelských prací, které překračují rámec již dosažených poznatků o českém národním hospodářství, jeho historických i společenských souvislostech a problémech s ním souvisejících.
  12. Nadace pro rozvoj vzdělání – dá se kombinovat s Erasmem.
  13. Nadace Sophia – středoškolské i vysokoškolské vzdělání v zahraničí.
  14. Nadace Zdeňka Bakaly – stipendia pro nadané studenty ke studiu na prestižních zahraničních univerzitách.
  15. Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových – podpora sociálně a zdravotně handicapovaných studentů ve studiu na českých i zahraničních školách.
  16. Open Society Fund – doplňková stipendia na studium na zahraničních univerzitách.
  17. Stipendia Dr. Alfreda Badera – stipendia Alfreda Badera podporují dvě skupiny studentů. První stipendium je určeno pro doktorandské studium chemie na Harvard University, Columbia University, Imperiál College of London a University of Pennsylvania. Pokryje 3 roky studia. Druhé stipendium pro výzkum malířství 17. století se poskytuje každoročně mladým badatelům v oboru barokního malířství mladším 35 let z České republiky.
  18. Stipendium Bayhost – pro VŠ studenty ze střední a východní Evropy, kteří chtějí studovat v Bavorsku, nabízí program 700 EUR / měsíc, až po dobu 3 let.
  19. Nadační ford Martiny a Tomáš Krskových – podpora postgraduálních studentů.
  20. Stipendia Paula Robitscheka – stipendium na jeden rok (9 měsíců) na University of Nebrasca – Lincoln.
  21. The Kellner Family Foundation – finanční podporu z Projekt UNIVERZITY získávají mimořádně talentovaní mladí lidé ze sociálně znevýhodněného prostředí, studující na zahraničních univerzitách.
  22. The KMD Foundation – nadace spravuje fond, který podporuje studenty medicíny, a zároveň nabízí službu vyhledávání vhodného stipendia a grantu pro studium v USA.
  23. Ústecká komunitní nadace – Stipendijní fond Renesance – podpora určená pro studenty z oblastí Ústí nad Labem.
  24. Stipendium Mummertovových – Umožňuje studentům absolvování celého „master studia“ v Německu v Kolíně nad Rýnem pro ekonomické obory, nebo v Cáchách pro technické obory.
  25. Program SCIEX-NMSch – stipendia pro doktorandy a post doktorandy.
  26. Vzdělávací nadace Jana Husa – stipendium 60 000 Kč pro doktorandy a doktory humanitních a společenskovědních oborů.

Tímto výčtem, ale možnosti stipendií pro studium v zahraničí zdaleka nekončí. Podívejte se přímo na stránky zahraničních univerzit. Mnohé nabízí prospěchová či sportovní stipendia i pro zahraniční studenty. Některé mají i sociální stipendia a další formy podpory.

Tip! Letenky pro cestu do zahraniční je dobré nakoupit s předstihem. Zajímavým způsobem, jak ještě více ušetříte, je využití cashbacku.
* Kiwi.com nabízí až 3 % zpět
* Pelikan.cz dává zpět 100 Kč
* Lufthansa vrátí 1 % z nákupu letenek