Je lepší koupit auto na leasing nebo půjčku?

autosalon

[obsahova-navigace]

Předem upozorňujeme, že jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Než však zklamaně zavřete stránku, vězte, že po přečtení tohoto článku budete mít ve vaší volbě více jasno. Pro každý typ člověka se totiž hodí jiný typ financování, který bude určen přesně na míru jeho potřebám. Pojďme se do toho tedy pustit a zjistit, jestli je právě pro vás lepší auto na leasing nebo půjčku.

autosalon

Nejdůležitější pojmy – čemu potřebujete porozumět?

Půjčka vs leasing

Nejprve si ujasněme (či zopakujme) pojmy. Zatímco úvěr (neboli půjčka) spočívá v zapůjčení peněz, za které si člověk může danou věc koupit a mít ji ve svém vlastnictví, leasing má jiná pravidla. U leasingu je auto ve vlastnictví prodejce až do okamžiku, než kupující zaplatí všechny splátky. Leasing je vlastně založen na smlouvě o pronájmu – kupující si automobil pronajímá po dobu jeho splácení.

Dva typy leasingu

  • U finančního leasingu se počítá s tím, že automobil na konci doby splácení odkoupíte. Finanční leasing se vyznačuje vyšší první splátkou, tzv. akontací, která většinou bývá ve výši 30 % ceny vozidla.
  • Operativní leasing má naopak ještě mnohem více charakter pronájmu, než finanční leasing. U operativního leasingu se neočekává, že vůz na konci období odkoupíte, nicméně tato možnost tam existuje. U operativního leasingu nevzniká povinnost platit akontaci.

Na jak dlouho si brát auto na leasing?

Zatímco v dřívějších dobách si mohl řidič vybrat mezi různými délkami leasingů (například i v délce jednoho roku, tzn. mohl mít každý rok nové auto), v dnešní době je nejčastější délka leasingu 3 roky.

nové auto

Co je finančně výhodnější? Leasing nebo půjčka?

Nemůžete se rozhodnout, zda je pro vás výhodnější brát si auto na leasing nebo půjčku? Zaměřme se nyní na klady a zápory jednotlivých forem financování.

Pojištění u leasingu

Přestože leasing zůstává v podvědomí lidí jako ta dražší varianta, ne vždy tomu tak musí být. Je pravda, že u leasingu bývá často vyšší poplatek za sjednání úvěru. Ovšem v rámci leasingové splátky už je zahrnuto povinné ručení a havarijní pojištění. V dnešní široké nabídce finančních produktů nejsou ceny mezi půjčkou a leasingem příliš výrazné.

Nabídky různých společností

V otázce finanční výhodnosti spíše hraje roli výběr vhodné finanční společnosti – rozdíly mezi cenovými nabídkami úvěrových a leasingových firem můžou být velmi výrazné. U úvěru (půjčky) si vždy zjistěte informace o RPSN, což je doslova „roční procentní sazba nákladů“, tedy výše nákladů na úvěr, do které se započítává úrok i další náklady – třeba poplatek za vedení účtu. Jak moc se můžou jednotlivé úvěry lišit? Porovnali jsme podmínky půjček tří náhodných úvěrových firem na českém trhu v modelové situaci, kdy si klient bere půjčku ve výši 300 000 Kč na 5 let:

Modelová společnost RPSN Celková zaplacená částka
Firma 1 4 % 330 686 Kč
Firma 2 6,07 % 347 173 Kč
Firma 3 11,67 % 392 154 Kč

Tip! Z tabulky výše je patrné, že výběrem nejlevnější varianty můžete ušetřit 61 468 Kč. Kde získat komplexnější informace o úvěrovém trhu? Naše online kalkulačka půjček umožňuje porovnat nabídky napříč trhem a najít nejlevnější variantu, což vám umožní ušetřit desetitisíce korun.
Najděte nejvýhodnější půjčku

leasing nebo úvěr

Je snažší získat leasing nebo půjčku?

Půjčka je obtížnější na získání, zatímco leasing nemá tak přísná pravidla. Auto na leasing tedy ve většině případů představuje rychlejší a snadněji vyřízenou variantu financování. To může být výhodou i pastí zároveň. Je sice pravda, že u leasingu nebudou tak důkladně prověřovat vaši platební schopnost, ovšem důkladné proklepnutí vašich finančních možností vám může pomoct. Poskytovatelé půjček totiž většinou nepůjčí lidem, kteří by nebyli schopni splácet. Tudíž při žádosti o úvěr máte větší šanci, že půjčka bude odpovídat vašim platebním možnostem a nedostanete se tak do špatné finanční situace.

rodinné auto

Otázka vlastnictví – čí je auto, které splácíte?

Půjčka má jednu nespornou výhodu, a tou je skutečnost, že automobil je ve vašem vlastnictví. V případě, že nebudete schopni uhradit splátku, banka či úvěrová společnost bude mít zájem se s vámi dohodnout a nastavit vám například splátkový kalendář. Což je zcela opačná situace než u leasingu, kde vám leasingová společnost může při vynechání splátky smlouvu vypovědět a automobil zabavit.

Tip! Raději byste si místo nového auta pořídili ojetinu? Podívejte se na naši novinku – online srovnání bazarových aut. Najdete zde přes 30.000 vozů od různých prodejců.

povinné ručení

Starosti s běžným provozem – kdo platí za pojištění vozu?

Zatímco u běžného vlastnictví se musíte starat o spoustu záležitostí (placení pojištění, servisní opravy), u leasingu tyto aktivity zaštítí leasingová společnost. V ceně splátky je jak povinné, tak i havarijní pojištění. Leasingová společnost rovněž kryje většinu servisních oprav.

Tip! Co se týká běžného provozu, věděli jste, že existují prodejci auto potřeb a doplňků, kteří vám za každý nákup zaplatí? Podívejte se třeba na:
* Autohotarek.cz – 2 % z nákupu
* PneuBoss.cz – až 5 % z nákupu
* Torriacars.cz – 6 % z nákupu

dálnice

Auto na leasing a počet ujetých kilometrů

Zatímco s vlastním automobilem můžete projet klidně půl Evropy, většina leasingových firem stanovuje strop ujetých kilometrů. Většinou se jedná o 20 000  kilometrů ročně. Po překročení tohoto limitu vám sice automobil neseberou, ale je možné, že vám navýší leasingovou splátku, nebo budete doplácet za každý kilometr nad rámec sjedného nájezdu. Leasingové společnosti si pak mohou účtovat třeba 1 – 2 Kč za kilometr, ale jsou i společnosti, kde to pokutují fixní částkou nebo i 6 Kč za každý ujetý kilometr navíc.

škodovka

Aktuálně z trhu – co si Češi oblíbili?

Jaké jsou nyní trendy při nákupu automobilu? Podívejte se na nejprodávanější vozy a další statistiky z auto-moto světa:

1.) Nejprodávanější auta

Podle dat Svazu dovozců automobilů jsou nejprodávanější vozy v ČR, Evropě a ve světě následující:

Pozice Nejprodávanější auta v ČR Nejprodávanější auta v Evropě Nejprodávanější auta ve světě
1. místo Škoda Fabia Toyota Yaris Toyota Corolla
2. místo Škoda Octavia Peugeot 208 Toyota RAV4
3. místo Škoda Kamiq Dacia Sandero Honda CR-V
4. místo Hyundai i30 Volkswagen Golf Honda Civic
5. místo Škoda Kodiaq Opel Corsa Volkswagen Tiguan
6. místo Škoda Scala Peugeot 2008 Toyota Camry
7. místo Škoda Karoq Renault Clio Nissan Sylphy
8. místo Kia Ceed Fiat Panda Volkswagen Golf
9. místo Hyundai Tucson Volkswagen T-Roc Volkswagen Lavida
10. místo Volkswagen Golf Škoda Octavia Hyundai Tucson

2.) Kolik si Češi půjčují na auto?

Vloni si Češi půjčili na auto více než v předešlém roce. Vyšší částky jsou ale způsobené především zdražováním automobilů a jejich náhradních částek. Kvůli vysoké inflaci se předpokládá, že tento trend bude vidět i letos.

Rok Průměrná výše půjčky nebo leasingu na nový osobní vůz Průměrná výše půjčky nebo leasingu na nový firemní vůz
2020 270 356 Kč 586 530 Kč
2021 306 821 Kč 625 259 Kč

Jak jste se rozhodli? Sáhnete po leasingu a auto si budete pronajímat nebo po půjčce a auto budete od prvního dne vlastnit? Podělte se s námi dole v komentářích.

Tip! Chcete ušetřit na povinném ručení? Díky naší široké obchodní síti a spolupráci s pojišťovnami vám v porovnávači cen zobrazíme veřejné i neveřejné ceníky. Ušetřit tak můžete i 50 % ceny.
Najděte nejlevnější povinné ručení