Kolik stojí oprava klimatizace doma, v autě a karavanu?

oprava klimatizace

[obsahova-navigace]

Klimatizace odebírá po zapnutí ze vzduchu vlhkost. Tato vlhkost zůstává ve výparníku zařízení, kde se také zachytávají nečistoty zvenku. Ve vlhku se ovšem skvěle daří bakteriím, roztočům a plísním. Zde se tyto organismy dále množí. Při zapnutí klimatizace si je všechny pouštíte dovnitř. Podle nelibé vůně poznáte, že něco není správně. I v tomto případě bude brzy na řadě oprava klimatizace. Bojíte se předražených nabídek? Podívejte se, na kolik vás jednotlivé úkony vyjdou.

klimatizace v autě

Autoklimatizace a její údržba

Klimatizaci v autě kontrolujte pravidelně. Stačí její kontrola jednou ročně. Spojte servis klimatizace s výměnou pneumatik, nebo s pravidelnou servisní prohlídkou. Pokud tento krok zanedbáte, může se v nejméně vhodnou dobu stát, že klimatizace přestane fungovat.

Správně nastavená klimatizace v autě má do půl minuty foukat chladný vzduch. Pokud to tak není, dochází v ní náplň a je potřeba oprava klimatizace. Ani s častým spouštěním to nepřehánějte. Zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu a u méně výkonných aut její zapnutí poznáte na poklesu výkonu. Se zápachem zkuste zabojovat svépomocí. Klimatizaci vždy vypnete ještě před koncem cesty.

Tip! Kromě klimatizace se také nezapomeňte postarat o povinné ručení vašeho vozu. To nejlepší vždy najdete porovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

čištění klimatizace v autě

Čištění klimatizace – cena u aut a karavanů

Zapáchající klimatizace vyžaduje čištění výparníku pomocí sondy a stlačeného vzduchu. Dále se výparník omývá chemickou suspenzí, nebo se čistí ozonem. Pravidelná kontrola klimatizace v autě také zahrnuje ověření těsnosti, vyčištění a doplnění chladící náplně. Při plnění klimatizace automobilu se nejprve odsaje stávající náplň, zrecykluje se, vykuově se ověří těsnost soustavy a následně se chladivo naplní zpět.

U karavanu je možné použít ještě další speciální typ klimatizace, a to střešní. Ideální je její umístění do střešního okna a natáhnout přes něj přívodní kabel 230 V. Pokud nemáte v autě střešní otvor, bude to chtít vyřezat do něj díru. Tento krok nechte raději odborníkům. Opravy klimatizace karavanu i osobního auta jsou podobné. Rozdíl je v množství chladiva, které se do klimatizace dává a hodinové sazbě servisu.

Oprava klimatizace má různou cenu v závislosti na umístění servisu. Ve velkých městech bývá cena vyšší než u drobných servisů. Cena závisí také na typu chladiva. Orientační ceny opravy klimatizací:

Položka Chladivo R134a Chladivo YF1234 (nová generace chladiv)
Naplnění klimatizace 500 Kč 1 950 Kč
Chladivo 2,5 Kč/gram 5 Kč/gram
Zkouška těsnosti klimatizačního okruhu 550 Kč 550 Kč

Dezinfekce klimatizace ozonem trvá 15 až 60 minut podle typu vozidla. Cena u osobního automobilu se pohybuje okolo 200 Kč za 15 minut. U vozů SUV, combi, nebo dodávek a karavanů vychází na 250 Kč za 30 až 60 minut.

Čištění ozonem nastupuje ve chvíli, kdy nepomáhá chemické čištění. Provádí se i na hůře dostupných místech. Ozon funguje i na patogeny, nečistoty chemického původu jako třeba barvy, laky nebo zbytky po reakci s plastem.

klimatizace v autě

Oprava klimatizace – cena u vozů

Oprava klimatizace v autě neznamená jen jednoduché doplnění chladiva a vyčištění. Porouchat se mohou kterékoliv z jejích částí. V servisu se provádí opravy a výměny:

  • kompresorů
  • výparníků
  • trubek
  • hadic
  • šroubení
  • koncovek
  • elektrických komponent
  • rozvodů vzduchu

Níže uvádíme orientační ceny jednotlivých úkonů:

  • oprava klimatizační hadice od 850 Kč
  • oprava trubky klimatizace od 590 Kč
  • repase klimakompresoru od 7 500 Kč
  • výměna hlavního ložiska kompresoru od 1 500 Kč
  • výměna spojky klimakompresoru od 4 000 Kč

oprava klimatizace

Oprava klimatizace v domácnosti

Klimatizace v domácnosti už může představovat o poznání složitější řešení. Setkáte se s označením split. Split klimatizace jsou takové, které mají jednu vnější a jednu vnitřní jednotku. Více vnitřních jednotek neumí tato vnější jednotka obsloužit. Zvládne vychladit pouze jednu místnost. Splitová klimatizace patří mezi levnější klimatizační řešení. Multisplitová klimatizace zvládá ochladit více místností. K jedné venkovní jednotce bývá připojených až pět jednotek vnitřních. Orientační ceník jednotlivých úkonů:

Úkon Cena
Pravidelný servis splitové klimatizace 1 150 Kč
Pravidelný servis klimatizace multi split (2 x vnitřní a 1 x vnější) 1 400 Kč
Pravidelný servis trio split klimatizace (3 x vnitřní a 1 x vnější) 1 600 kč
Pravidelný servis quatro split klimatizace (4 x vnitřní a 1 x vnější) 1 800 Kč

Kromě těchto splitových klimatizací si můžete do domácnosti pořídit také mobilní klimatizaci. Ta nevyžaduje zásah do fasády a jednoduše si ji dáte do té místnosti, kterou chcete v danou chvíli chladit.

Tip! Při koupi klimatizace myslete i na její spotřebu. U nás si zatím ověřte, jestli na elektřině nepřeplácíte:

Porovnej dodavatele elektřiny

Pravidelný servis domácí klimatizace obvykle zahrnuje čištění a dezinfekci vnitřní i venkovní jednotky, potrubí, vaničky kondenzátu, kontrolu příkonu, kondenzačních teplot a provozních tlaků chladiva. Pokud je potřeba klimatizaci opravovat, vychází cena práce na cca 400 Kč/hodinu, případně v odpoledních hodinách na 600 Kč.

Pravidelné kontroly a servis klimatizace nezanedbávejte. Cena oprav a doplnění chladiva není nejlevnější. Ve srovnání s nákupem nové klimatizace jde však o zlomek ceny.

Tip! Pokud se po klimatizaci zatím jen díváte a řešíte finance, obraťte se na nás. Pomůžeme vám najít vhodný úvěr.

Najděte nejlepší půjčku